Executiva del partit
Junts debat posar límit a les declaracions de Magda Oranich sobre Laura Borràs
Més enllà de les negociacions d’investidura amb el PSOE, Junts té comptes pendents a escala interna entre les diferents sensibilitats del partit. Una d’aquestes té a veure amb la figura de la presidenta de la formació, Laura Borràs, condemnada per prevaricació i falsedat documental a quatre anys i mig de presó. Aquest dilluns el partit debat en l’executiva un reglament intern que, a la pràctica, significaria tapar la boca a la comissió de garanties del partit, en la qual figura l’advocada Magda Oranich, que va afirmar públicament que si ella fos en la pell de Borràs hauria fet un pas a un costat.
Aquestes declaracions públiques van generar un profund malestar en el sector més afí a Borràs. Van reclamar prendre mesures i van mostrar la seva indignació perquè creien que Oranich s’havia extralimitat per aquesta frase: «Si fos jo, dimitiria del Parlament per dignitat». Ho va dir quan Borràs encara ocupava la presidència de la institució, de la qual va ser desposseïda per un acord del màxim òrgan del Parlament, la Mesa de la Cambra.
Aquest malestar continuava present i té a veure amb el funcionament de la comissió de garanties, que presideix Oranich, i que és l’organisme que ha de decidir què fer quan un militant vulnera els estatuts. Borràs es va blindar a l’incloure en les regles de JxCat que no hi haurà sanció a qui sigui condemnat si aquesta condemna té a veure amb el que Junts consideri persecució repressiva de l’Estat o ‘lawfare’.
La boca tancada
Aquest dilluns l’executiva de Junts debat un reglament de la comissió de garanties. Una qüestió molt tècnica i interna, que tots els partits regulen (com sancionar les conductes inadequades dels seus associats), però hi ha una frase final definitiva: «Els membres de la comissió de garanties s’abstindran de fer declaracions públiques relacionades amb qualsevol qüestió tractada per aquest òrgan, amb la finalitat de preservar la neutralitat i la imatge pública del partit». Dit d’una altra manera: Oranich ha de callar. L’advocada ha denunciat públicament que Borràs l’ha pressionat perquè la seva posició sobre la condemna del TSJC per delictes vinculats a la corrupció no sigui objecte d’un expedient intern a JxCat i perquè s’abstingui de prendre-hi partit públicament.
A més, el text que avui es debat estableix que qui elabori els informes interns sobre militants que cometin errors serà un membre de la comissió de forma rotatòria. Això resta també poder a Oranich. Es tracta de l’«instructor» de cada expedient disciplinari, per torns «rotatoris». Això fa que els integrants de la comissió –que responen també a diferents sensibilitats de Junts– tinguin un poder limitat.
Tot amb relació a la vida interna del partit i a la discrepància entre diferents sensibilitats està ara com ara congelat en benefici de les negociacions que lidera personalment l’expresident Carles Puigdemont sobre la investidura de Pedro Sánchez per repetir com a president del Govern central.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Flick no es veu estant deu anys al Barça com Guardiola al City
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"
- Vendre’s per 1,5 milions