Aragonès, després de l’informe sobre l’acord de claredat: «L’objectiu és un referèndum d’independència»

Albert Cadanet / ACN

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat Pere Aragonès ja té a sobre de la taula l’informe que va encarregar a un grup de nou experts per començar a dissenyar un acord de claredat que contribueixi a resoldre el «conflicte polític». El document, com ha avançat EL PERIÓDICO, li planteja almenys cinc fórmules per fer un referèndum dins dels marges de la legalitat, però el president té clara quina és la seva: «L’objectiu és un referèndum sobre la independència i que se’n puguin aplicar els resultats».

És a dir, una votació que superi el marc del 9-N i l’1-O, que van ser consultes amb l’aval de només una de les dues parts en conflicte i que, després de celebrar-se, no es va aplicar mai la decisió de les urnes. En declaracions aquest dimarts des del viatge institucional que l’ha portat a Bolonya (Itàlia), no ha volgut anar més enllà respecte a l’informe dels seus experts argumentant que es pronunciarà amb més profunditat quan es presenti de manera «pública, formal i completa». Serà llavors quan ell mateix abordarà «tot el seu contingut». Això sí, ha volgut destacar que el Govern sempre estarà disposat a «valorar» tots els «estudis i dictàmens» que tractin de com resoldre la situació.

¿Si el president té clara la seva fórmula de referèndum, per què ha encarregat un informe? La resposta és que el president ha de fer equilibris. D’una banda, ha de defensar la seva posició, que és la de celebrar un referèndum inequívoc sobre la independència. És la posició que li permet mostrar determinació al flanc independentista. De l’altra, no pot tancar del tot la porta a altres opcions, ja que ell mateix demana al Govern de Pedro Sánchez que estigui disposat a negociar una solució i, per tant, hi ha d’haver un ventall de possibilitats a sobre de la taula.

Sigui com sigui, Aragonès busca fer un salt de qualitat respecte a les votacions d’independència anteriors: vol que sigui «acordada», que és precisament el que li donaria un reconeixement més gran –també per part de la comunitat internacional– i permetria aplicar els resultats. El que Aragonès demana ara és temps per analitzar l’informe. El primer pas serà que els mateixos experts el presentin públicament. El grup el lidera el professor de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra Marc Sanjaume.

Següent pas

Seguint l’esquema que al seu dia va presentar el mateix Govern, ara el següent pas una vegada s’ha conegut l’informe seria el de convocar tres debats en paral·lel perquè els ciutadans, els partits catalans i les entitats socials puguin fer les seves aportacions a aquest acord de claredat. El president no ha volgut endinsar-se en els detalls aquest dimarts, però ha assegurat que «compartirà» el document «perquè la ciutadania se’l faci seu». Per tant, segueix amb el pla concebut.

Notícies relacionades

Això sí, sigui quin sigui el pla final, Aragonès sap que hi ha un requisit segur que haurà d’aconseguir per aconseguir una votació com la que persegueix: convèncer el Govern de torn perquè avali l’operació. Una cosa que fins ara sempre ha tingut un no rotund dels dos únics partits que han liderat un executiu central en democràcia, el PSOE i el PP.

Tot i que no ha entrat al calendari que vindrà ara, sí que ha defensat que l’informe dels experts no s’ha tancat fins aquest octubre –malgrat que van començar a treballar a la primavera– perquè ell mateix va voler allunyar-lo «de la dinàmica electoral». No va voler que coincidís en el temps amb les eleccions municipals del maig ni les generals del juliol.