Contactes Junts-PP
Ayuso evita recolzar la tesi de Feijóo de «normalitzar» la relació amb el nacionalisme
La delicada situació d’Alberto Núñez Feijóo en el PP, gestionant les diferents sensibilitats d’un partit que està obligat a competir amb la ultradreta de Vox, s’està posant de manifest aquesta setmana de manera clara amb dos exemples. El primer, dilluns, quan Isabel Díaz Ayuso es va llançar a demanar de nou la il·legalització d’EH Bildu mentre Feijóo estava de visita a Euskadi i aquest va obviar el tema. El segon, aquest dijous, quan s’ha tornat a comprovar l’antitètica relació que l’un i l’altre creuen que han de tenir amb el nacionalisme.
Dimecres, a Barcelona, davant un bon grapat d’empresaris catalans, Feijóo va admetre que veu necessari «normalitzar les relacions amb el nacionalisme català, des de la discrepància» si vol millorar el benestar dels catalans» i també va reconèixer que, per aquesta raó, el PP havia tingut contactes «indirectes» amb Carles Puigdemont.
Aquest dijous, la premsa li ha preguntat en diverses ocasions a Ayuso què li semblava aquesta «normalització» amb el nacionalisme que propugna el seu cap de files i ella ha evitat recolzar-lo. La primera vegada que se li ha plantejat ha tirat pilotes fora. La segona ha respost que ella no té res a «veure amb això». «Sí que tothom coneix la meva opinió sobre el nacionalisme i del mal que està fent, que ha fet durant tant temps a Catalunya, al País Basc, i crec que el nacionalisme no pot créixer a costa, sens dubte, de l’esforç i del treball de tots, de la nostra desunió», ha argumentat. «El meu discurs és que no estic a favor del nacionalisme», ha respost la tercera vegada. Però és que hi ha hagut fins a una quarta ocasió en què ha pogut donar el seu suport a les paraules de Feijóo sobre els contactes amb Junts i ha dit que Feijóo «està fent la seva feina tan bé com pot per donar sensatesa a tant de disbarat».
«Política edificant»
Poc abans que parlés Ayuso, el vicesecretari de Cultura i Societat Oberta del PP, Borja Sémper, ha remarcat en una entrevista a TVE que tenir unes relacions respectuoses amb les formacions amb les quals es té discrepàncies «no implica compartir» la seva posició política ni tampoc «donar-li la raó». Sémper ha defensat la necessitat de recuperar una «política edificant i les bones maneres entre els que són i pensen coses molt diferents».