«No pot implicar la mort de nens» a Gaza

Sánchez reclama a Israel «un Estat palestí viable» i critica la seva resposta a Hamàs

BORJA PUIG DE LA BELLACASA / MONCLOA / REUTERS / VÍDEO: MONCLOA / EUROPA PRESS

6
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha aterrat a Israel amb paraules contundents. Probablement més que les de qualsevol altre líder occidental que ha visitat els seus homòlegs hebreus. «Tot el món està impressionat per les imatges que veiem diàriament de Gaza», li ha dit al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. «El nombre de palestins morts és realment insuportable», ha expressat aquest dijous a la tarda. Abans, s’ha reunit amb el president Isaac Herzog que li ha recordat el «dret a defensar-se d’Israel d’acord amb la legalitat internacional» però la resposta a Hamàs «no pot implicar la mort de civils innocents, inclosos milers de nens a Gaza». Sánchez comença amb fermesa aquesta gira pel Pròxim Orient, el seu primer viatge de la nova legislatura, que el portarà també al Cairo i al pas de Rafah a la frontera egípcia-gazatina.

«Ha de distingir-se clarament entre objectius militars i la protecció dels civils», ha insistit el líder socialista davant Netanyahu. Sánchez ha aterrat al país hores després que s’ajornés el primer alto el foc en 48 dies de guerra, que ha costat 1.200 vides en el bàndol israelià i més de 14.500 en el palestí. Herzog li ha expressat la urgència d’actuar per evitar una tragèdia més gran a la Franja de Gaza. «De manera urgent, hem d’aturar la catàstrofe humanitària», ha rematat. «Qualsevol solució ha de ser completa i ha de conduir a l’establiment d’un Estat palestí viable», ha dit davant la incòmoda mirada del líder israelià i del primer ministre belga, Alexander de Croo, que l’ha acompanyat en la seva visita a Terra Santa. També ha repetit aquest missatge davant de Mahmud Abbas, president de l’Autoritat Palestina, que s’ha mostrat agraït amb el líder socialista.

Sánchez ha recordat la història d’Espanya per mostrar empatia amb Israel. «Durant dècades, Espanya ha patit la xacra del terrorisme, per això podem entendre la frustració i el dolor d’Israel pels espantosos actes terroristes de Hamàs» del 7 d’octubre, ha dit a Netanyahu. N’ha extret lliçons que poden servir al militaritzat Estat hebreu. El president del Govern ha confessat que «perquè també ho hem patit a Espanya, estic convençut que el terrorisme no pot erradicar-se exclusivament mitjançant l’ús de la força». Davant els dos líders israelians, ha remarcat el seu suport a la solució dels dos estats, amb la mateixa contundència que s’ha expressat a Espanya des de l’inici del conflicte.

Acostumat que gairebé cap líder europeu reprengués la seva ferotge agressivitat contra Gaza, Netanyahu ha contestat a Sánchez amb rotunditat. «Hamàs és un enemic expressament cruel i inhumà que vol eliminar l’Estat jueu, són els nous nazis», ha repetit. El primer ministre israelià ha tornat a utilitzar l’argument que l’Exèrcit israelià és la primera frontera d’Europa, que tan bé li ha funcionat amb altres mandataris occidentals i que la majoria de la població israeliana repeteix com a mantra. «Si surten victoriosos d’aquí intentaran destruir el Pròxim Orient i després aniran a Europa, odien la nostra civilització lliure i volen destruir-la; si no es lluita contra els bàrbars, guanyaran», ha dit, mentre les bombes continuaven caient sense parar sobre Gaza.

Conferència de pau

També, a Israel i davant qui s’han mostrat enemics de la pau des de fa dècades, Sánchez ha tornat a portar la seva proposta d’una conferència internacional de pau «l’abans possible», com va fer en l’última cimera de la Unió Europea en què els seus homòlegs van ignorar la seva defensa d’un alto el foc. Hores abans de reunir-se amb Abbas, Sánchez ha assenyalat que ha de ser l’Autoritat Palestina que aquest any compleix tres dècades d’existència qui «assumeixila responsabilitat» sobre Gaza un cop s’aturin les hostilitats amb l’acompanyament de la comunitat internacional. «Per aconseguir-ho, ha de començar la diplomàcia», ha remarcat, i ha apostat per la solució dels dos estats. «Aquesta és la millor via per derrotar el terrorisme» i per garantir la seguretat a llarg termini d’Israel, ha expressat. A Abbas, que ha acceptat recuperar el control de Gaza que va perdre fa 17 anys, li ha repetit aquests missatges.

Abans de reunir-se amb Netanyahu, Sánchez ha insistit davant Herzog que «israelians i palestins tenen dret a viure en pau i amb seguretat, però necessitem el compromís de la comunitat internacional perquè això passi». «Poden comptar amb Espanya per aconseguir-ho», ha assenyalat el president. El líder socialista també ha visitat el quibuts Beeri, on va tenir lloc una de les incursions letals dels milicians de Hamàs el 7 d’octubre que va acabar amb la vida del 10% de la seva població. «Hem d’unir-nos perquè això no es torni a produir», ha dit el president, abans de dirigir-se a Ramal·lah, capital administrativa de la Cisjordània ocupada, per reunir-se amb Abbas. La contundència de les paraules del president espanyol contrasten amb les del seu homòleg belga, que s’ha mostrat més suau en les seves declaracions en la línia dels altres líders europeus, que no han sigut tan crítics amb l’aliat hebreu.

Viatge a Egipte

Notícies relacionades

La seva primera trobada del matí ha sigut amb la doctora Kopchav Elkayam-Levy, directora de la Iniciativa sobre Violència Sexual, per parlar dels atacs patits per les dones israelianes durant el 7 d’octubre. En la seva reunió amb Herzog, Sánchez s’ha felicitat de la imminent treva que permetrà l’alliberament de part dels ostatges. Insistint en el dret a defensar-se de l’Estat hebreu, ha remarcat lanecessitat de protegir els civils «costi el que costi» i de permetre l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza de forma sostinguda per evitar que hi pugui haver persones que morin de gana en aquest territori. En l’última setmana, el Programa Mundial d’Aliments ha alertat del risc de fam generalitzada entre la població de l’enclavament després de més de mes i mig sotmesa al setge sense que hi entressin tot just aliments ni aigua.

Aquest divendres, Sánchez i De Croo viatjaran a Egipte per reunir-se primer al Caire amb el president Abdel Fattah al-Sisi i després es dirigiran fins al pas de Rafah, on fa setmanes que s’acumula ajuda humanitària disposada a entrar a la Franja. Si l’alto el foc finalment té lloc el mateix dia, els líders europeus podrien ser testimonis de l’entrada acordada d’uns 300 camions a l’enclavament, que fa 48 dies que està sense aigua, aliments ni combustible.