El 2031
El Govern reprèn la seva aposta per la Ryder Cup després de quedar descartat un tercer camp de golf a Caldes
En un gir de guió inesperat, la possibilitat que Catalunya aculli la celebració de la Ryder Cup l’any 2031 torna a cobrar a força. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, la Generalitat i els organitzadors han acostat posicions després que a principis d’agost s’escenifiqués que les negociacions estaven trencades. El punt clau és que els impulsors del torneig s’han mostrat disposats a renunciar a construir el tercer camp de golf a Caldes de Malavella, que és al que s’oposava frontalment la Generalitat. L’acord no està tancat, però les dues parts tornen a recuperar la sintonia per reprendre les converses i començar a detallar l’esdeveniment.
Qui primer va moure fitxa va ser la Ryder Cup. En una carta escrita a mitjans d’agost pel seu director, Guy Kinnings, va obrir la porta a renunciar al tercer camp de golf i a celebrar el certamen en els dos camps que ja hi ha ara mateix en el municipi gironí. Kinnings insisteix en la missiva que l’ideal seria la construcció d’un nou terreny, però concedeix que podria fer-se en els camps «existents» si hi ha un «projecte important de reurbanització». Això sí, matisa que faran falta unes «proves d’aforament i seguretat que trigaran un temps» i que seran les que determinaran si finalment el projecte és «viable».
La Generalitat ha respost aquesta setmana, també per carta, que veu bé reprendre les negociacions on les van deixar al quedar descartada de manera definitiva l’ampliació. En una carta firmada pel director de l’Oficina d’Estratègia del president, Sergi Sabrià, a la qual ha tingut accés aquest diari, el Govern s’ofereix a «tirar endavant de nou el projecte» davant l’evidència que la Ryder Cup accepta celebrar-la «a les instal·lacions actuals».
De l’intercanvi epistolar es dedueix que les negociacions entre les dues parts no han sigut fàcils i que es mantenen els recels. Des de la Ryder Cup es lamenta que el Govern no hagi acceptat un tercer camp de golf que, assegura, no necessitava «aigua addicional» perquè tot era «reciclat». A més, s’adverteix que encara hi ha la possibilitat d’emportar-se el torneig a una altra banda: «Tenim opcions alternatives a Espanya i, de fet, en altres països».
Però des de la Generalitat també es llancen alguns avisos. El primer és que per al Govern és «innegociable» la sostenibilitat del projecte en un context de «canvi climàtic» i que amb les condicions actuals és insostenible fer un tercer camp de golf. També adverteix que la Ryder pot elegir el lloc que més li convingui, però que Catalunya és pol d’atracció de grans esdeveniments esportius i que ha aconseguit una «de les joies de la corona»: organitzar la Copa Amèrica.
El projecte urbanístic
La Generalitat i els impulsors de la candidatura catalana a la Ryder, Camiral Golf & Wellness (abans PGA Catalunya) i la Federació Espanyola de Golf, van començar a xocar l’abril d’aquest any. Va ser llavors quan la Generalitat va rebutjar el projecte perquè es va trobar sobre la taula que exigien la construcció d’un tercer camp de golf associat a la construcció també de 185 vivendes, segons el Govern. Més tard el projecte es va matisar i mantenia el tercer camp, però substituïa les vivendes per allotjaments turístics. Els mateixos serveis urbanístics de la Generalitat van emetre un informe en contra d’aquestes eventuals noves construccions.
Fonts de Camiral Golf & Wellness apunten que «sempre» han estat «oberts que el projecte sigui una realitat» i expliquen que a principis de setembre van contactar amb tècnics de la Ryder Cup que van inspeccionar si amb els dos camps existents era possible la celebració del certamen per poder prescindir de la construcció d’un tercer.
Amb l’enèsim gir de guió, fonts de la Generalitat entenen que poden reprendre’s les negociacions per fer una «Ryder Cup sostenible i sense especulació» que no necessiti més que «les instal·lacions actuals» i que posi «el golf en el centre». En definitiva, tornen al punt d’inici: que Catalunya aculli la Ryder Cup amb els dos camps actuals que ja hi ha a Caldes de Malavella. Des de la plaça de Sant Jaume admeten que amb la reunió de l’agost van creure que el projecte havia mort, però que ara veuen la possibilitat de reactivar-lo. El següent pas és reprendre les reunions per començar a detallar la logística que requereix.
En tot aquest temps la Generalitat s’ha vist al mig de pressions contraposades. És a dir, d’una banda tenia el Govern i organitzacions com Foment del Treball pressionant perquè donés el vistiplau al certamen amb el tercer camp de golf inclòs. De l’altra, partits com la CUP i els Comuns, juntament amb organitzacions ecologistes, clamant en contra. Ara, sense el tercer camp de golf, la Generalitat creu que pot defensar el certamen a ulls de tot el món. Tant dels que la volien tant sí com no com dels que advertien dels riscos ambientals amb l’actual sequera.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista