ERC i Junts pacten condicionar la investidura de Sánchez a avenços cap a un referèndum

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Després d’unes hores de desconcert i alguns retrets creuats, l’independentisme ha salvat un altre ‘match ball’ i ha arribat a un acord per presentar conjuntament dues resolucions al Parlament per condicionar la investidura de Pedro Sánchez. ERC i Junts han registrat dos textos en els quals supediten votar Sánchez com a president si el Govern «es compromet a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració d’un referèndum», així com també exigeixen portar a terme una llei d’amnistia, en una proposta a la qual s’ha sumat la CUP i que també rebrà el suport dels Comuns. Els dos textos es votaran i s’aprovaran aquest divendres en el debat de política general.

Es tracta de declaracions simbòliques sense efectes jurídics, però que busquen que la Cambra es posicioni a favor de l’amnistia i l’autodeterminació en plenes negociacions d’ERC i Junts amb el PSOE per a la reelecció del candidat socialista a l’Executiu central. En definitiva, el que persegueixen aquests dos partits és afegir una mica més de pressió als socialistes i enviar un missatge al PSOE de la manera més diàfana possible: no hi haurà investidura si no hi ha una llei d’amnistia que exoneri totes les persones condemnades i investigades per causes judicials en el marc del procés, i tampoc si no hi ha un mínim compromís amb avançar cap a una consulta sobre la independència de Catalunya.

La part de l’amnistia no admet matisos i exigeix aprovar una llei. La part del referèndum és més àmplia: es reclama un gest del PSOE amb l’autodeterminació, però no es fixen terminis concrets per celebrar una votació. ERC i Junts votaran a favor de les dues propostes, mentre que la CUP recolzarà la de l’amnistia, però no ha decidit si s’abstindrà o votarà a favor dels avenços cap al referèndum. En les últimes setmanes, el PSOE ha donat senyals d’estar disposat a estudiar les fórmules per a aquesta amnistia però, en canvi, sempre ha expressat el seu rebuig frontal d’una consulta per a la desconnexió. La resolució presentada aquest dijous encareix el preu de l’acord.

En un primer moment, els socialistes havien minimitzat la transcendència d’aquestes iniciatives, però finalment, a última hora de la tarda, han emès un comunicat conjunt en el qual defensen el «diàleg» dins de la Constitució com «l’única manera de garantir el progrés i la convivència». Un referèndum, consideren, suposaria tornar al «pitjor passat».

Cessions de les dues parts

Els dos textos també contenen un missatge no escrit que és que l’independentisme torna a recuperar una mica d’unitat en temps de fractura del moviment. Una unitat, no obstant, que ha perillat durant tot el matí d’aquest dijous, quan les diferències entre ERC i Junts van arribar a entreveure’s com a insalvables i van amenaçar d’impedir que el Parlament aconseguís tirar endavant una proposta de resolució a favor de l’amnistia. Una imatge que hauria llastat força a l’independentisme a les portes de la fase decisiva de la negociació amb el PSOE per a la investidura de Sánchez i quan només queden dos mesos per evitar la repetició electoral. 

El principal escull per a Junts era que la proposta dels republicans donava al Govern el lideratge de les negociacions per a la llei d’amnistia, una cosa que consideraven inassumible per a ells després de la seva sortida de l’executiu fa un any. Concretament, el text registrat per ERC parlava d’«instar» el Govern «a fer totes les gestions oportunes» perquè la llei d’amnistia tiri endavant. Un punt que s’ha resolt en el text final afegint que el Govern s’«afegeix a l’esforç col·lectiu per a l’aprovació d’aquesta llei». 

Per a ERC era important que l’Executiu d’Aragonès tingués un paper rellevant, així com també que la llei d’amnistia estigués ben definida i circumscrita als «represaliats per motius polítics» en la causa del procés. Els republicans consideraven que la proposta de Junts era massa oberta perquè demanava l’amnistia per a l’«independentisme i els independentistes», una cosa que creien que podia ampliar massa els beneficiats de l’esmentada norma.

El PSC s’esborra de la foto

Els Comuns també s’afegiran al text sobre l’amnistia per als independentistes malgrat que en presenten un de propi, per la qual cosa la petició tirarà endavant amb el suport dels quatre grups sobiranistes del Parlament. Rebutjaran, no obstant, vincular la investidura al referèndum.

Notícies relacionades

Qui s’ha esborrat de la foto sense donar lloc a més especulacions ha sigut el PSC, que a primera hora de la jornada d’intercanvi de propostes i vaivens entre grups ha deixat clar que votarà en contra de totes les propostes que facin referència a l’amnistia, tant les que la defensen –les dels grups sobiranistes– com les que la rebutgen, les del PP, Cs i Vox.

Salvador Illa, que continua receptant prudència i evita ficar-se on no el demanen, no pensen moure’s gens ni mica de la seva aposta pel «diàleg» i el «retrobament» dins de la Constitució, malgrat que el ‘no’ dels socialistes no deixa de ser una galleda d’aigua freda per a la negociació.