El Govern i els Comuns redoblen la pressió a Sánchez per al traspàs integral de Rodalies

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Tots els titulars són per a l’amnistia i el referèndum, però hi ha una altra qüestió que també condicionarà la investidura de Pedro Sánchez: Rodalies. S’ha vist clarament aquest dimarts amb el Govern, ERC i els Comuns redoblant la pressió perquè el Govern accepti traspassar íntegrament el servei per deixar-lo a mans exclusives de la Generalitat. És a dir, que les vies, els trens i les catenàries també estiguin en poder de l’administració catalana. Una pressió que arriba en una nova jornada marcada pel caos ferroviari a Catalunya.

A priori podria semblar una cosa difícil d’aconseguir, ja que el PSOE sempre l’ha rebutjat i la ministra de Transport, Raquel Sánchez, ha defensat que «forma part de la xarxa d’interès general de l’Estat». Però el Govern ara està envalentit no només perquè els vots de l’independentisme –ERC i Junts– són claus al Congrés per desencallar la investidura, sinó perquè el PSOE ha fet dos moviments recents que fa tan sols unes setmanes haurien semblat impossibles: facilitar l’ús del català al Congrés i demanar la seva oficialitat a Europa. Si s’ha aconseguit en matèria lingüística, la conclusió a la Generalitat amb els trens és clara: sí que es pot.

Un informe molt crític

Per aconseguir la transferència completa fa mesos que tant el Govern com el seu partit, ERC, pressionen. Per exemple, va ser una de les armes que els republicans van utilitzar a la campanya de les eleccions municipals per intentar desgastar el PSC –sense gaire èxit–, i avui ha quedat clar que la Generalitat continuarà insistint fins al final. Aquest dimarts, després de la tradicional reunió del Govern, ha presentat un informe molt crític amb el funcionament del servei. Segons dades de la Generalitat obtingudes de la mateixa Adif, el 2022 hi va haver més de dues incidències greus de mitjana cada dia –831 en total–.

A part les dades, també s’ha pogut veure una acció coordinada de comunicació. Aprofitant l’enèsim contratemps de la xarxa ferrioviaria, el president Pere Aragonès s’ha manifestat així a la xarxa social X (abans Twitter): «De nou milers de passatgers afectats pel desastre de Rodalies i el Govern amagat. Imprescindible i urgent el traspàs integral». En la mateixa línia s’ha pronunciat la consellera de Territori, Ester Capella, que ha demanat el traspàs per gestionar els «trens com cal». L’eslògan final l’ha posat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja: «Tenim un servei més propi del segle XIX que del segle XXI».

Els diners i el Ministeri

Per entendre la clau del conflicte cal seguir el rastre dels diners. El problema no és tant que la Generalitat vulgui o pugui gestionar tot el servei, sinó que exigeix que la transferència arribi amb una imponent dotació de recursos per invertir a la xarxa. La qüestió és que el Govern està disposat a assumir el desgast de gestionar uns trens que històricament han sigut percebuts com una font de problemes, però a canvi vol tenir els diners per poder calmar els ciutadans amb compromisos de fortes inversions que tinguin impacte a curt termini.

Que és un tema candent ho demostra també que el Ministeri de Transports ha reaccionat ràpidament a l’informe de la Generalitat per defensar-se. Per al Govern, les incidències són imputables, precisament, a les obres per millorar la situació. Segons les seves dades, des del 2020 s’han invertit 1.154 milions d’euros i, per complir el promès, han d’arribar al doble abans del 2025.

La «decepció» amb Sánchez

Els Comuns tampoc han sigut benèvols precisament amb la ministra Raquel Sánchez, a qui han collat durant la passada legislatura malgrat compartir Govern. A la campanya de les generalsvan expressar sense embuts «decepció» amb la dirigent socialista i ara estan disposats a fer front comú amb els independentistes en el pols pel traspàs del servei. «No pretenem que ningú voti res gratis», ha assegurat el portaveu dels Comuns al Parlament, David Cid, que ha precisat que ja han demanat a Sumar que posi aquesta condició a l’hora de negociar la investidura amb el PSOE.

Notícies relacionades

Si una cosa busca En Comú Podem, principal puntal polític i electoral de Díaz, és que l’acord tingui també el seu segell, a més de tenir representació en el Govern. Han precisat, en la mateixa línia que ERC, que no és suficient amb un mer traspàs de les competències de la xarxa ferroviària, sinó que farà falta que es transfereixin «recursos» fins ara no invertits i que també la Generalitat destini pressuposat a fer créixer i a millorar la infraestructura. «Volem més i millor autogovern», sentencien els Comuns, que vinculen aquesta exigència a la seva defensa que el transport ferroviari ha de ser una «prioritat» per competir amb l’avió. 

Entossudits a exercir de frontissa de l’acord entre socialistes i independentistes, els Comuns han assumit el paper de llebre a l’hora de reivindicar l’amnistia, amb Jaume Asens ficat a fons en les negociacions. Ara que Sánchez ja té l’encàrrec d’intentar ser president, Cid ha emplaçat tant el PSOE com el PSC a començar a «parlar obertament» d’aquesta amnistia per accelerar l’acord. «Que no s’eternitzin, com més aviat formem Govern, millor», ha sentenciat. Posats a parlar d’avaries i retards de trens en una nova jornada de desconcert per a milers d’usuaris a Rodalies, el partit d’Ada Colau exerceix d’ariet perquè la investidura arribi a temps i, si és possible, sense patiment innecessari per aconseguir el destí.