El Govern pressiona Sánchez per avançar més ràpid: «Que es posi les piles»

Toni Albir / Efe

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les negociacions entre ERC i el PSOE sobre la investidura de Pedro Sánchez continuen malgrat el conflicte de la setmana passada amb el referèndum, però els republicans consideren que avancen massa lentament. Aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha reclamat als socialistes més celeritat: «El senyor Sánchez s’hauria de posar les piles. La negociació no avança com hauria d’avançar».

L’executiu català ha utilitzat aquest dimarts la compareixença de premsa després de la reunió del gabinet de Pere Aragonès per enviar al PSOE el missatge que no fa tot el que hauria de fer per desencallar la legislatura. «Si vol els vots de l’independentisme han de moure fitxa. Sánchez ha de treballar molt més si no vol acabar com Feijóo», ha assegurat.

Plaja ha mantingut que les condicions continuen sent les mateixes: amnistia, referèndum i qüestions per al «benestar dels ciutadans» com el traspàs integral de Rodalies i una millora del finançament. Precisament, la irrupció la setmana passada del referèndum com a condició han tensionat les relacions amb el PSOE. La portaveu ha defensat que no hauria de ser així, perquè considera que és una reivindicació «legítima». «Al que ells anomenen tensar, nosaltres ho anomenem negociar», ha dit.

La Generalitat mira de sostenir el marc mental que està intentant imposar Esquerra Republicana en les últimes setmanes: que no n’hi ha prou amb l’amnistia» i que l’acord han d’anar acompanyat per un mecanisme per establir les bases «perquè es pugui tornar a votar». En definitiva, no demana el compromís que el referèndum es farà en els pròxims quatre anys, però sí que es podrà negociar. De fet, Esquerra ja ha precisat que el que reclama al PSOE és que renovi el seu compromís amb el que ja van pactar el 2019: que hi haurà una taula de negociació on la Generalitat pugui reclamar una consulta.

Altres vies de pressió

Notícies relacionades

La Generalitat no pretén pressionar el PSOE només per la via de les declaracions. Aquest dimarts també ho ha fet presentant un informe sobre el funcionament del servei de Rodalies. Un document del Govern que assegura que el 2022 es van registrar més de dues incidències greus de mitjana al dia: en total 831. És a dir, presentant aquest informe el president Aragonès no només pretén denunciar la situació, sinó també desgastar el PSOE perquè assumeixi una de les seves condicions per investir a Sánchez: el traspàs integral de Rodalies. «Tenim un servei més propi del segle XIX que del segle XXI», ha conclòs.

El Govern reclama l’amnistia com una altra de les seves condicions per a la investidura, però no tothom a Catalunya és partidari d’això. Ho demostra la manifestació en contra que ha convocat l’entitat Societat Civil Catalana (SCC). La portaveu Plaja s’ha mostrat molt crítica amb aquesta protesta: «És anticatalanista. Queda clar per qui la convoca. No sumen, no volen construir, simplement tenen catalanofòbia».