Acord programàtic
PSOE i Sumar resolen els xocs de la legislatura passada: ‘mordassa’, lloguers i acomiadaments
En la legislatura passada, rara era la setmana en què el PSOE i Unides Podem no xocaven. I en cada una d’aquestes batalles, socialistes i morats apel·laven, com si d’un text sagrat es tractés, a l’‘Acord de coalició progressista’, firmat per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Aquestes 50 pàgines servien de munició a tots dos per argumentar la seva posició. Una cosa que no feia més fàcil resoldre els conflictes que durant tres anys han assetjat la coalició en l’aprovació de lleis. Sánchez i, en aquest cas, Yolanda Díaz semblen haver après alguna cosa de l’experiència passada i en el pacte que van tancar aquest dimarts han resolt algun dels grans xocs de la legislatura.
La ‘llei mordassa’
A començament del 2020, quan l’Executiu central va iniciar el seu camí, volien substituir la llei de seguretat ciutadana, l’anomenada ‘llei mordassa’, per una altra norma que veuria «la llum al més aviat possible». La norma aprovada pel Govern de Mariano Rajoy continua avui vigent. El març d’aquest any, amb un acord per reformar gran part del text, ERC i Bildu s’hi van oposar perquè no es regulava l’ús de pilotes de goma. Podem els va donar la raó i va carregar contra el PSOE.
Ara, Sánchez i Díaz han acordat acotar aquesta reforma a les enteses que es van assolir fa set mesos, reformar els aspectes relatius al «dret de reunió i manifestació, la identificació i registre corporal, la utilització de tècniques preventives i dissuasòries, així com la identificació dels agents». La líder de Sumar renuncia així als avanços que exigien els morats.
Els lloguers turístics
En la que va ser una de les batalles de la legislatura, la llei de vivienda, Unides Podem va exigir, durant la tramitació parlamentària, que es regulés l’ús dels lloguers turístics. El PSOE s’hi va negar en rotund i la norma va acabar tirant endavant, després de tres anys d’estira-i-arronses, sense fer menció a aquest tipus de lloguers. Ara, els socialistes han acceptat en l’acord revisar «la regulació dels allotjaments turístics en zones de mercat tensades». No suposa res concret, però sí una cessió a la qual es podrà agafar Díaz arribat el moment.
Permisos retribuïts
El projecte de llei de famílies, impulsada per la ministra de Drets Socials en funcions, Ione Belarra, no va arribar a veure la llum. Va decaure per culpa de la repetició electoral. No obstant, l’Executiu central sí que va aprovar tres permisos que s’incloïen en la norma. Un era el permís parental de vuit setmanes, que Podem volia que fos retribuït per complir amb una directiva europea i que finalment va tirar endavant sense cap finançament davant les reticències socialistes. En l’actual pacte, el PSOE accepta «remunerar almenys quatre setmanes per fill/a del recentment creat permís parental de cures, a partir d’agost del 2024».
Avals ICO per a joves
A principis de maig, Sánchez va anunciar que l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) avalaria a joves el 20% del cost de comprar una vivenda. Podem va posar el crit al cel i van dir que no compartien aquesta mesura per ser més pròpia del PP o de Vox que d’un partit progressista. El mateix van fer la resta de socis de l’Executiu central. Ara, la cosa ha canviat. «Desenvoluparem i aplicarem la nova línia d’avals de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) de 2.500 milions d’euros per ajudar els joves de menys de 35 anys amb el sistema d’avals del 20% de la hipoteca», és la redacció de l’acord tancat aquest dimarts.
El sistema nacional de salut
Des de l’estiu s’estava tramitant al Congrés la coneguda com a ‘llei Darias’, per l’exministra de Sanitat Carolina Darias, que apuntava a la consolidació de l’«equitat, universalitat i cohesió del Sistema Nacional de Salut». La norma, que no va acabar de ser aprovada, va generar friccions amb Unides Podem fa mesos ja que els morats denunciaven que el text no permetia posar fre a la privatització de serveis que es va iniciar durant el Govern de José María Aznar. Aquestes reticències es van acabar. Díaz ha acordat culminar amb l’aprovació d’aquesta llei «que ja va aprovar el Consell de Ministres». Aquesta acotació, recollida al pacte, és rellevant, ja que donen a entendre que serà el text original el que s’impulsi.
La reforma de l’acomiadament
La derogació de la reforma laboral del PP va ser una altra de les crisis que va empantanegar la relació entre el PSOE i Unides Podem. Tot i que va tirar endavant un text consensuat, els morats, igual com altres socis, exigien elevar la indemnització per acomiadament improcedent a 45 dies. En l’acord no es contempla això i només s’estableix que a l’Estatut dels Treballadors s’establiran «garanties per a les persones treballadores davant l’acomiadament [...] reforçant la causalitat en els supòsits d’extinció de la relació laboral».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034