La governabilitat d’Espanya
El PSOE talla el pas a les apel·lacions a la rebel·lió per part del PP: «No hi haurà ‘tamayazos’»
Quan Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es van reunir al Congrés el 30 d’agost, el president en funcions va demanar-li al líder del PP que deixés d’apel·lar al transfuguisme a les files socialistes com a via per ser investit. No tant perquè Sánchez temés que algun dels seus diputats pogués canviar de bàndol («això és impossible», insisteixen en el seu entorn), sinó per la falta de «respecte» a la «democràcia» que suposava el missatge. Feijóo, segons fonts del PSOE, va contestar que ell mai havia encoratjat moviments d’aquest tipus, però també es va comprometre a aturar-los entre els seus subalterns en el PP. Una de dues: o no va transmetre l’ordre dins el seu partit o sí que ho va fer i la seva autoritat passa per un mal moment.
A només quatre dies que comenci el debat d’investidura del seu líder, abocada al fracàs, els conservadors es van concentrar aquest divendres a cridar a la rebel·lió dels parlamentaris socialistes. El president d’Andalusia, Juan Manuel Moreno; la portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, entre altres, van redoblar les seves apel·lacions al canvi de bàndol dins el PSOE. Els socialistes acullen aquesta ofensiva amb sentiments enfrontats. D’una banda, assenyalen des de la cúpula del partit, «indignació». Per l’altra, «absoluta tranquil·litat». Les «possibilitats» que un dels seus 121 parlamentaris voti a favor de l’arribada de Feijóo a la Moncloa, gràcies a un pacte amb la ultradreta de Vox, «són igual a zero», continuen les mateixes fonts. El PP, amb aquests missatges, només mostra els seus «nervis» i «desesperació».
«No hi haurà més ‘tamayazos’», va sentenciar l’expresident del País Valencià, Ximo Puig, amb referència als foscos moviments que van tenir lloc en l’Assemblea de Madrid l’estiu del 2003, quan dos diputats socialistes, Eduardo Tamayo i María Teresa Sáez, van impedir amb la seva abstenció la investidura de Rafael Simancas. «Qualsevol intent de soscavar la unitat del PSOE és un intent dirigit al fracàs», va afegir el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska.
Cap «sorpresa»
El PSC també ho té clar: no hi haurà trànsfugues en les files socialistes i el líder popular sortirà del debat sense haver-se convertit en el nou president del Govern. «No tinc cap dubte que no hi haurà sorpreses», va dir la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero.
En la mateixa línia es va expressar la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana en funcions, Raquel Sánchez, a Barcelona, que va dir que confia «absolutament» que no hi haurà cap mena de vot trànsfuga en les files socialistes: «Els socialistes hem demostrat la fermesa de les nostres conviccions», va assenyalar, després de remarcar que el PP està fent un «exercici d’esperpent» i que paraules com les del president d’Andalusia, Juanma Moreno, cridant els diputats del PSOE «a rebel·lar-se», només són intents «a la desesperada».
Els socialistes catalans respiren tranquils després de veure que el president manxec, Emiliano García-Page, ha renunciat a liderar una revolta interna contra Sánchez. Page va parlar amb Feijóo per telèfon dijous i és crític amb què el PSOE estigui disposat a negociar amb l’independentisme una amnistia, però no ha donat senyals de voler cap tracte amb els populars.
Tot i que les relacions del PSC amb el president manxec –i altres barons crítics amb Sánchez– no han sigut sempre fluides, Romero va celebrar l’actitud de Page. Els socialistes catalans entenen que el president castellanomanxec va tenir un gest de cortesia amb Feijóo, però que a partir d’aquí va deixar clar que no volia que «el busquessin per res». Segons Romero, el ple d’investidura deixarà la situació com estava: Sánchez de president en funcions i en disposició de negociar la seva investidura amb els socialistes: «El Partit Socialista i el grup parlamentari al Congrés aniran plegats com han anat sempre».
L’amnistia
Notícies relacionadesMentre al Congrés s’abordi la investidura, al Parlament s’estarà celebrant el debat de política general. Tothom al Parlament dona per descomptat que els independentistes presentaran una resolució sobre l’amnistia que forçarà el PSC a pronunciar-se. Fa poques setmanes s’hauria donat per descomptat un ‘no’ rotund socialista, però la situació està canviant i és el mateix Sánchez qui no ha tancat la porta.
Romero no va voler avançar decisions. Entre altres coses, perquè encara no s’han presentat les resolucions: «Les afrontarem amb esperit crític». També va voler traslladar al PSOE tota la responsabilitat sobre la negociació de la investidura i deixar així el PSC amb les mans una mica més lliures. «Negocia el PSOE», va dir. El que sí que va deixar clar és que, a diferència del que defensa ERC, per ara «no hi ha cap acord» sobre l’amnistia.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034