Partit Popular
El Govern de Cantàbria derogarà la llei de memòria democràtica a petició de Vox
El seu debat ha provocat l’enuig de diversos assistents al ple pertanyents a associacions memorialistes
El Govern de Cantàbria (PP) derogarà la llei de memòria històrica i democràtica de la comunitat autònoma després que Vox ho hagi demanat al Parlament autonòmic.
El PRC i el PSOE, que van impulsar aquesta norma fa gairebé dos anys des de l’Executiu regional, han votat en contra d’aquesta iniciativa de Vox, que insta l’Executiu a presentar al més aviat possible un projecte de llei de derogació d’aquesta norma.
El seu debat ha provocat l’enuig de diversos assistents al ple pertanyents a associacions memorialistes, a qui la presidenta del Parlament, María José González Revuelta (PP), ha cridat l’atenció diverses vegades per aplaudir o fer comentaris durant les intervencions, i ha arribat, fins i tot, a demanar-los que abandonessin la Cambra.
«És una vergonya», han clamat mentre sortien de l’hemicicle després de produir-se la votació.
La portaveu de Vox, Leticia Díaz, ha criticat que l’actual llei «omet per complet una part de les víctimes». «El dolor no té bàndols», ha remarcat.
Amb aquesta idea ha coincidit Íñigo Fernández (PP), que assegura que la norma de l’anterior Govern PRC-PSOE és «parcial, sectària, capritxosa» i va néixer «sense diàleg» per «enfrontar els càntabres».
Fernández ha criticat que, amb aquesta llei, el secretari regional del PSOE i exvicepresident del Govern, Pablo Zuloaga, pretenia «dir a tot Cantàbriade què es podia parlar i de què no, subvencionar només les associacions memorialistes d’un costat» i «adoctrinar a les aules».
I ha apostat, això sí, per preservar dos aspectes de la legislació actual: el dret de les famílies «sigui quin sigui el bàndol» a recuperar si és possible les restes de les víctimes i els mecanismes per conservar la documentació existent.
El PSOE ha defensat que la llei de memòria històrica i democràtica de Cantàbria «no és només per a un bàndol» i, segons ha dit el seu parlamentari Mario Iglesias, aquest assumpte «no s’estaria debatent» en altres països europeus perquè les polítiques de memòria «són un deure de l’Estat democràtic desplegat per governs de diferent color».
«És un tema de justícia, els drets humans no es poden sotmetre a la voluntat política, es compleixen o no es compleixen», ha dit.
Notícies relacionadesEl portaveu regionalista, Pedro Hernando, havia ofert la col·laboració del PRC per modificar la llei i no derogar-la perquè «és necessària».
Segons la seva opinió, en aquesta sessió s’han sentit «coses falses i molt doloroses per a moltes de les víctimes». «Avui s’ha dubtat si és necessari una llei i és clar que fa falta», ha dit.
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global