Mobilitzacions
Tots els actes organitzats pel sisè aniversari de l’1-O
El Parlament aprova condicionar la investidura de Sánchez a l’impuls d’un referèndum
Aragonès exigeix a Sánchez fixar abans del 2027 les bases per a un referèndum a Catalunya
El PSC avisa ERC i Junts que s’arrisquen a noves eleccions si exigeixen un referèndum
¿Qui hi ha i qui no hi ha entre el 1.432 possible amnistiats que calcula Òmnium?

El sisè aniversari de l’1-O arriba marcat per les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez i amb una eventual llei d’amnistia com a eix central de les converses. Malgrat que les dues últimes convocatòries electorals han suposat un retrocés de l’independentisme a les urnes, ERC i Junts tenen la clau de la governabilitat i, més enllà d’exigir l’exoneració dels processats i condemnats pel procés –que els republicans asseguren que ja donen per feta–, també volen avenços en el referèndum. Un punt que els socialistes ja han avisat que no pensen acceptar.
En paral·lel a totes aquestes negociacions, aquest diumenge, les entitats es tornaran a mobilitzar als carrers per reivindicar l’1-O, però també per exigir als partits que no es donin per satisfets amb l’amnistia i que lluitin per l’autodeterminació.
Marxes a peu dels CDR

Els més matiners seran els CDR, just amb les entitats Desobediència Civil, Plataformes Antirepressives de Barcelona i Ponent, i la sectorial de persones represaliades de l’ANC, que han convocat diverses marxes a peu. Sortiran a primera hora del matí des de Badalona, Montcada i Reixac i Sant Feliu de Llobregat; des de Sitges sortirà una caravana de motos, i des de Sant Cugat del Vallès, una marxa lenta amb vehicles. Totes tenen com a destí l’antiga presó Model de Barcelona, on se celebrarà un acte polític sota el títol ‘Operació Judes: judici al poble català’, i després es desplaçaran fins a la comandància de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia.
El retorn d’Urquinaona

Mentre se succeeixin aquestes marxes, l’ANC també ha organitzat un acte a les onze a la plaça d’Urquinaona de Barcelona, en el qual intervindrà la presidenta d’entitat, Dolors Feliu, juntament amb diversos activistes com Marcel Vivet, Júlia Balas i Nacho Pallàs. Després dels discursos, els participants iniciaran una manifestació fins a la plaça de Sant Jaume, seu del Govern. L’elecció d’Urquinaona no és debades, sinó que pretén commemorar les manifestacions posteriors a la sentència, on hi va haver forts aldarulls i càrregues policials. Des de l’ANC, volen posar el focus en la idea que l’amnistia «pot ser una trampa» per «blanquejar l’Estat» i allunyar la independència, per la qual cosa l’entitat dirigida per Feliu aprofitarà l’1-O per tornar a demanar que es reactivi la declaració d’independència.
¿Govern?

A la mateixa hora, però lluny del Palau de la Generalitat, el president Pere Aragonès farà una declaració institucional. Concretament, la farà al poble de Fonollosa, una de les localitats on fa sis anys hi va haver més enfrontaments entre la policia i els votants. L’any passat, Aragonès ja va fer una declaració institucional, en aquella ocasió sí que des del Palau, però no va assistir a la manifestació organitzada a la tarda per les entitats independentistes, en plena crisi de Govern que va acabar amb la sortida de Junts. Tampoc ho farà aquest any. Els republicans enviaran una discreta delegació a la concentració i centraran esforços en l’acte que organitzen dissabte a Igualada i en el qual intervindran tant Oriol Junqueras com Marta Rovira.
Puigdemont, en l’acte unitari

Finalment, a les sis de la tarda, el Consell per la República, l’ANC, Òmnium, l’AMI i la Intersindical han convocat un gran acte a la plaça de Catalunya. L’objectiu és projectar una imatge d’«unitat», tot i que el sisè aniversari de l’1-O contínua marcat per la desunió independentista no resolta entre partits i amb el record del cinquè aniversari encara molt present, en el qual l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell va ser durament esbroncada. Tot i que hi intervindran els presidents de totes les entitats, tots els ulls es clavaran en la intervenció de l’expresident Carles Puigdemont, l’interlocutor més cotitzat de la suma que necessita Pedro Sánchez per continuar a la Moncloa.
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Seguretat viària Augmenten més d'un 46% els morts a les carreteres catalanes en el primer trimestre de l'any
- Entendre més Màximo Pradera: "Vaig tenir càncer perquè cap metge em va fer mai la pregunta clau: ¿Què menges?"
- Nou projecte Barcelona estrena un institut d’investigació sobre arquitectura i urbanisme sostenible
- Repartiment de migrants Catalunya declara que els seus centres de menors migrants ja superen el 100% de la seva capacitat
- ACTUALITAT BLAUGRANA Perillen els 100 milions dels seients VIP del FC Barcelona, claus per fitxar a l’estiu