Debat energètic

Catalunya recorrerà les noves línies d’alta tensió aprovades pel Govern amb l’aval del Parlament

Catalunya recorrerà les noves línies d’alta tensió aprovades pel Govern amb l’aval del Parlament

Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament s’ha posicionat aquest dijous en contra de la construcció de les tresnoves línies d’alta tensió (MAT) projectades en territori català i ha aprovat instar el Govern a recórrer les autoritzacions donades pel Ministeri de Transició Ecològica. Ho ha fet a través d’una moció d’ERC, que ha rebut el suport de Junts, la CUP i els Comuns, i en la qual el PSC s’ha abstingut.

El text aprovat –tot i que aquest punt amb el vot en contra del PSC– també exigeix al Govern «respecte i lleialtat institucional» a l’hora de tramitar aquest tipus d’expedients. Els republicans acusen l’Executiu central de validar aquestes noves MAT, malgrat disposar d’informes contraris de la Generalitat.

Es tracta de tres línies de molt alta tensió dissenyades per transportar l’energia produïda en diversos parcs eòlics d’Aragó i promogudes per l’empresa Forestalia. Una transcorre entre Grañén (Osca) i Pierola (Anoia); l’altra aniria de Laluenga (també a Osca) fins a Isona (Pallars Jussà), i una d’última, de Valmuel (Terol) fins a Begues. Un total de 338 quilòmetres de línia que afectarien 74 municipis i fins a 13 comarques.

Notícies relacionades

També s’ha aprovat un altre punt de la moció que demana «accelerar la transició energètica» amb un «model renovable, descarbonitzat i descentralitzat que reverteixi la dependència energètica de Catalunya».

Petició de compareixences

En paral·lel, el grup d’ERC –amb el suport de la CUP i els Comuns– ha demanat la compareixença de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, perquè doni explicacions sobre aquestes autoritzacions i també a diversos representants de l’empresa Forestalia, entre els quals hi ha els exconsellers de CiU Josep Grau i Felip Puig, a més de Pere Palacín, exdirector general d’Energia. La petició s’ha realitzat a la comissió parlamentària d’Acció Climàtica i hauran d’aconseguir una majoria perquè tirin endavant.

Temes:

Parlament