Aragonès al Senat: una visita ‘exprés’ per confrontar amb el PP i guanyar projecció

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

¿Oportunitat d’or per projectar-se o missió suïcida? És la incògnita que planteja la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d’acudir aquest dijous al Senat a defensar en solitari l’amnistia en un format que des del principi s’ha percebut com un parany del PP per desgastar Pedro Sánchez i els partits independentistes que negocien la investidura. Aragonès hi acudirà sense suports, ja que han rebutjat anar-hi el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, el Govern central i els barons socialistes que tenien dret a fer-ho.

Malgrat els perills evidents de la decisió, el president i el seu equip ho veuen com una oportunitat que no podien deixar passar. El motiu més confessable és poder defensar «l’amnistia i el final de la repressió» sota més focus dels que té habitualment a Catalunya. A més, la incompareixença del nucli dur del PSOE li permet buscar un duel amb el PP que, com a mínim des d’una òptica catalana, fa augmentar les expectatives de l’esdeveniment.

Des del Palau de la Generalitat no amaguen que un dels eixos de la intervenció –que serà en català– perseguirà confrontar amb els populars. «No deixarem que el PP utilitzi Catalunya per als seus interessos partidistes quan ells han sigut promotors de la repressió política», avisen. Un altre dels eixos, no deixar en mans d’altres el missatge sobre Catalunya: «De Catalunya en parla el president», afirmen les mateixes fonts del Palau. Finalment, també hi ha un punt d’èpica i orgull: «No ens fa por anar-hi», va defensar dimarts la consellera Laura Vilagrà.

Però la decisió d’Aragonès d’anar al Senat també té una altra explicació menys confessable. Li dona una oportunitat d’or per projectar-se en plenes negociacions de la investidura. Si un problema ha tingut el president des de les eleccions generals del juliol ha sigut fer-se un lloc en aquesta qüestió. Primer va veure com Junts n’assumia tot el protagonisme i després, quan Sánchez va haver d’acostar-se a Esquerra, per protocol va parlar amb Oriol Junqueras –president d’ERC– i Gabriel Rufián –líder al Congrés–. Aquest dijous, el micròfon serà per a ell.

Intervenció ‘exprés’

Aprofitant els focus, el president no només abordarà l’amnistia, sinó que ho utilitzarà també per parlar de les altres dues condicions d’ERC per a la investidura. La seva renovada aposta pel referèndum–a través de l’acord de claredat– i la petició del traspàs de Rodalies. Això sí, la seva presència al Senat serà ‘exprés’. Tindrà el primer torn d’intervenció –uns 10 minuts– i després se n’anirà al·legant motius d’«agenda». A la tarda rep al Palau de la Generalitat el comissari de Treball i Drets Socials, Nicolas Schmit.

Una vegada marxi Aragonès i prenguin el torn de paraula els 11 presidents del PP, serà la portaveu d’ERC al Senat, Sara Bailac, la que els doni la rèplica per un espai de 10 minuts. Fonts del partit republicà expliquen que serà l’única a prendre la paraula i no ho farà cap altre senador per designació autonòmica. Menys representació encara hi tindrà el PSOE, que, amb l’absència del Govern central i dels seus presidents autonòmics, només estarà representat pel seu portaveu a la Comissió, l’excandidat a la Junta d’Andalusia Javier Espadas

L’única presència que tindrà Junts serà la del seu portaveu a la Cambra alta, Josep Lluís Cleries, tot i que aquest dimarts ja va deixar clar a l’hemicicle que reclamen una amnistia «clarament, concretament i tècnicament indiscutible». No perdran l’oportunitat tampoc d’intervenir-hi el senador d’EH Bildu Mario Zubiaga i del PNB Maria Dolores Etxano, els senadors de Més Madrid, Compromís i Geroa Bai, tot i que ho faran per un temps més reduït. 

El PP busca acorralar Sánchez

El debat arriba després que el PP hagi imposat al Senat un parell de mocions contra Sánchez i la negociació amb els partits independentistes. En l’última, aprovada aquest mateix dimarts, els socialistes van acabar per aliar-se amb ERC i Junts davant les crítiques dels conservadors. La portaveu socialista, Eva Granados, va evitar parlar sobre l’amnistia, però va deixar ben clar la seva voluntat negociadora, sempre que els acords siguin dins de la Constitució.

Notícies relacionades

Aquest dijous el PP mostrarà al Senat el gran poder territorial amb què compta a escala autonòmica. Una dotzena de presidents acudiran a la Cambra alta a intentar acorralar Sánchez per l’amnistia, una mesura amb què creuen que «s’acabarà amb la igualtat entre els espanyols». La majoria absoluta de la qual disfruten els populars al Senat els permetrà impulsar setmana rere setmana iniciatives per intentar laminar el Govern central, si és que el dirigent del PSOE aconsegueix finalment ser investit i la legislatura comença. 

La fotografia que aconseguirà el PP serà molt potent, tot i que Alberto Núñez Feijóo no té previst assistir al debat. Segons ha informat el partit i el grup parlamentari, perquè creu que semblaria que hi va a «supervisar» els seus presidents i per evitar que sembli que fa un ús partidista del Senat. Aquest dimecres, Esteban González Pons, vicesecretari de la formació, ha caldejat l’ambient al titllar Aragonès de «dictador» per dir que no es quedarà a escoltar la resta de líders autonòmics.