Debat de política general
El Parlament burxa en la debilitat d’ERC i sotmet a examen l’amnistia
Illa ignora l’amnistia i el referèndum i ofereix col·laboració a un Govern «que falla»
Junts reclama un canvi de rumb al Govern d’Aragonès: «Rectificació o eleccions»
La CUP afirma que «no existeixen les condicions» per celebrar un referèndum per la inacció del Govern
Els Comuns posen l’espatlla per a l’amnistia però demanen a Aragonès que «doni sentit» al seu mandat

El president Pere Aragonès està convençut que pot esgotar la legislatura fins al febrer del 2025. Sobretot perquè a cap dels seus principals rivals li convenen eleccions en un moment en què la necessitat aritmètica per a la investidura de Pedro Sánchez colla i ningú vol que descarrilin unes negociacions que treuen fum. Aquest és el premi de consolació d’un Govern que sabia que el debat de política general seria l’escenari que l’oposició aprofitaria per collar-lo més per la seva debilitat parlamentària en el primer aniversari de la seva ruptura amb Junts. Un mal tràngol per a un Executiu en minoria que mira d’esmorteir exigint les bases per a un referèndum i una amnistia que està a punt de sotmetre’s a examen amb la incògnita de què votarà el PSC.
Les rèpliques i les propostes de resolució registrades per l’oposició es rabegen especialment amb el Consell Executiu monocolor malgrat que l’únic grup que ha apel·lat a un avanç electoral ha sigut Junts i amb la boca petita. Que el Govern «no té rumb» ha sigut una acusació transversal a esquerra i a dreta i tant des del flanc independentista com de la resta, per la qual cosa Aragonès es trobarà divendres amb votacions com la que promouen tant els seus exsocis com el PSC perquè la majoria del Parlament proclami «la falta de confiança» –expressió que utilitzen els dos partits– en el president, o la dels Comuns, que burxen en la seva «falta de lideratge».
Mà estesa del PSC i els Comuns
No obstant, que els vots d’ERC, com els del partit de Carles Puigdemont, siguin imprescindibles per al PSOE i per Sumar afavoreix que tant el PSC com els Comuns siguin severs amb el Govern i, alhora, no estripin les cartes i allarguin la mà per a qüestions com els pressupostos del 2024, la principal carta d’Aragonès per esgotar el seu mandat. Així doncs, el cap de l’oposició, Salvador Illa, ha esquivat tant l’amnistia com el referèndum per més que el president l’ha emplaçat a entrar en aquest debat i ha ofert la seva «col·laboració» malgrat erigir-se en alternativa a un executiu que considera que «ha fallat».
I la presidenta d’En Comú Podem a la Cambra catalana, Jéssica Albiach, ha posat l’espatlla per posar el comptador a zero en matèria judicial i s’ha mostrat disposada a parlar dels comptes si ERC «dona sentit» a la legislatura i aparca projectes com l’ampliació de l’aeroport del Prat o el Hard Rock, és a dir, si els dona peixet en lloc de cedir davant una agenda que «marquen el PSC i Junts». Qui ha deixat clar que no hi ha treva possible ni mà estesa que valgui són els postconvergents, amb qui encara supura la ferida del debat de fa un any, que es va saldar amb la destitució del llavors vicepresident Jordi Puigneró i el posterior divorci en el Govern. «O rectificació i canvi de rumb o eleccions», ha etzibat Albert Batet.
Sense coordinació independentista
Va quedar clar al Parlament que no hi ha coordinació possible entre ERC i Junts per negociar amb Sánchez. De fet, cada partit independentista, també la CUP, sumida en un procés de refundació després del doble cop electoral, ha presentat la seva pròpia proposta per reclamar l’amnistia i el referèndum. Es pot dir que, en el cas dels republicans, el text eludeix la data límit del 2027 que sí que va esmentar Aragonès per determinar les condicions d’una votació.
Notícies relacionadesEls Comuns, embrancats a exercir de ‘tres en un’ del pacte d’investidura, no eludeixen la gran patata calenta i també advoquen sense embuts per posar fi a la judicialització amb una amnistia, tot i que la seva aposta per resoldre el conflicte de fons és que es voti un «nou pacte polític» entre Catalunya i Espanya, una formulació que busca ser una pista d’aterratge per als socialistes. I el PSC, per la seva banda, es va cenyir al guió marcat per Sánchez, que passa per encapçalar el «diàleg» i el «retrobament» en el marc de la Constitució, a més del reconeixement de la pluralitat i tornar a reclamar el Govern que s’avingui a asseure’s a la cadira per reformar el model de finançament.
Els socialistes, que han d’esfullar la margarida sobre el seu vot divendres, se saben especialment escrutats per la dreta del PP i Vox, que els acusen d’estar disposats a concedir una amnistia que abans rebutjaven a canvi de seguir a la Moncloa. Aquest esquema ha seguit la dreta al Parlament, més centrada gairebé en les espasades contra Illa que contra Aragonès. Ja sense veu al Congrés, Ciutadans va aprofitar el faristol del Parlament per fer-se un lloc a costa d’acusar el PSC de ser «comparsa» de la reactivació d’un procés que, segons el líder del PP, Alejandro Fernández, es traslladarà a tot l’Estat si Sánchez fa un creu i ratlla judicial amb l’independentisme.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- La Generalitat reduirà a la meitat les seves webs per agilitzar els tràmits
- A Catalunya Cada dia es requisen dos mòbils a les presons catalanes: més de 4.600 telèfons confiscats en els últims set anys
- CONTROLS Antidopatge treu Espanya de la llista de països sota vigilància
- Educació a Catalunya Les proves de competències bàsiques de primària i ESO arrenquen amb polèmica per l’ús d’ordinadors
- Moviment ‘online’ De la masclosfera a la regla del 80/20
- Apunt Floridura
- El fenomen ‘incel’ s’estén sense fre a les xarxes socials
- El conflicte del Pròxim Orient Trump obre converses directes amb l’Iran sobre el seu programa nuclear
- Brussel·les va oferir zero aranzels per a cotxes i productes industrials