Partit Popular
El Govern de Cantàbria derogarà la llei de memòria democràtica a petició de Vox
El seu debat ha provocat l’enuig de diversos assistents al ple pertanyents a associacions memorialistes
El Govern de Cantàbria (PP) derogarà la llei de memòria històrica i democràtica de la comunitat autònoma després que Vox ho hagi demanat al Parlament autonòmic.
El PRC i el PSOE, que van impulsar aquesta norma fa gairebé dos anys des de l’Executiu regional, han votat en contra d’aquesta iniciativa de Vox, que insta l’Executiu a presentar al més aviat possible un projecte de llei de derogació d’aquesta norma.
El seu debat ha provocat l’enuig de diversos assistents al ple pertanyents a associacions memorialistes, a qui la presidenta del Parlament, María José González Revuelta (PP), ha cridat l’atenció diverses vegades per aplaudir o fer comentaris durant les intervencions, i ha arribat, fins i tot, a demanar-los que abandonessin la Cambra.
«És una vergonya», han clamat mentre sortien de l’hemicicle després de produir-se la votació.
La portaveu de Vox, Leticia Díaz, ha criticat que l’actual llei «omet per complet una part de les víctimes». «El dolor no té bàndols», ha remarcat.
Amb aquesta idea ha coincidit Íñigo Fernández (PP), que assegura que la norma de l’anterior Govern PRC-PSOE és «parcial, sectària, capritxosa» i va néixer «sense diàleg» per «enfrontar els càntabres».
Fernández ha criticat que, amb aquesta llei, el secretari regional del PSOE i exvicepresident del Govern, Pablo Zuloaga, pretenia «dir a tot Cantàbriade què es podia parlar i de què no, subvencionar només les associacions memorialistes d’un costat» i «adoctrinar a les aules».
I ha apostat, això sí, per preservar dos aspectes de la legislació actual: el dret de les famílies «sigui quin sigui el bàndol» a recuperar si és possible les restes de les víctimes i els mecanismes per conservar la documentació existent.
El PSOE ha defensat que la llei de memòria històrica i democràtica de Cantàbria «no és només per a un bàndol» i, segons ha dit el seu parlamentari Mario Iglesias, aquest assumpte «no s’estaria debatent» en altres països europeus perquè les polítiques de memòria «són un deure de l’Estat democràtic desplegat per governs de diferent color».
«És un tema de justícia, els drets humans no es poden sotmetre a la voluntat política, es compleixen o no es compleixen», ha dit.
Notícies relacionadesEl portaveu regionalista, Pedro Hernando, havia ofert la col·laboració del PRC per modificar la llei i no derogar-la perquè «és necessària».
Segons la seva opinió, en aquesta sessió s’han sentit «coses falses i molt doloroses per a moltes de les víctimes». «Avui s’ha dubtat si és necessari una llei i és clar que fa falta», ha dit.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034