Debat d’investidura
Aragonès dona la ‘benvinguda’ a Sánchez: «Serem exigents des del minut 0»
La tradició marca que tot govern ha de tenir 100 dies de gràcia per poder assentar-se, però no sembla que hagi de ser el cas del nou gabinet de Pedro Sánchez. Ni mirant a la dreta de l’hemicicle, ni tampoc a l’independentisme, sembla que hi hagi especials ganes de complir aquesta doctrina. L’últim a demostrar-ho ha sigut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha enviat la seva particular felicitació a Sánchez per la seva investidura d’aquest dijous: «Serem exigents des del minut 0».
Esquerra vol marcar de prop el PSOE des del principi. Ja ho va demostrar aquest dimecres el seu cap de files a Madrid, Gabriel Rufián, quan va avisar Sánchez que havia de complir els acords si volia una legislatura sense sobresalts. «No se la jugui, cregui’m», li va etzibar en el seu discurs. Aquest dijous ha sigut el president que ha apuntat en la mateixa direcció: «Ara toca complir els acords pactats com el traspàs de Rodalies, les millores econòmiques i l’amnistia».
A la retina dels republicans hi ha la dificultat que han tingut en l’última legislatura per fer complir el PSOE i el desgast que això els ha suposat. L’exemple més clar ha sigut la taula de diàleg. Pactada a principis del 2020, la idea inicial era que es reunís mensualment i va acabar fent-ho, com a mínim en públic, tres vegades en gairebé quatre anys. Al principi es va disculpar per la irrupció de la pandèmia, però després va ser difícil d’explicar. Si bé és cert que els indults i la derogació del delicte de sedició pot atribuir-se a aquesta negociació, va desgastar molt els republicans els problemes que sempre va posar el PSOE per convocar-la.
L’objectiu, per tant, és que no es torni a repetir aquest esquema, en altres coses perquè dona ales a aquests sectors de l’independentisme crítics amb l’estratègia pactista dels republicans. Per exemple, les dificultats per reunir la taula de diàleg van facilitar aquest retret mil vegades repetit de Junts que ERC havia investit a Sánchez «a canvi de res». Fins i tot Puigdemont ho va esmentar el dia que va anunciar el seu acord amb el PSOE.
La dificultat afegida
La dificultat afegida que té ERC en aquest mandat és que el pacte d’investidura amb el PSOE és més complet que el de fa quatre anys. Llavors ‘només’ es parlava de la creació de la taula de diàleg, mentre que ara ha inclòs la continuïtat de la taula –amb mediador inclòs–, l’amnistia, el traspàs de Rodalies i la condonació del deute. Fer complir serà més complicat encara.
Notícies relacionades«En aquesta nova fase és l’hora d’avançar en la resolució del conflicte polític amb l’Estat i el benestar de tots els catalans i catalanes», ha dit Aragonès aquest dijous a X –abans Twitter. Una manera de decidir que l’exigència al PSOE tindrà doble cara: el que té a veure amb el conflicte entre Catalunya i la resta de l’Estat, però també tot el relatiu a les millores socials que s’han pactat.
La primera prova en les relacions ERC-PSOE o Generalitat-Govern, com vulgui veure’s, seran intentar aprovar els respectius pressupostos de cada administració per al 2024. No hi ha llei que doni més estabilitat a un executiu que disposar de comptes nous. El principal problema és que tant Aragonès com Sánchez tenen majories precàries en els seus respectius parlaments i no serà tan fàcil com pactar un intercanvi de favors. Hauran d’entrar altres partits en joc.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern