Rufián dona la «benvinguda» a Junts al diàleg i avisa Sánchez: «No se la jugui, cregui’m»

Juan Carlos Hidalgo / EFE

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC ha firmat el segon pacte d’investidura amb el PSOE en menys de quatre anys i sap que, a partir d’hora, el repte serà fer complir cada epígraf de l’acord que inclou qüestions de pes com el traspàs integral de Rodalies a la Generalitat. És per això que el líder republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha utilitzat el ple d’investidura de Pedro Sánchez per llançar el primer avís que Esquerra serà exigent. Ho ha fet amb un to dur i reptador, que el mateix Sánchez ha rebut amb sorpresa: «Miri aquest hemicicle. ¿Hi veu alguna alternativa a nosaltres? ¿Hi veu Albert Rivera i Inés Arrimadas? No, ¿oi? No se la jugui, cregui’m».

El que vol fer notar el partit d’Oriol Junqueras és que, a diferència de la passada legislatura, Sánchez no podrà recolzar-se en Ciutadans quan ERC es negui a pactar certes qüestions. És el que va passar, per exemple, amb la reforma laboral, aprovada amb els vots socialistes i taronges. Aquesta vegada Sánchez, amb Rivera i Arrimadas fora de l’hemicicle i de la política, només podrà mirar a l’esquerra i a l’independentisme. «Tenim capacitat per obligar-lo», ha reivindicat Rufián davant el ple.

El plantejament dels republicans no és fal·laç, però admet un matís important: ERC ha passat de 13 a 7 diputats i haurà de compartir la seva influència amb altres grups. Per exemple amb Junts, amb qui manté unes relacions tenses malgrat compartir l’objectiu de la independència i la demanda d’un referèndum. I Rufián ha obert la legislatura amb alguns dards per als postconvergents. El primer, donant-los la «benvinguda» a l’estratègia de la negociació amb l’Estat. Es refereix al fet que el partit de Carles Puigdemont ha acabat fent en aquesta ocasió el que tant va criticar a Esquerra fa quatre anys: pactar la investidura amb el PSOE. Aquesta és una factura que Rufián feia temps que es volia cobrar: «L’única veritat és que ERC fa quatre anys va posar una música a sonar i tothom ara l’està ballant».

L’única veritat és que ERC fa quatre anys va posar una música a sonar i tothom ara l’està ballant

Gabriel Rufián

Líder d’ERC al Congrés

Finalment, Rufián ha defensat l’amnistia des d’un dels seus terrenys preferits: confrontar amb la dreta i l’extrema dreta. Així, ha recordat els indults del PP a casos de corrupció o l’amnistia fiscal del govern de Mariano Rajoy per arribar a la conclusió que «l’immoral és amnistiar després de robar no després de votar». No hauria sigut un discurs cent per cent Rufián sense cap facècia mirant cap al grup de Vox. Per exemple, ironitzant sobre la trajectòria política de Santiago Abascal: «Crida a la vaga general quan porta 47 anys en una».

ERC recupera el castellà

Un debat d’investidura està ple de detalls i el d’ERC ha sigut recuperar el castellà per a les seves intervencions. Malgrat que des del setembre es pot utilitzar el català a la cambra, Rufián ha fet servir el castellà en els primers 20 minuts d’un discurs de mitja hora. S’ha passat al català just quan tocava reivindicar la tasca d’ERC en la passada legislatura: «2.000 milions d’euros –per a Catalunya, 14 lleis socials, uns indults i eliminar el delicte de sedició».

Notícies relacionades

El líder d’ERC al Congrés s’ha trobat un Sánchez més conciliador que dur i fins i tot li ha dedicat algun elogi com el d’una «brillant oratòria». «Agraeixo de cor el seu vot afirmatiu», ha arribat a dir. Qui sí que s’ha enfadat amb el discurs d’ERC ha sigut el PP, que ha protestat perquè Rufián hagi parlat de ‘lawfare’ –la utilització de les lleis per perjudicar rivals polítics– i l’hagi personificat en el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón per la instrucció que ha fet del cas del Tsunami Democràtic.

El líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. /

Fernando Sánchez / Europa Press

«Vida de convent»

Les protestes i els disturbis que hi ha hagut a Madrid en els últims dies també han fet que fos un ple singular per a ERC en un altre sentit: el de la seguretat. Els republicans han reforçat la vigilància del grup i, en especial, la de Rufián. Segons expliquen fonts del partit, la consigna ha sigut que cap diputat estigués mai sol, tant dins del Congrés com fora d’aquest, extremar les precaucions a les entrades i sortides de la cambra i, finalment, evitar durant uns dies els espais públics. Les mateixes fonts expliquen que Rufián ha rebut missatges d’amenaça i fins i tot algun intent d’agressió. La número dos dels republicans, Teresa Jordà, denunciava així la situació del seu company d’escó: «No pot sortir al carrer, fa vida de convent».