Després de la investidura
Òmnium reivindica l’amnistia com una «conquesta» i es proposa «preparar el terreny» per a l’autodeterminació
«Tot és impossible fins que es converteix en possible». Així ha reivindicat el president d’Òmnium, Xavier Antich, la feina feta per l’entitat –i en extensió del moviment independentista– perquè finalment s’hagi acordat i s’hagi començat a tramitar la llei d’amnistia. En un acte a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat que ha aconseguit reunir fins a 700 persones, Antich ha presentat l’amnistia com una «autoesmena de l’Estat» i ha assegurat que lluny de ser una «claudicació», creu que els «legitima a tornar a fer-ho». Així, ha promès «preparar el terreny» per quan hi hagi l’oportunitat «aprofitar-la» i, si no, «crear-la».
Després de diverses setmanes de protestes de la dreta i la ultradreta, Antich ha demanat no «permetre» que les úniques veus als carrers siguin «els contraris a l’amnistia, als drets i a les llibertats». A més, ha demanat no «baixar la guàrdia» fins que la llei estigui definitivament aprovada i ha augurat que la repressió seguirà, per la qual cosa ha recomanat estar «preparats». A més, ha recomanat als representants d’ERC i Junts –alguns dels quals eren presents en l’acte– a presentar esmenes per millorar la llei. També ha anunciat la posada en marxa d’una sindicatura des de l’entitat per fer un «seguiment sistemàtic de l’aplicació de l’amnistia» i «ajudar» a tots els possibles beneficiats.
Però més enllà de l’amnistia, Antich ha volgut posar el focus en el que considera que ha de ser el següent pas: l’autodeterminació. Segons el president de l’entitat, el fet que l’Estat «s’hagi vist forçat a anul·lar les conseqüències de la repressió» és una acceptació que els fets del 2017 no van ser delicte i que, per tant, els «legitima a tornar a fer-ho». A més, ha promès treballar per trobar «la fórmula» de l’autodeterminació. «No renunciarem mai a exercir els nostres drets», ha remarcat.
Notícies relacionadesEntre els assistents a l’acte hi havia la presidenta del Parlament, Anna Erra, els consellers Esther Capella i Manel Balcells, l’expresident Artur Mas, així com diputats d’ERC –Francesc Marc Álvaro i Ruben Wagesberg–, de Junts –Josep Rius, Eduard Pujol i Pilar Calvo– i de la CUP –Carles Riera, Xavier Pellicer i Dani Cornellà–. Però més enllà dels independentistes, també ha sigut destacada la presència del negociador de Sumar, Jaume Asens, i de la tinenta d’alcalde de l’Hospitalet, Rocio Ramírez,del PSC. Representants de l’ANC, l’AMI, l’UGT o de Madrilenys pel Dret a Decidir també s’han deixat veure en l’acte.
L’acte, que ha començat amb una escenificació de diversos afectats per les causes derivades del procés, ha servit a Òmnium per reivindicar el seu treball com un dels principals impulsors de la llei d’amnistia. Entre els intervinents hi havia el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, que a finals d’octubre va tornar Catalunya, després de sis anys a Bèlgica per evitar el seu empresonament. «No estem penedits, ningú ens farà callar, continuarem defensant la mobilització. Arribar fins aquí ha valgut la pena», ha reivindicat durant la seva intervenció, que ha sigut àmpliament aplaudida.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034