Míting del PSOE

Sánchez defensa que l’amnistia unirà el país i insisteix a condemnar «la matança indiscriminada de palestins»

El PSOE ha volgut celebrar un acte de reafirmació i orgull de pertinença. D’exaltació identitària després de setmanes convulses per la falta de pedagogia respecte a la polèmica norma

5
Es llegeix en minuts

Abans que es compleixi la primera setmana del nou Govern, Pedro Sánchez ja orienta tot el focus cap a l’agenda social. Cap a mesures a curt termini, com la llei de paritat i l’impuls d’habitatge social, i a mitjà termini com la universalització de l’educació de zero a tres anys o les polítiques transversals feministes. Tot això enarborant una contraposició entre el PSOE i l’alternativa de PP i Vox, amb la dicotomia de l’avenç «davant els que volen tornar al passat». Aquest va ser el missatge de fons de Pedro Sánchez durant un míting aquest diumenge a Madrid, defensant l’amnistia com un mitjà per posar en marxa el seu full de ruta, a més d’aprofundir en la «convivència».

Referint-se directament a la llei d’amnistia, va minimitzar l’oposició política i social a la norma perquè, segons va vaticinar, dels seus resultats «es beneficiaran també els que es manifesten en contra». Això és, segons va argumentar, perquè servirà «per viure en un país més cohesionat, amb més convivència» i un país «més unit que mai».

Després de les tensions diplomàtiques amb Israel, Sánchez s’ha reafirmat en les seves posicions per condemnar tant els atemptats terroristes de Hamàs com «matança indiscriminada de palestins». Una qüestió que situada al marge dels partits o les ideologies, «sinó d’humanitat», reclamant a l’oposició «que estiguin amb els drets humans».

El PSOE ha volgut celebrar un acte de reafirmació i orgull de pertinença. D’exaltació identitària després de setmanes convulses per la falta de pedagogia respecte a la llei d’amnistia i, sobretot, per les protestes i atacs a les Casas del Pueblo en contra dels seus pactes d’investidura amb els sobiranistes. «Sabem que han sigut moments difícils, per això avui és el dia de dir-vos ‘moltíssimes gràcies’, va reconèixer la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, durant l’obertura de l’acte. «Poden empastifar les parets de les nostres seus, amb insults i amenaces, però mentre fan això els socialistes continuarem escrivint el futur en el BOE», va contraposar la presidenta del partit.

«Ens unirà més»

L’expresident José Luis Rodríguez Zapatero ha actuat com a mestre de cerimònies, aixecant el públic com a reconeixement al seu paper protagonista a la campanya del 23J. En contraposició a l’expresident Felipe González i la denominada vella guàrdia que ha criticat tant la llei d’amnistia com els pactes d’investidura. El mateix Sánchez li va brindar la victòria del 23J perquè «quan les coses es van posar difícils, i es van posar molt difícils, José Luis va ser-hi, donant un cop de mà, i aquesta victòria és també de Zapatero».

El missatge que va llançar Zapatero davant els socialistes que en privat no amaguen els seus dubtes i preocupació sobre l’amnistia és que la llei «ens unirà més», tant a Espanya amb Catalunya com entre catalans. Una norma per a la qual «cal tenir valentia» perquè «només els grans canvis que de veritat fan un país millor, que reformen, es fan valentia i vull reconèixer la valentia de Pedro Sánchez i del PSOE recolzant aquesta llei d’amnistia».

L’expresident va defensar que l’amnistia «obre la porta a l’estabilitat, la normalització i la conviència» i que en pocs anys Espanya estarà «més integrada i cohesionada». Res més lluny dels temors d’una desintegració territorial, que Zapatero ha negat també basant-se en l’estabilitat econòmica en aquest context. Zapatero es va remuntar al recurs d’inconstitucionalitat del PP contra la llei del matrimoni igualitari, que va impulsar el seu Govern, per deslegitimar els arguments que situen la norma fora de la Carta Magna. «És inconstitucional perquè la promou el PSOE i perquè mira al futur, a una Espanya forta i una Catalunya que la compartim els que pensen d’una manera i els que pensen d’una altra, per això ajudarà la llei d’amnistia», va concloure.

Tampoc va esquivar la crisi diplomàtica amb Israel després d’expressar el president del Govern, a la seva minigira al Pròxim Orient, que no s’estava complint amb el Dret Internacional Humanitari per la «resposta desproporcionada» a Gaza. Israel ho ha interpretat com un suport al terrorisme de Hamàs, el que Zapatero també ha minimitzat per les crítiques que va rebre en el mateix sentit després de la retirada de les tropes espanyoles desplegades a la guerra de l’Iraq.

Banderes d’Espanya

El míting a IFIMA (Madrid), l’espai que sol reservar el partit per als seus grans actes, ha reunit a uns 9.000 militants i simpatitzants (de fora de Madrid van arribar un total de 200 autobusos), segons l’organització. A primera fila han estat presents tots els ministres socialistes del nou Govern, així com els barons del partit a Astúries, Adrián Barbón, Navarra, María Chivite, País Valencià, Ximo Puig, i Euskadi, Eneko Andueza. Les banderes espanyoles, al costat de les de la UE i les del PSOE, han inundat l’acte com no ho havien fet durant les últimes campanyes electors. Reafirmació també de la defensa d’Espanya davant les crítiques de l’oposició amb l’«Espanya es trenca», lluita cultural perquè la dreta no s’apropiï en exclusiva de la bandera, i amb un ull posat ja en les pròximes eleccions europees.

«M’encanta veure banderes d’Espanya aquí perquè nosaltres també som Espanya», va reivindicar Sánchez. Una Espanya que va definir com un país obert i tolerant; feminista i ecologista; amant de la pau i la justícia social. En contraposició a dirigents com «Trump, Bolsonaro i Milei» que va incloure al mateix paquet que Feijóo i Abascal. Davant la possibilitat de governs de dreta i ultradreta, va celebrar que hi haurà «quatre anys més d’avenços socials d’un govern progressista».

Notícies relacionades

L’expresident José Luis Rodríguez Zapatero ha actuat com a mestre de cerimònies, aixecant el públic com a reconeixement al seu paper protagonista a la campanya del 23J. En contraposició a l’expresident Felipe González i la denominada vella guàrdia que ha criticat tant la llei d’amnistia com els pactes d’investidura. 

La recepta del Govern passa per baixar la pilota, cridar a la calma davant el «soroll» de l’oposició i les crítiques pujades de to. Davant les tensions i l’estratègia d’oposició, «respondrem amb molta calma i als insults amb humor». L’estratègia que el mateix Pedro Sánchez ha resumit tirant del clàssic «Keep calm and carry on». Això és, calma i a continuar endavant.