L’acord de claredat
El PSC reclama a Aragonès que la taula de partits no se centri en el referèndum
Aragonès convocarà una taula de partits per abordar el referèndum després de la investidura
Els assessors d’Aragonès per a l’acord de claredat plantegen cinc fórmules de referèndum
¿I ara què? Les 5 claus del futur immediat de l’acord de claredat de Pere Aragonès
Els experts de l’acord de claredat recomanen una «solució negociada» a Aragonès
«No hi haurà cap referèndum, ni d’autodeterminació ni de res». No hi ha escletxa aparent possible en les files socialistes. Tampoc, almenys fins ara, en el PSC. Encara que els assessors del president Pere Aragonès plantegin fins a cinc fórmules diferents en l’informe sobre l’acord de claredat perquè exerceixin de pista d’aterratge per als diferents actors en disputa, el partit de Salvador Illa no vol sentir a parlar de cap. Tant és així, que el seu rebuig de la taula de partits anunciada pel cap de files de la Generalitat serà total si es convoca ad hoc per debatre sobre el com i el quan d’un referèndum que entenen que suposa «endinsar-se en la ruptura».
El PSC sí que continua reclamant –i tornarà a redoblar la seva ofensiva per a això– una taula de partits amb representació al Parlament en la qual s’abordi el que considera que és un «plet entre catalans». Aquesta taula, insisteixen fonts del partit, ha de ser «sense apriorismes» i amb l’objectiu que totes les formacions polítiques amb representació a la Cambra catalana puguin fer «les aportacions que creguin oportunes». Parlant clar: el que vol el PSC és que cadascú plantegi el que consideri i que no només es parli d’un camí per al referèndum que assenyalen que no té suport, perquè només ERC i els Comuns el secunden.
Malgrat que, fruit de la necessitat aritmètica i dels vots d’ERC, els socialistes reconeguessin, en la legislatura passada, l’existència d’un conflicte polític que l’independentisme assenyala que és entre Catalunya i l’Estat, a la seu de Pallars mantenen que el nus gordià és intern. Una altra cosa és que Aragonès citi els partits a una trobada que no estigui circumscrita a la seva proposta i que tingui un títol més ampli que permeti que totes les parts trobin una col·locació. En aquest cas, el partit d’Illa reconsideraria el seu rebuig d’asseure’s, però mentre no sigui així els seus plans passen per minoritzar una taula en la qual compten que tampoc Junts pensa participar, ja que suposa recolzar el pla d’ERC quan falta menys d’un any i mig per a les eleccions catalanes.
Un deute de la taula de diàleg
Si els republicans recorden sovint que el que va quedar pendent de la taula de diàleg va ser que se sotmeti a consulta l’acord al qual s’arribi entre les dues parts, Illa no ha deixat d’insistir des que va assumir les regnes del PSC fa dos anys que el president català no ha complert la convocatòria d’un espai d’interlocució entre les formacions catalanes. Una taula en la qual els socialistes consideren que cal parlar, preferentment, de prioritats econòmiques i infraestructures, així com d’agenda social, i no de «votacions divisives». Si la taula de diàleg entre governs es manté com demana ERC, el PSC entén que es mantindrà vigent també el deute per part del president.
«El risc que correm és que el Govern continuï pensant que aquest és un conflicte entre la seva Catalunya i l’Espanya de Vox», remarquen des del PSC, i recorden que en les últimes eleccions van obtenir més vots –1,2 milions– que els tres partits independentistes junts. Un resultat del qual dedueixen que no hi ha una majoria de catalans que recolzin un referèndum i que, per tant, el projecte dels independentistes ha fracassat en el seu intent. A ulls dels socialistes, que estiguin negociant l’amnistia i que ressuscitin carpetes del preprocés com Rodalies o el dèficit fiscal ho corrobora. La defensa del referèndum l’emmarquen en el terreny retòric fruit d’una pugna que mantenen ERC i Junts per emportar-se la major part del pastís de l’electorat independentista.
Mutis sobre la reforma de l’Estatut
Notícies relacionadesAragonès emplaça sovint el cap de l’oposició a explicar quina és la seva proposta per resoldre el conflicte. Illa va defensar, el gener de l’any passat, que calia resoldre l’«anomalia de l’Estatut» i avançar cap a un finançament «just» per a Catalunya. No obstant, per ara no ha tornat a esmentar la primera consideració. La reforma de l’Estatut és una proposta que, tenint en compte la demoscòpia, no genera passions en l’electorat, però sí que cou en un PSOE que té molt present el punt de partida del procés amb la sentència del Tribunal Constitucional i que confia garantir-se l’estabilitat pactant una amnistia.
Però el cap de l’oposició sí que s’ha esforçat a demanar al Govern que no s’absenti de la reforma del model econòmic, carpeta que Sánchez sí que està disposat a obrir amb l’aspiració d’apaivagar per a anys el conflicte territorial i d’estrènyer la mà a Illa com a president de la Generalitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Política Catalunya Salvador Illa Referèndum a Catalunya Govern PSC PSC Taula de diàleg sobre Catalunya Pere Aragonès
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034