ERC avisa que la llei d’amnistia encara no està tancada però no veu perillar la investidura

Paula Roque / ERC

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La llei d’amnistia ja s’ha fet pública, però encara no porta la firma d’ERC. Això és el que ha fet notar aquest dilluns el partit d’Oriol Junqueras, que ha assegurat que, tot i que la norma ja hagi transcendit, encara queden «serrells tècnics i jurídics» per donar-la per tancada. Això sí, els republicans també han intentat que no saltin les alarmes al garantir que, tot i que quedin aquests serrells, l’acord d’investidura de Pedro Sánchez no perilla. «No hi ha risc que descarrili», ha afirmat la portaveu del partit, Raquel Sans.

¿Per què no té, encara, la firma d’Esquerra? Els republicans exposen que han rebut l’última versió del text aquesta matinada –a dos quarts de tres, puntualitzen– i que ara els seus negociadors han de revisar-la a fons. Tot i que no precisen amb exactitud què no hi veuen clar –la norma té 16 articles i tres disposicions extres–, hi ha algun matís que els agradaria introduir. L’argument és que volen que tingui «la màxima seguretat jurídica», és a dir, que hi hagi el mínim risc possible que sigui impugnada perquè no faltaran candidats que la portin davant els tribunals.

«És una llei que ha de ser el màxim de segura possible jurídicament parlant. Serà una llei mirada amb lupa per tots», ha insistit Sans. L’última vegada que els republicans van parlar de la seguretat jurídica de la llei és quan temien que Junts volgués incloure en la norma els «casos de corrupció», cosa que la convertiria en vulnerable per als tribunals. Aquest dilluns, els republicans no han volgut precisar quins detalls estan revisant i han al·legat la «discreció» necessària abans de l’acord final.

És una llei que ha de ser el màxim de segura possible jurídicament parlant. Serà una llei mirada amb lupa per tots

Raquel Sans

Portaveu d’ERC

El problema de fons és que ERC i Junts han negociat sempre per separat amb el PSOE i sense comunicació entre si. És el fruit d’anys de conflictes i desconfiances. Això significa que ni els republicans ni els postconvergents coneixien el contingut de la negociació que discorria en paral·lel a la seva. El resultat és que Esquerra no ha vist el text definitiu fins a aquest dilluns i ara hi veu aspectes que li agradaria matisar.

¿Com canviar-la ara?

L’assumpte és delicat per als republicans. No volen destruir tot el treball fet, però no veuen clara del tot la redacció final que han pogut llegir. Una opció per introduir-hi els canvis seria que es registrés el text que ja ha transcendit públicament, però que després es canviés a través de la presentació d’esmenes. «No descartem utilitzar qualsevol via que pugui merèixer millores de la llei», ha dit Sans.

Notícies relacionades

El problema, de nou, és la competició que exerceixen Junts i ERC. Si ERC ja avisat que podria voler introduir canvis en el text, el partit de Carles Puigdemont ho rebutja. La líder dels postconvergents al Congrés, Míriam Nogueras, ha dit aquest dilluns a TV-3 que la redacció final serà la que ha «treballat» el seu partit i el PSOE i que no hi haurà «afegits diferents». En definitiva, un avís a les pretensions d’ERC.

Al carrer de Calàbria de Barcelona, a la caserna dels republicans, no es tem per un acord final i que fins i tot sigui les «pròximes hores». Però, com en tot aquest assumpte de l’amnistia, qualsevol matís és delicat. Tant pel que fa al que es recull en la llei com en els equilibris entre ERC i Junts.