Causes del procés
¿Qui pot portar al Tribunal Constitucional l’amnistia de Puigdemont? 3 claus
Durant la instrucció del procés han sigut freqüents els diàlegs per escrit, a través d’interlocutòries i de recursos, protagonitzats pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. L’últim episodi s’ha viscut a compte de la recusació presentada per aquest últim contra l’instructor del procés a l’alt tribunal i el seu rebuig de ple en una resolució en què el magistrat explicava que no serà ell qui es dirigeixi al Tribunal Constitucional per valorar la constitucionalitat d’una eventual amnistia, argument de què la defensa discrepava.
Aquestes són les claus per saber qui pot acudir a l’òrgan de garanties i sota quines condicions:
¿Qui pot elevar una qüestió d’inconstitucionalitat?
Tant el jutge Llarena com l’advocat Gonzalo Boye, en nom de Carles Puigdemont i dels exconsellers que el van acompanyar en la fugida d’Espanya i que també són eurodiputats, Toni Comín i Clara Ponsatí, es remeten a l’article 35 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional per defensar la seva posició. Aquest precepte preveu que els jutges o tribunals, «d’ofici o a instància de part», elevin una qüestió d’inconstitucionalitat si consideren que «una norma amb rang de llei aplicable al cas i la validesa de la qual depengui de la decisió pugui ser contrària a la Constitució».
La qüestió només es podrà plantejar «una vegada conclòs el procediment i dins del termini per dictar sentència, o la resolució jurisdiccional que procedís, i haurà de concretar la llei o norma amb força de llei la constitucionalitat de la qual es qüestiona, el precepte constitucional que se suposa infringit i especificar o justificar en quina mesura la decisió del procés depèn de la validesa de la norma en qüestió».
¿Com s’aplica al procés?
En el sumari, que és el tipus de procediment obert per investigar el procés, el jutge d’instrucció conclou el sumari, però no pot arxivar-lo o obrir judici oral perquè aquestes decisions depenen de la Sala Penal. És a dir, que serà la sala presidida per Manuel Marchena la que en el seu cas elevi una qüestió d’inconstitucionalitat al TC perquè revisi l’amnistia, no només a l’hora d’aplicar-la al president d’ERC, Oriol Junqueras, i la resta de condemnats l’octubre del 2019 per l’1-O, sinó també a Puigdemont i els processats en rebel·lia.
En el procediment abreujat, previst per a delictes amb penes inferiors, sí que és el jutge d’instrucció el que dicta el sobreseïment o obre judici oral. Això significa que en les causes relatives al procés que es puguin veure afectades per l’amnistia, investigades en un procediment abreujat, com poden ser les relatives a desordres públics, serà el jutge d’instrucció el que podrà dirigir-se al TC si qüestiona la constitucionalitat de la mesura que ha d’aplicar. En els sumaris, el magistrat conclourà el procediment i el remetrà a l’Audiència Provincial corresponent perquè apliqui la nova llei o, si dubta de la seva constitucionalitat, elevi una qüestió al TC.
¿El jutge ha de consultar acusacions i defenses?
La llei reguladora del TC explica que, per adoptar una decisió definitiva en relació amb el plantejament d’una qüestió d’inconstitucionalitat, «l’òrgan judicial escoltarà les parts i el fiscal perquè en el termini comú i improrrogable de 10 dies puguin al·legar el que desitgin sobre la pertinència» de plantejar-la, o «sobre el fons d’aquesta; seguidament i sense més tràmit, el jutge resoldrà en el termini de tres dies. L’esmentada interlocutòria no serà susceptible de recurs de cap mena».
Elevar aquesta qüestió «originarà la suspensió provisional de les actuacions en el procés judicial fins que el TC es pronunciï sobre la seva admissió. Produïda aquesta, el procés judicial es mantindrà suspès fins que resolgui definitivament sobre la qüestió». D’aquesta manera, segons la llei del tribunal, l’aprovació d’una llei d’amnistia no significarà la tornada immediata de Puigdemont a Espanya sense temor de ser arrestat ni la rehabilitació dels condemnats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Amnistia Catalunya Tribunal Suprem Carles Puigdemont Oriol Junqueras Sentència del procés Manuel Marchena Pablo Llarena
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia