Negociacions d’investidura
Sánchez demanarà aval previ sobre l’amnistia a les bases del PSOE per tenir carta blanca amb ERC i Junts
De manera indirecta i prèvia, abans que el PSOE segelli el seu acord amb ERC i Junts i es conegui el contingut de la futura llei d’amnistia, les bases socialistes es pronunciaran sobre aquesta controvertida mesura de gràcia. El president en funciones, Pedro Sánchez, ha donat la sorpresa aquest divendres a l’anunciar que la ja prevista consulta a la militància del seu partit, sobre el pacte de coalició amb Sumar, inclourà també un nou apartat sobre els acords amb la resta de formacions que no entraran al pròxim Govern, però que sí que seran indispensables perquè la investidura tiri endavant. La inesperada iniciativa busca aconseguir aquest suport intern per tenir carta blanca en l’últim tram de la negociació amb l’independentisme català, que es presumeix imminent.
El secretari general del PSOE ha començat recordant que el 2019, quan es va pactar la coalició amb Unides Podem, les bases del seu partit van votar aquesta entesa. «Però, a diferència del que va passar llavors, en aquesta ocasió també hi incorporarem si la militància avala que aconseguim acords parlamentaris amb la resta de formacions polítiques que ens permetin obtenir la majoria per a la investidura. ¿I per què ho formulem en aquests termes? En primer lloc, perquè volem que efectivament la militància es pronunciï sobre els acords parlamentaris que tinguem amb la resta de forces polítiques. En segon lloc, perquè no podem entrar més en el detall, perquè evidentment estem en aquest procés de negociació no només amb Junts i amb ERC, sinó també amb el PNB, el BNG, Bildu i Coalició Canària», ha assenyalat a Brussel·les, on ha participat en un Consell Europeu molt centrat en la guerra a Gaza.
El comitè federal
La consulta interna serà aprovada aquest dissabte pel PSOE en un comitè federal, màxim òrgan del partit després del congrés. La cita, a la qual assisteixen prop de 300 càrrecs socialistes, començarà amb un discurs de Sánchez. Segons ha donat a entendre ell mateix, allà abandonarà en part el seu obscurantisme durant els últims temps sobre l’amnistia del procés. Fins al moment, el president en funcions s’ha limitat a defensar la «convivència» a Catalunya que ha impulsat durant els seus cinc anys a la Moncloa.
«Allà donaré la meva posició sobre els diferents aspectes que afecten el procés d’investidura. Tinc la confiança absoluta que el suport serà molt important», ha dit. Tret de sorpresa, i malgrat les fortes crítiques de la vella guàrdia del partit, la trobada se saldarà sense gaire debat sobre la negociació amb Junts i ERC, que la majoria de líders territorials recolzen, tret del castellanomanxec Emiliano García-Page i l’aragonès Javier Lambán, que no acudirà a la reunió per qüestions de salut.
Sánchez ha tornat a insistir en una idea que remarquen els seus col·laboradors des que va firmar dimarts passat el seu pacte de coalició amb Yolanda Díaz. El president en funcions vol accelerar les negociacions amb els sobiranistes, perquè la seva reelecció tingui lloc «al més aviat possible», amb la data límit del pròxim 27 de novembre, moment en què es convocaran noves eleccions si no hi ha hagut investidura. «Hem donat un avanç aquesta setmana i continuarem donant avanços els pròxims dies», ha explicat. La intenció del PSOE és que el ple del Congrés se celebri durant la segona setmana del mes que ve, però evita fixar una data per no pressionar Junts, la formació amb la qual el pacte es presenta més complicat.
El precedent del 2019
Tot i que no s’hagués preguntat pels pactes amb altres forces, l’aval a la coalició amb Sumar ja hauria suposat per si mateix un suport a les negociacions amb l’independentisme. Així es va interpretar el 2019, quan es va demanar a les bases socialistes que votessin a favor de l’acord per governar junt amb Unides Podem. El 92% dels militants que hi van participar van donar el seu suport a aquesta entesa, i van habilitar també la direcció per intentar tancar acords amb altres grups parlamentaris necessaris per tirar endavant la investidura. Principalment, amb ERC, de la qual en aquell moment només es requeria l’abstenció.
En aquesta ocasió, els socialistes busquen un suport més explícit dels seus afiliats, com ha reconegut aquest divendres Sánchez. No obstant, les bases desconeixeran la lletra d’aquests acords, perquè la direcció del PSOE vol portar a terme una consulta exprés, convocada els pròxims dies. La pregunta, a més, es referirà als acords en genèric, sense esmentar l’amnistia o altres exigències dels socis potencials a canvi del seu vot.
Notícies relacionadesLa cúpula del PSOE remarcava aquests dies que la consulta es podrà celebrar a molt curt termini. L’objectiu passa per accelerar-la i valer-se del paper de les diferents agrupacions socialistes per desenvolupar un procés en el qual el 2019 el cens va ser de 178.600 afiliats entre el PSOE, el PSC i les seves respectives organitzacions juvenils. Fa quatre anys, van passar deu dies des que es va firmar el preacord entre Sánchez i el llavors líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, fins que els socialistes van col·locar les urnes, i cinc des que la direcció socialista va convocar la consulta, incloent-hi en aquest termini tant la campanya informativa com la preinscripció per al vot electrònic.
Amb l’activació de les bases i l’esperat aval, «molt important» segons confia Sánchez, els socialistes volen trepitjar l’accelerador per tancar la resta d’acords pendents. El PSOE pretén ara tancar-los en cascada. I en el cas d’ERC i Junts, que siguin paral·lels, conscients de la pugna entre les dues formacions. No privilegiar-ne un sobre l’altre i mantenir el difícil equilibri. «Hem de fer un equilibri per arribar a un acord global», va justificar aquest dijous la vicesecretària general del PSOE i ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero. Alhora, va mostrar el seu desig que aquest acord global es tanqui «aviat» i va posar ja la mirada a arrencar després d’això el procés per aprovar els pressupostos del pròxim exercici.