Negociacions
El PSOE vol que tots els seus socis firmin la llei d’amnistia i registrar-la abans de la investidura
Des de la direcció del PSOE defensen que la mesura és una exigència per a la investidura de 56 diputats més
La reunió aquest dilluns a Brussel·les entre el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, i l’expresident Carles Puigdemont anticipa un acord imminent
La reunió del PSOE amb Puigdemont encarrila el pacte d’investidura
Ferraz busca diluir el cost de l’amnistia amb una proposició de llei que porti la firma de tots els grups parlamentaris favorables. És a dir, una iniciativa conjunta amb Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG. Així ho estan traslladant els socialistes en la recta final de les negociacions, segons coincideixen a assenyalar alguns dels socis potencials de Pedro Sánchez per tirar endavant la seva investidura. L’argument que s’ha posat sobre la taula, segons les mateixes fonts que participen en les diferents negociacions, se centra a blindar el text pactat amb els independentistes en la seva tramitació parlamentària, sense esmenes ni debats superposats. Fonts de la negociació afegeixen que el compromís és registrar la norma abans de la investidura.
Des de la direcció del PSOE defensen que la mesura és una exigència per a la investidura de 56 diputats més, comptant Sumar i els sobiranistes, però que no hi ha res decidit sobre com es materialitzi perquè s’estan «tancant els acords». Depèn de la decisió dels sobiranistes que la llei no tingui només les firmes dels socialistes i del partit de Yolanda Díaz, tot i que els interlocutors de Ferraz ja han transmès quina és la seva prioritat. La seva prioritat passa per un pacte «global» amb la resta de potencials socis. La reunió aquest dilluns a Brussel·les del secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, amb l’expresident Carles Puigdemont a Brussel·les dona compte que l’acord amb els postconvergents per segellar el text de l’amnistia està avançat. Amb tot, fonts de la direcció del PSOE avancen que els membres de la comissió negociadora continuaran amb la seva «activitat» i assumeixen que «la negociació anirà demanant el necessari amb cada un dels grups».
Els socis reconeixen que si Junts declina firmar la iniciativa, malgrat pactar-la i assegurar el seu suport, per defugir que se l’etiqueti dins d’un bloc o com a soci del Govern de coalició, ERC farà el mateix i viceversa. En aquest cas, la iniciativa seria impulsada pels socis de coalició si finalment aconsegueixen formar govern. La reforma del reglament per a l’ús del català, el gallec i el basc al Congrés, que va partir de l’acord amb Junts i ERC per a l’elecció de la presidència socialista de la Mesa, Francina Armengol, sí que es va registrar amb la firma de tots els socis sobiranistes menys els postconvergents. Repetir aquest procés, amb la forma de tots els socis potencials, seria el model a seguir.
Pedro Sánchez reconeixia aquest dilluns a la carta enviada a la militància del PSOE per reclamar el seu aval a les negociacions d’investidura que «per assolir la majoria necessària que ens permeti continuar avançant en el camí del progrés i la convivència hem d’acordar una majoria parlamentària encara més àmplia». Una majoria, segons traslladava, que «demana continuar avançant en el retrobament per superar les ferides encara obertes, producte d’una crisi que els socialistes heretem a l’arribar al Govern». Dissabte, durant la seva intervenció al Comitè Federal, ja va argumentar per justificar per primera vegada la seva defensa de la norma que «resulta que en unes Corts Generals on hi ha 350 diputats i diputades, hi ha 56 diputats i diputades que reclamen una amnistia per recolzar la investidura».
El pas endavant de Sánchez sobre l’amnistia no s’hauria produït sense tenir el convenciment que el pacte d’investidura tirarà endavant. Tant pel cost electoral que comportaria si s’han de repetir els comicis com pels dubtes que genera entre certs sectors del partit i els evidents riscos. La polèmica mesura ni va figurar en el seu programa electoral ni tampoc es va valorar fins al 23J al considerar que desbordava el marc constitucional. Va ser per això que va justificar el seu canvi de posició, fent «de la necessitat virtut», ja que les urnes ho haurien canviat tot. La foto d’aquest dilluns del número tres de Ferraz amb Puigdemont escenifica un pacte imminent.
Ferraz aposta per fixar la data d’investidura la setmana del 6 de novembre per acudir al congrés del Partit Socialista Europeu (PES), que se celebrarà aquell cap de setmana a Màlaga, amb Pedro Sánchez investit. Si es tanca un pacte «global» en els pròxims dies amb els socis potencials, fonts de la direcció del partit avancen que a finals d’aquesta mateixa setmana la presidenta del Congrés, Francina Armengol, podria anunciar una data. Divendres s’ha convocat una reunió de la Mesa del Congrés que fins i tot podria qualificar la llei per acudir a la investidura amb el compromís complert d’haver iniciat el tràmit parlamentari de l’amnistia. Després que la princesa Elionor juri aquest dimarts la Constitució al Congrés, en qualsevol moment es podria precipitar el procés de la investidura, segons assenyalen les mateixes fonts de la direcció. La data idònia per als socialistes serà el 8 de novembre, amb majoria absoluta en primera votació, després d’iniciar el debat el dia abans.
Els termes sobre l’amnistia que finalment acordi el PSOE amb Junts seran assumits per Sumar, que assegura estar al corrent d’aquestes negociacions, segons fonts de la candidatura. Des del partit de Yolanda Díaz apunten que mantenen diàleg obert tant amb el PSOE com amb les forces independentistes i validen, mitjançant aquesta participació en el procés, la redacció final del text que donin lloc aquestes negociacions.
«És un diàleg a moltes bandes on estan participant diverses formacions polítiques», va avançar el seu portaveu, Ernest Urtasun, en l’habitual roda de premsa dels dilluns, on va destacar que «caldrà arribar a un acord entre el conjunt de forces». «Nosaltres el que hem fet és donar la nostra opinió, posar a disposició el dictamen que presentem i, partint d’això, hi ha una proposta que haurà de tirar endavant», va reblar.
Sumar es mostra «flexible»
La candidatura de Yolanda Díaz treu pit aquests dies d’haver trencat aquesta llança, i haver defensat des del principi unes tesis sobre el perdó judicial que ara assumeix el mateix Pedro Sánchez. Una defensa, la que va fer el president en funcions al Comitè Federal, que a Sumar creuen que respon al fet que «som en un ambient de negociació positiu», en paraules d’Urtasun. «Hem sigut clars des del principi amb aquesta qüestió. Vam fer tot l’exercici del dictamen i vam ser els primers que d’una manera clara vam dir que aquesta legislatura hauria d’avançar per aquest carril. És positiu que les coses vagin avançant», va continuar el portaveu aquest dilluns.
Notícies relacionadesAquest mateix juliol, poc després de les generals, Díaz va delegar en Jaume Asens una negociació amb els partits independentistes per aplanar el camí de l’amnistia, i la mateixa vicepresidenta del Govern central en funcions va acudir a visitar Carles Puigdemont a Brussel·les; l’expresident hauria demanat una reunió conjunta per legitimar-se com a interlocutor, en una visita a la capital belga que aquest dilluns va replicar el número tres del PSOE, Santos Cerdán.
A Sumar també asseguren ser «flexibles» sobre el com es materialitzi aquesta amnistia. Si fa algunes setmanes es mostraven convençuts que Carles Puigdemont acabaria rebaixant la seva exigència d’aprovar la llei d’amnistia abans de la sessió d’investidura, ara sí que justifiquen que Junts en pogués exigir algun «senyal» previ, tot i que es tracti únicament del registre al Congrés dels Diputats abans de la investidura.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia