Ronda de contactes en marxa
El Govern obre sense èxit amb el PSC les reunions per negociar els pressupostos del 2024
El Govern de Pere Aragonès mou fitxa per mirar de començar el 2024 amb uns nous pressupostos per a Catalunya, una fita clau perquè el president aconsegueixi esgotar la legislatura fins al febrer del 2025. Després que el Consell Executiu fixés dimarts el sostre de despesa de l’any vinent en 36.684 milions d’euros, el 9,6% més que el 2023, Aragonès s’ha posat en contacte amb els seus socis potencials –el PSC, els Comuns, Junts i la CUP– per agendar les trobades per debatre els nous comptes, que han començat ja aquest mateix dimecres, tot i que sense èxit, amb el partit de Salvador Illa, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.
Les conselleres de Presidència i Economia, Laura Vilagrà i Natàlia Mas, porten la batuta en nom del Govern, mentre que en representació dels socialistes ha acudit la portaveu al Parlament, Alícia Romero. Una reunió breu, de menys de mitja hora, amb què els socialistes no donen per «oberta la negociació» i en la qual l’executiu assegura haver exposat el marc pressupostari.
I és que el PSC i els Comuns volen analitzar primer junt amb el Govern el compliment dels del 2023 i així ho ha comunicat en públic i en privat el partit d’Illa. El camí per desbrossar un pacte no es preveu precisament curt si es té en compte que hi ha unes eleccions catalanes en poc més d’un any i que l’objectiu d’Aragonès és aconseguir arribar fins al final malgrat la seva minoria parlamentària. La millor carta que té el president és que els vots d’ERC també seran necessaris al Congrés per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat si es desencalla la investidura.
Els dos partits que van apuntalar els actuals pressupostos han deixat clar que la base per a l’acord d’uns de nous és que s’hagin materialitzat els compromisos encara pendents. De fet, el grup de Jéssica Albiach ha declinat obrir el debat sobre els pressupostos de l’any que ve i asseguren que en la reunió amb l’executiu que han agendat per a la setmana que ve se cenyiran únicament a fer balanç dels vigents. No obstant, la Generalitat, que agendarà reunions també amb Junts i la CUP, aposta per utilitzar aquestes cites per custodiar l’avanç i començar a dibuixar els futurs pressupostos.
El balanç dels del 2023
Caldrà veure fins a quin punt els tres actors són capaços de fer un diagnòstic comú del complert fins ara. Mentre els socialistes posen l’accent en el fet que no s’ha creat encara la comissió tècnica de l’aeroport ni firmat el conveni de la Ronda Nord, així com aprovat el pla director del Hard Rock, els Comuns reneguen d’aquests projectes i remarquen que l’impost als creuers no serà vigent el 2024 ni s’ha posat en marxa el dels ultraprocessats, entre altres matèries pendents en matèria de transport, vivenda i energia.
«Aquest Govern compleix els acords. Hi ha governs que també tenen moltes dificultats per complir els acords pressupostaris. De fet, hem vist molts incompliments d’acords als quals jo he arribat amb el Govern de l’Estat», ha etzibat Aragonès durant la sessió de control aquest dimecres al Parlament en resposta al líder del PSC, Salvador Illa, que precisament ha urgit al president a prémer l’accelerador en matèria pressupostària. Això sí, el cap de l’oposició ha advertit que primer tocarà fer balanç de què s’ha complert i què no. «No farem passar el carro per davant del cavall», ha dit el dirigent socialista.
Proposta per recaptar els impostos
El president ha tret pit al Parlament d’haver arrencat al PSOE avenços en matèria econòmica en el marc de l’acord d’ERC per votar a favor de la reelecció de Pedro Sánchez com a president. A més de la condonació dels 15.000 milions del deute del FLA, els republicans van acordar negociar un «finançament singular», paraigua en el qual ha situat la intenció d’impulsar durant l’any 2024 una proposta perquè la Generalitat recapti els impostos a Catalunya.
Notícies relacionadesEs tracta d’un pla que beu de la proposta registrada per ERC el mes de setembre passat per promoure una llei de finançament «singular» que blindi que l’administració catalana sigui la que recapta tots els tributs. El president ha emplaçat els grups a posar-se d’acord per a això en una rèplica al president del grup de Junts, Albert Batet, que li ha retret que l’acord amb el PSOE per condonar una part del deute no hagi aconseguit acabar amb el dèficit fiscal, que la Generalitat xifra en 22.000 milions d’euros. El president li ha donat la raó, alhora que ha destacat que l’acordat suposa un punt de partida significatiu sobre el qual continuar avançant cap a aquest objectiu per al qual els ha allargat la mà.
Malgrat la distància que existeix entre les dues formacions, el Govern no renuncia a intentar atraure els seus exsocis a un pacte pressupostari, de la mateixa manera que es busca incloure la CUP en la ronda de contactes. No obstant, el PSC i els Comuns tornen a projectar-se com els socis més probables en matèria pressupostària. Sobretot perquè l’acord que ERC ha segellat amb el PSOE per a la investidura inclou el compromís de garantir el suport més enllà de la investidura, i s’entén que això passa per l’aval als comptes estatals, de la mateixa manera que el Govern intentarà amarrar a canvi el suport d’Illa i Albiach al Parlament.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City