Un jutge investiga si el despatx que va fundar Montoro va utilitzar les seves «influències» a Hisenda en benefici de clients
Les diferències entre la fiscal del cas i el seu cap en Anticorrupció van provocar la celebració d’una Junta de Fiscals el 26 de setembre passat que afecta la continuació de les indagacions
El TC anul·la l’amnistia fiscal de Montoro
Anticorrupció recorre l’arxiu del barrufeig de CDC
La ironia de Cristóbal Montoro.
El titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona, Rubén Rus Vela, investiga en secret si els membres del despatx Equipo Económico (EE), que va fundar el 2006 l’exministre del PP Cristóbal Montoro, van utilitzar en benefici dels seus clients les seves «influències» entre «alts càrrecs i funcionaris del Ministeri d’Hisenda», segons especifica una interlocutòria de l’Audiència Provincial de Tarragona, a la qual ha tingut accés aquesta redacció.
La resolució ressalta, a més, que els membres de la societat, que primer es va denominar Montoro Asociados, després va passar a dir-se Equipo Económico (EE) i que des del 2016 funciona com a Global Afteli (GA), van crear una xarxa de contactes a Hisenda gràcies que alguns d’ells havien exercit «càrrecs al més alt nivell del Govern, Administració Central i a les Autonomies».
La interlocutòria, datada el 28 de gener del 2022, es refereix a una investigació que es va iniciar el 2 d’agost del 2018, i que es manté secreta i activa des d’aleshores, segons confirmen a aquest diari fins a cinc fonts jurídiques i policials del cas.
Troballa casual
La causa, que el 2022 ja apuntava les primeres «sospites» i «conjectures», es va obrir després de descobrir-se diversos correus electrònics «de manera casual» en un altre procediment judicial obert el 2017, després de presentar-se el març d’aquell any una denúncia anònima.
No obstant, els missatges que havien sigut confiscats el 6 de novembre del 2017 durant un registre efectuat en l’empresa Messer Ibérica de Gases SA, situada a la localitat de Vila-seca (Tarragona), en el si d’una investigació per un delicte contra l’ordenació del territori, van donar peu a Anticorrupció a ampliar la causa.
Influència en reformes legislatives
La resolució de l’Audiència de Tarragona es basa en la informació subministrada per la Policia Judicial i les actuacions practicades per la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra fins aquesta data, el gener del 2022. La interlocutòria indica, de forma literal: «Les persones i entitats mercantils sobre les quals es va dirigint l’activitat investigadora [...] formarien part d’una trama o organització la finalitat de la qual no seria cap altra que la d’intervenir i influir decisivament en reformes legislatives favorables per a les empreses gasístiques englobades en l’Associació de Fabricants de Gasos Industrials i Medicinals (AGGIM). Per a això, van contractar els serveis de la mercantil Equipo Económico (EE) abans Montoro Asociados i des de l’any 2016 Global Afteli (GA)».
L’exministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. /
La Fiscalia Anticorrupció, que encapçala les indagacions, va estirar del fil i va reclamar al Ministeri d’Hisenda, l’Agència Tributària i la Direcció General de Tributs tots els correus vinculats a la investigació, que ha destapat la presumpta xarxa clientelar teixida per l’empresa fundada per Montoro però de la qual es va desvincular l’exministre d’Hisenda el 2008, segons s’ha assegurat de forma reiterada.
El 16 de desembre del 2021 el jutge d’instrucció va arribar fins i tot a acordar la intervenció dels dispositius i mitjans de comunicació utilitzats pels investigats. No obstant, aquesta decisió va ser anul·lada per l’Audiència Provincial de Tarragona.
Dificultat de la investigació
La instrucció de la causa, oberta el desembre del 2018 i encara en secret, ha sigut complicada. Tant que la fiscal al capdavant de les indagacions, Carmen García Cerdá, va recórrer a l’article 27 de l’Estatut Fiscal per mostrar la seva discrepància amb les ordres rebudes del seu cap, el responsable d’Anticorrupció Alejandro Luzón, que no era partidari de practicar més diligències en relació amb els documents adjunts als correus que havien aparegut en la causa.
En la Junta de Fiscals a la qual es va sotmetre l’assumpte, Luzón va obtenir el suport de 19 companys, mentre que només cinc van apostar per García Cerdá, cosa que significa que les diligències que ella considerava necessàries perquè avancés la instrucció no es realitzaran.
Mentrestant, l’estira-i-arronsa mantingut entre la representant fiscal i el seu superior s’ha notat en les mateixes indagacions desenvolupades pels Mossos i l’UCO de la Guàrdia Civil, cossos, que les van donar per finalitzades fa gairebé un any segons assenyalen les fonts consultades.
Querella d’Anticorrupció
No és la primera vegada que el despatx fundat per Montoro es troba sota la lupa judicial. El juny del 2017, el Jutjat número 22 de Madrid va admetre a tràmit una querella presentada per Anticorrupció –elaborada per la mateixa fiscal adscrita a la causa vigent ara a Barcelona– contra els integrants del despatx que havia sigut fundat onze anys abans per qui en aquell moment era, per segona vegada, ministre d’Hisenda d’Espanya.
Notícies relacionadesL’alt càrrec sempre ha defensat que s’havia desvinculat d’Equipo Económico el 2008, dos anys després de la creació del despatx. Es dona la circumstància que, el mateix dia que un jutge admetia la querella, Montoro era reprovat al Congrés dels Diputats després de declarar-se inconstitucional la declaració tributària especial del 2012, més coneguda com a ‘amnistia fiscal’.
En aquesta causa, que va ser arxivada dos anys més tard, l’abril del 2019, es va investigar un total de set persones –entre elles Ricardo Montoro, un germà del ministre que va exercir com a conseller d’Equipo Económico– i la mateixa consultora com a persona jurídica en relació amb l’adjudicació presumptament irregular el 2012 d’un contracte amb les càmeres de comerç. La instrucció va decaure al no trobar-se finalment indicis que sostinguessin la querella d’Anticorrupció.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034