Negociacions d’investidura
Felipe González torna a atacar l’amnistia: «Demanen que reconeguem que l’Estat va ser repressiu»
El PSOE assumeix una negociació llarga amb Junts
Els 6 esculls en la negociació del PSOE amb ERC i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez
González i Guerra es coordinen per atacar Sánchez i l’amnistia: «El dissident és ell»
Amnistia: Sumar planteja exonerar totes les «accions» per aconseguir la independència des del 2013
Felipe González torna a carregar contra l’amnistia. Un dia després que José Luis Rodríguez Zapaterodefensés la iniciativa que el PSOE negocia amb ERC i Junts, el també expresident del Govern central ha fet aquest dimarts el contrari. «Demanen que reconeguem que el que ells van fer va ser el correcte i que el que va fer l’Estat va ser repressiu i incorrecte», ha assenyalat González a Antena 3 sobre aquesta mesura de gràcia i la seva aplicació al procés independentista de la tardor del 2017.
«Vaig estar d’acord amb els indults. Vaig tenir més dubtes amb la modificació dels tipus penals que ens defensaven davant revoltes que alteressin la Constitució –ha dit l’excap de l’Executiu, amb referència a la derogació del delicte de sedició pactada amb els republicans fa gairebé un any–. Però vaig estar a favor dels indults. De la mateixa manera, dic ara que estic en contra de l’amnistia».
Les crítiques de González a la negociació amb ERC i Junts per garantir la investidura de Pedro Sánchez són constants des de fa més d’un mes. «Estic defensant les posicions del PSOE. Això és el més peculiar de tot el que passa», ha explicat aquest dimarts, i ha remarcat que el president en funcions defensava fins a les eleccions generals del 23 de juliol que l’amnistia era inconstitucional. «¿Estaríem parlant d’amnistia si aquests set vots no fossin imprescindibles per a aquest Govern de progrés?», s’ha preguntat, després d’incidir en diverses ocasions en el fet que la «polarització» dels dirigents polítics «comença a alterar la convivència de dalt a baix».
Tot i així, González s’ha mostrat més temperat que en altres ocasions en les seves crítiques a Sánchez. Ha defensat, per exemple, la pujada del salari mínim interprofessional, ha insistit que va votar fa tres mesos el líder del PSOE i ha elogiat el seu discurs «impecable» en la guerra entre Israel i Gaza.
El silenci del PSOE
Notícies relacionadesMentrestant, la direcció del PSOE continua en absolut silenci sobre el que s’està negociant amb els sobiranistes catalans i bascos. Durant tot el mes de setembre, Sánchez havia justificat la seva falta de concreció en el fet que el candidat a la investidura era Alberto Núñez Feijóo i no ell. Però ara que el líder del PP ha fracassat en el seu intent i el president en funcions ha sigut nomenat aspirant pel Rei, el secretari general del PSOE i el seu equip mantenen l’estratègia obscurantista.
Divendres, quan Sánchez va acabar la seva ronda de reunions amb tots els grups parlamentaris (excepte amb Vox) per explorar la investidura, els socialistes van evitar comparèixer per retre comptes d’aquestes trobades. Aquest dimarts, els negociadors del partit i el mateix president en funcions també s’han citat. De nou, sense compareixença posterior. «Les negociacions són discretes i els acords públics», expliquen en la cúpula del PSOE.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"