Tensió política
Page rebutja llançar una rebel·lió interna contra Sánchez després de la trucada de Feijóo
El socialista Emiliano-García Page, president de Castella-la Manxa, no vol liderar cap rebel·lió interna en el seu partit contra Pedro Sánchez davant la possibilitat que aquest aprovi una amnistia sobre el procés. Fonts oficials de l’equip de Page així ho han donat a entendre a l’informar de la conversa que Page ha mantingut aquesta tarda amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.
El dirigent dels populars ha fet saber aquest matí que trucaria a Page just després de carregar durament contra Sánchez per unes declaracions en les quals el cap de l’Executiu aplana el terreny per a l’amnistia. Per a Feijóo, aquest oblit dels delictes seria «la condemna de la democràcia».
El mateix polític gallec, en un acte de la campanya de les generals, al juliol, va explicar que després de la nit electoral telefonaria als barons socialistes perquè pressionessin Sánchez per deixar governar el PP. I a finals d’agost el vicesecretari del PP Borja Sémper va apel·lar als diputats socialistes «incòmodes» amb el lideratge de Sánchez. Feijóo s’enfronta la setmana que ve al seu debat d’investidura, tot i que no té prou suports per acabar-lo convertit en president del Govern. Compta amb 172 suports (PP, Vox, Unió del Poble Navarrès i Coalició Canària), en necessitaria 176.
Resposta «per cortesia»
Segons fonts de l’equip de Page, que en ocasions és molt crític amb les decisions de Sánchez i s’ha mostrat en contra de l’amnistia, el baró socialista ha atès Feijóo «per cortesia» i per «parlar de Castella-la Manxa». Així, segons fonts del Govern manxec, tots dos han fet «una reflexió general sobre la situació política actual», amnistia inclosa, tot i que no van voler concretar qui dels dos va treure l’assumpte. L’equip de Page descarta que s’hagi parlat pròpiament de la votació d’investidura. El PSOE té vuit diputats per Castella-la Manxa. «No ho hauríem acceptat», remarquen.
Ja abans que Feijóo despengés el telèfon per parlar amb el baró socialista, des de Toledo havien llançat el missatge que Page no es considera «interlocutor» per «negociar res sobre la investidura». En el breu comunicat de l’Executiu manxec, s’assegura que els dos polítics han parlat de «qüestions d’interès regional tals com infraestructures, política d’aigua o PAC [la Política Agrària Comuna]. S’ha fet, així mateix, una reflexió general sobre la situació política actual».
Ronda de trucades
La voluntat del polític gallec és telefonar aquests dies a la majoria de presidents autonòmics, tot i que fonts de la direcció del PP asseguren que Pere Aragonès (ERC), president de la Generalitat de Catalunya, i Adrián Barbón (PSOE), president d’Astúries, han dit que no volien parlar amb ell.
Per a Feijóo, l’oblit que reclamen ERC i Junts per a les persones que tenen comptes pendents amb la justícia pel referèndum il·legal (i que el PSOE no nega que es produeixi) pot suposar «un punt d’inflexió en la història democràtica» d’Espanya. El líder del PP ha recorregut a l’hemeroteca i ha recordat diverses declaracions de Sánchez: ha dit que el cap de l’Executiu ha descartat públicament en diverses ocasions la possibilitat d’amnistiar els que van delinquir, va arribar a assegurar a la campanya de les generals del novembre del 2019 que es comprometia a «posar tots els fugits a disposició de la justícia» i que fins i tot va dir que els independentistes van cometre rebel·lió en comptes de sedició.
El polític gallec ha considerat «imprescindible» el debat d’investidura que ell mateix protagonitzarà al Congrés dels Diputats la setmana vinent tot i que no li donin els números. Considera que, com a guanyador de les eleccions generals del juliol, té l’obligació de defensar la posició del seu partit i dels seus votants davant el «frau electoral agreujat i reincident» que creu que cometrà Sánchez concedint l’amnistia, una cosa que, ha apuntat, Oriol Junqueras (ERC) dona ja per pactat.
Feijóo creu que la possibilitat d’utilitzar el català, l’eusquera i el gallec a partir d’ara al Congrés és el «primer pagament» de Sánchez a Carles Puigdemont i la resta d’independentistes per poder continuar sent cap de l’Executiu espanyol. L’expresident de la Xunta de Galícia s’ha regirat en contra del relat dels socialistes que fan aquest pas per defensar la pluralitat d’Espanya. Segons la seva opinió, el que ha fet Sánchez és «utilitzar» i «traficar» amb les llengües cooficials. «No accepto que grapegi una de les meves llengües [amb referència al gallec] en benefici d’un sol home a Espanya [per Puigdemont].
«Només hi ha un projecte que pot evitar que es consumi aquesta infàmia i és el nostre projecte (...) Diumenge el defensarem amb tranquil·litat, amb calma i amb cordialitat a la plaça de Felipe II a Madrid», ha assenyalat amb referència al míting que ha convocat en favor de la igualtat dels espanyols i contra l’amnistia.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034