La proposta d’Aragonès
Els Comuns emplacen el PSC a asseure’s a debatre sobre l’acord de claredat
«Benvinguda sigui una proposta de fórmules per les quals hem apostat sempre des de Catalunya en Comú». Així reben els Comuns l’informe sobre l’acord de claredat que aquest dilluns ha presentat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, fruit del treball del seu grup d’assessors i que va ser avançat per EL PERIÓDICO. El partit que presideix Jéssica Albiach al Parlament no només està disposat a asseure’s a debatre sobre la proposta quan el president convoqui els grups, sinó que reclama que ho faci també el PSC perquè «tot el catalanisme» s’impliqui activament en la resolució del conflicte polític.
«Fa falta un acord entre totes les forces parlamentàries», ha defensat el portaveu dels Comuns, Joan Mena. Des que Aragonès va llançar aquesta proposta en el debat de política general de l’any passat, la formació d’Ada Colau ha considerat que ERC s’està acostant als postulats que han sigut defensats des de fa anys pel seu espai per boca de dirigents com Xavier Domènech. De fet, en aquella ocasió, només En Comú Podem va recolzar la proposta del president, que va acabar sent tombada perquè tant Junts com el PSC hi van votar en contra. Els socialistes catalans sempre han desdenyat la proposta i Salvador Illa ja va reiterar la setmana passada que no s’implicarà en el que considera una proposta que «s’endinsa en la ruptura».
Ara, l’agenda social en el focus
Després d’haver posat el focus principalment en l’amnistia i l’informe que els seus juristes van presentar dimarts, tant Sumar com els Comuns busquen ara posar en l’epicentre l’agenda social. «És la que marcarà si aquesta és una legislatura de tràmit o d’avanços», ha argumentat Mena. Pujada dels salaris, reducció de la jornada laboral, vivenda assequible garantida, reforma del finançament, planificació ecològica i lluita contra les violències masclistes formen part de les exigències que l’espai de Yolanda Díaz vol negociar amb el PSOE per reeditar la coalició.
Sobre si tenen expectatives que Junts doni suport a una agenda amb aquestes mesures que garanteixin l’estabilitat de la legislatura més enllà de la investidura, Mena ha deixat caure que esperen veure «un canvi d’actitud» de Junts no només en matèria territorial obrint-se al pacte, sinó també en clau social. En la legislatura passada, els postconvergents es van posicionar en contra d’iniciatives com la llei de vivenda o la reforma laboral, i el PSOE dona per fet que, si aconsegueix continuar governant, l’activitat legislativa serà inferior.
Els Comuns resten transcendència a les declaracions d’aquest cap de setmana de l’expresident Carles Puigdemont o de la presidenta de Junts, Laura Borràs, a favor de la via unilateral. «Quan un comença una negociació, està descartant la via unilateral», ha dit Mena, una afirmació que també ha fet Albiach, que en una entrevista a Ràdio 4 i La 2 ha assegurat que en aquests moments hi ha «converses a totes bandes per intentar accelerar» la investidura. De moment, el calendari amb què es mouen tots els actors continua sent la primera quinzena de novembre.
Joan Mena Política Catalunya Referèndum a Catalunya Govern En Comú Podem Pere Aragonès Catalunya en Comú
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça