NEGOCIACIÓ DE GOVERN
Sumar aposta per Urtasun com a ministre després del ‘no’ de Colau, i el PSOE s’obre a cedir Sanitat
Els socis de coalició ja miren a la composició del futur Govern després de l’accelerada de les negociacions
El PSOE i Sumar continuen explorant el futur organigrama del Govern de coalició. L’accelerada que s’ha produït en la recta final cap a la investidura de Pedro Sánchez, amb la visita del número tres del PSOE a Carles Puigdemont i amb unes negociacions «molt avançades» amb Junts, ha portat totes les parts a mirar ja a la foto ’finish’ del Consell de Ministres i que es facin moviments en aquest sentit. Els encarregats de dissenyar la composició del futur Executiu central seran, en últim lloc, el president en funcions i la vicepresidenta en funcions, Yolanda Díaz. Els dos dirigents seran, una vegada aconseguits tots els suports per a la investidura, els que pactin directament l’estructura ministerial.
Però a Sumar la idea és equilibrar el repartiment per donar cabuda a les diferents formacions que integren la coalició, com els Comuns o Més Madrid. En la candidatura de Yolanda Díaz es va plantejar en un primer moment que la quota catalana fos ocupada per Ada Colau, que finalment va declinar l’oferta de ser ministra. Aquesta negativa ha portat els Comuns, integrats a Sumar, a veure com una opció Ernest Urtasun, actual portaveu de la candidatura i que encara no ha pres una decisió en aquest sentit.
L’eurodiputat ja va rebutjar la possibilitat de ser ministre el 2019, quan Pablo Iglesias li va oferir integrar-se en la flamant coalició, però el dirigent va prioritzar la seva carrera europea dins del grup d’Els Verds i va ser llavors Manuel Castells qui va ocupar el seu lloc al capdavant del Ministeri d’Universitats.
En aquesta ocasió, les mirades cap a Urtasun no provenen només de Sumar –es tracta d’una persona de màxima confiança de Yolanda Díaz–, sinó dels mateixos Comuns, que el veuen com una bona opció per tenir un representant en el Govern central amb un perfil més polític del que han tingut fins ara. En tot cas, des de la coalició d’esquerres eviten confirmar aquest nom, assegurant que els titulars finals de ministeris dependran també del pacte final a què s’arribi per a la composició del Govern central.
Perfil polític
El partit de Colau fa un pobre balanç dels dirigents que han ocupat la quota catalana del Govern central en els últims anys. Tant Castells com el seu successor en aquest àrea, Joan Subirats, han tingut un pas molt discret pel Consell de Ministres, i no han aconseguit capitalitzar mesures rellevants com la llei d’universitats, una norma que va néixer fruit d’una intensa negociació i que ha passat desapercebuda a escala política.
En aquesta ocasió, i tenint en compte que l’avanç electoral a Catalunya és a l’horitzó, els Comuns volen marcar perfil propi i tenir cares reconeixibles també a escala estatal. Urtasun compliria aquest requisit, tot i que la decisió encara no està presa.
Fonts dels Comuns admeten que el nom d’Urtasun és al seu radar, però remarquen que, per molt que sigui la preferència de Sumar, encara no han escollit formalment qui serà «el seu ministre» en el futur Govern central. Entre altres coses, perquè tampoc el fins ara eurodiputat, que fa més de nou anys que és a Brussel·les, ha decidit si vol presentar-se per tercera vegada a l’Eurocambra el 2024 o no i perquè el partit tampoc ha afrontat el debat de noms, informa Sara González.
Fins ara, el dirigent sempre s’ha vist com el candidat que presentaria Sumar a les eleccions europees, amb l’aspiració de ser una tercera legislatura a l’Europarlament, una antiguitat que amb prou feines mantenen un grapat d’eurodiputats i que li donaria galons a l’hora d’optar per un paper de rellevància a escala internacional en el grup europeu d’Els Verds. Però el rebuig de Colau de fer el salt a Madrid ha reobert el debat davant l’escassetat de quadros que poguessin complir els requisits de notorietat política. Noms com Rosa Lluch o l’actual presidenta dels Comuns al Parlament, Jèssica Albiach, podrien tenir opcions en cas que Urtasun també declini entrar al Govern.
Sanitat per a Sumar
Una altra de les àrees que Sumar havia demanat ocupar és Sanitat, tal com va avançar ‘El Periódico de España’, de Prensa Ibérica, una que els socialistes s’obren a cedir, segons fonts de les dues parts pròximes a les negociacions, que donen aquesta cessió per «pràcticament tancada».
Aquest àrea, que estaria feta a la mesura de la líder de Més Madrid, Mónica García, té les competències transferides a les comunitats autònomes, en la seva immensa majoria governades pel PP, cosa que farà d’aquest ministeri un important focus de desgast. Una confrontació permanent que permetria a García mesurar-se des del Consell de Ministres amb el Govern d’Isabel Díaz Ayuso.
L’acord programàtic assolit entre el PSOE i Sumar la setmana passada va incorporar ja importants mesures en matèria de sanitat, des d’una llei per regular les llistes d’espera a l’ampliació de la cartera de prestacions, amb la inclusió de la salut bucodental i visual, a més de la salut mental.
Notícies relacionadesA Més Madrid adverteixen que no s’ha produït cap confirmació oficial de moment, com també asseguren en la candidatura de Sumar. En l’equip de Díaz admeten que Sanitat va ser una de les àrees en les quals van mostrar interès, però insisteixen que les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez encara continuen en marxa, i que no serà fins que s’assoleixin tots els acords necessaris, amb Junts, ERC, el PNB, Bildu i el BNG, quan es tanqui definitivament l’organigrama.
En aquesta segona fase de l’acord els equips negociadors seran diferents dels que van crear el pacte sobre el programa, i la negociació serà directa entre la Moncloa i Sumar. Sánchez i Díaz seran els que negociïn personalment la composició final de l’Executiu central. Una composició de la qual, al·leguen des de Sumar, no es pot avançar res, ja que el líder socialista encara no ha posat negre sobre blanc la idea de Govern que té al cap.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034