Negociacions per a la governabilitat
Sánchez manté el seu rumb a la investidura malgrat el referèndum que demanen ERC i Junts: «No altera res»
L’envit que ERC i Junts van plantejar dijous passat al Parlament, reclamant en una resolució a Pedro Sánchez un compromís amb el referèndum d’autodeterminació com a condició per recolzar la seva investidura, va provocar un ensurt al PSOE. Els socialistes van mostrar el seu malestar amb l’«inoportú» pas fet pels republicans i els postconvergents, al considerar que venia a generar «soroll» en les negociacions per a la reelecció del president en funcions. En lloc de mantenir-se en silenci, com havia fet fins ara davant les declaracions dels independentistes, el PSOE va emetre, junt amb el PSC, un comunicat. El text era suau en les formes, però rebutjava, sense citar-la, una consulta d’aquest tipus. «No hi ha avenç possible» amb el referèndum, va deixar clar el document.
Tot i així, els socialistes consideren que el moviment d’ERC i Junts no canvia les possibilitats d’investidura. «Continuen sent altes. Això no altera res. Hi haurà Govern, però els independentistes han de saber que l’opció de repetir eleccions continua oberta», van explicar els col·laboradors de Sánchez aquest divendres, després del segon i definitiu ‘no’ del Congrés a l’intent d’Alberto Núñez Feijóo d’arribar a la Moncloa.
Acabat aquest debat (o «farsa», en paraules de l’encarregat de donar la rèplica al líder del PP, Óscar Puente), el PSOE es prepara per a una nova fase de la negociació amb els independentistes i nacionalistes bascos i catalans. El partit ja no es pot escudar, com havia fet fins ara, que aquest era el «temps» de Feijóo. Ara és el de Sánchez, que dimarts vinent, dins de la segona ronda de consultes a la Zarzuela, traslladarà al Rei que està en disposició d’aconseguir els suports necessaris per a la seva investidura i serà nomenat candidat.
La pugna independentista
Llavors començaran les reunions formals, fins ara mantingudes en secret, amb ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, el BNG i Coalició Canària. El més difícil, expliquen en l’entorn del president en funcions, se situa en el flanc català: buscar un equilibri entre les contrapartides a ERC i a Junts. És en aquest marc que els socialistes col·loquen la resolució aprovada pel Parlament dijous, que supedita el suport a Sánchez dels republicans i els postconvergents que aquest «es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració d’un referèndum».
«La diferència amb la situació de fa quatre anys, quan vam haver de tancar un acord amb ERC per aconseguir la investidura, és que ara també està Junts. Això ho fa tot molt més complicat. No només pel mateix caràcter de Junts, que fins ara no havia negociat res amb nosaltres. També perquè els republicans i els postconvergents competeixen entre si i es porten a matar. Un sempre busca anar més lluny que l’altre, i a la inversa. Sobretot ara, a les portes de l’aniversari de l’1-O», expliquen en la direcció socialista.
Sota aquest prisma, la resolució de dijous, que només té valor polític, no és una mostra d’unitat independentista, sinó de lluita entre les dues formacions per veure qui lidera aquest procés complex. Però en el fons, continuen en el PSOE, l’apel·lació al referèndum suposa un gest «de cara a la galeria» que no «altera res». Fonts d’ERC i Junts coincideixen aquí en l’anàlisi. Les converses amb els socialistes, explica cada partit pel seu costat, continuen estant on estaven abans que el Parlament aprovés el text controvertit.
No obstant, el PSOE es va veure forçat a reaccionar a través d’un comunicat. «No podíem estar callats –diuen en l’entorn de Sánchez–. Calia remarcar quin és el perímetre de la negociació, el terreny de joc. És obvi que estem negociant la despenalització del procés. Però, no, el referèndum. Si no haguéssim dit res, la premsa de Madrid se’ns hauria tirat encara més a sobre, i ens hauria acusat d’estar a favor del dret d’autodeterminació a canvi de continuar a la Moncloa. Havíem de reaccionar. Sense trencar res, però deixant les coses clares».
«¿Amnistia, sí o no? ¿Referèndum, sí o no? Tingui el valor de dir el que Espanya haurà de suportar si vostè torna a ser president del Govern», li va demanar Feijóo a Sánchez aquest divendres, poc abans de rebre 172 vots a favor, 177 en contra i un nul. Però el líder del PSOE, igual que havia fet dimarts passat, va optar per no intervenir. La rèplica va tornar a anar a càrrec de Puente, un dels portaveus més durs del partit. L’exalcalde de Valladolid no va contestar. «El PSOE continuarà fent política –es va limitar a dir–. Continuarem mirant de recuperar per a la política els que se’n van excloure. Continuarem parlant de diàleg i de convivència».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia