El pacte de Sánchez amb els independentistes
Els exlíders del PSC demanen tancar files amb l’amnistia davant la «temptació trumpista» del PP i Vox
Sánchez i Puigdemont uneixen els seus destins després de cinc anys girant-se l’esquena
Feijóo equipara l’«amenaça» a la democràcia de l’amnistia amb el terrorisme d’ETA
El PSOE i Junts pacten abordar el ‘lawfare’ en l’amnistia i un mediador internacional
Què i qui hi ha darrere dels ‘escraches’ a seus del PSOE
Queda clar que no hi ha al PSC un equivalent a Felipe González al PSOE. Tampoc ningú que pugui tenir parangó amb el president castellanomanxec Emiliano García-Page. Salvador Illa compta amb el suport dels principals dirigents del seu partit a l’hora de defensar la llei d’amnistia, i, en tot cas, qui ho veu menys clar, accepta que no hi ha alternativa. Des d’aquest diumenge, a més, el líder dels socialistes catalans té també el reconeixement públic de tots els exlíders –a excepció de Pasqual Maragall– que ha tingut la formació des de 1983. Raimon Obiols, Narcís Serra, José Montilla, Pere Navarro i Miquel Iceta han publicat un article conjunt aquest diumenge en què reclamen al PSC un tancament de files amb la via amb què es pretén donar carpetada a les causes judicials del procés. «És un bon camí per al retrobament entre els catalans i per al millor encaix de Catalunya en el marc d’Espanya i de la Unió Europea», defensen sense explicitar amb quina fórmula hauria de resoldre’s aquesta col·locació davant el referèndum que demana l’independentisme i que el PSOE manté que no acceptarà.
Els cinc exlíders del PSC argumenten que posar el marcador judicial a zero amb ERC i amb Junts respon als «principis fundacionals» del partit d’encarrilar per la via política el conflicte per garantir la «unitat civil». Actitud que contraposen a la falta d’alternativa que, asseguren, té una dreta espanyola que ha «contribuït a crear i alimentar» aquesta crisi i que ara busca «traslladar la crispació al carrer i als tribunals». L’oportunitat, insisteixen, és «inèdita» per posar fi al que defineixen com una «dècada perduda». Precisament per això, adverteixen, «aquells que viuen dels problemes intenten boicotejar l’acord» recorrent fins i tot a «la violència, no només verbal». Una actitud que consideren que està «temptada pel trumpisme» i que adverteixen que pot arribar a posar en «risc la convivència democràtica i l’estabilitat institucional». La democràcia, remarquen, no pot «cedir» davant aquesta «polarització extrema».
El camí dels indults
El text, publicat a ‘Endavant’ –diari corporatiu del PSC–, arriba a les portes que es registri la llei d’amnistia, després que Pedro Sánchez hagi segellat l’acord tant amb ERC com amb Carles Puigdemont, i en una setmana en què el PP i Vox han caldejat especialment les protestes davant la seu de Ferraz. Just fa una setmana, la militància socialista va avalar aquestes aliances i, en conseqüència, la desjudicialització total, un suport que fins i tot va ser més alt a les bases del PSOE (63,4% de participació i un suport del 87%) que a les del PSC (61,6% de participació i 85,4% a favor). Si una cosa busquen tant Illa com els seus antecessors és que no hi hagi fissures davant una legislatura en la qual dreta i extrema dreta no donaran treva i que aquesta amnistia tingui impacte en l’escenografia independentista.
«Els partits processistes i els partits espanyols de dreta, per antagonistes que es presentin, no només no tenen solucions per superar els problemes entre Catalunya i Espanya, sinó que els interessa mantenir-los, perquè creuen que els donen vots i poder», asseguren els ex primers secretaris al seu article, en què remen a favor del que consideren «un nou impuls a la política constructiva» després d’anys de «gran convulsió» i de «gran retrocés» en les relacions entre les dues parts. Els indults, assenyalen, és el camí que cal continuar després de constatar que han suposat una «millora de la convivència» i la «normalització» de les relacions institucions. Llavors, recorden, també van ser «ferotgement combatuts per la dreta i l’extrema dreta. Obiols, Serra, Montilla, Navarro i Iceta també emplacen els independentistes a fer balanç dels últims anys i abandonar els «discursos divisius».
«Esperança» i «preocupació»
La missiva, en clara clau interna, fa una crida explícita a recolzar el full de ruta de Sánchez, abraçada també a ulls clucs per Salvador Illa, malgrat que es tracta d’un moment que conjuga tant «esperança» com «preocupació». Recorden, per decantar la balança en aquells que tinguin dubtes, que l’estratègia seguida pel president del Govern central des del 2018 ha consolidat el PSC com el primer partit de Catalunya deixant enrere els anys de pèrdua de força de la formació al caliu dels moments àlgids del procés.
Amnistia Catalunya Política Catalunya Narcís Serra Investidura PSOE Miquel Iceta Pedro Sánchez PSC PSC José Montilla Extrema dreta
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme