Enquesta Política d’Espanya

Sondeig GESOP: El pacte amb Puigdemont no convenç els catalans ni els votants del PSOE

Sondeig GESOP: El pacte amb Puigdemont no convenç els catalans ni els votants del PSOE
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +

La polarització entre esquerres i dretes i els recels territorials que marquen el començament d’aquesta legislatura s’engrandeixen quan s’interroga els espanyols pels diferents acords que ha segellat Pedro Sánchez per assegurar-se la reelecció al capdavant del Govern. Ni tan sols entre els mateixos votants del PSOE ni a les autonomies que més es poden beneficiar dels compromisos han acabat de quallar uns pactes que, en línies generals, conciten el rebuig de l’electorat.

L’Enquesta Política d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica posa en relleu que un 44,4% de l’electorat valora molt negativament els pactes de Pedro Sánchez amb Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, el BNG i Coalició Canària per garantir-se la investidura, un percentatge que escala fins al 57% si s’hi sumen els que valoren només negativament aquestes aliances. Les opinions favorables als acords se situen en el 25,3%, mentre que el 16,2% no valora ni bé ni malament el desenllaç de les negociacions del PSOE.

Els votants del PSOE es mostren bastant més dividits sobre els pactes del seu líder, amb un 43% de valoracions positives, un 31% de negatives i un 23,8% que no els valoren ni bé ni malament. Per contra, entre els electors de Sumar i de la resta de socis de Sánchez, les valoracions positives superen el 60%. Les crítiques depassen el 80% entre els simpatitzants del PP i Vox.

El rebuig dels pactes és molt majoritari a totes les comunitats autònomes excepte a Catalunya i Euskadi, on hi ha més percepcions positives. El 44% dels catalans avalen els acords enfront del 31,8% que els reproven. En el cas dels bascos, el 43,7% estan d’acord amb les aliances i el 33,3% en discrepen.

Les opinions desfavorables creixen en general quan es pregunta específicament pel pacte entre el PSOE i Junts. En aquest cas, gairebé la meitat dels espanyols (49,7%) el valoren molt malament i un altre 12,9%, malament; això significa que gairebé dos de cada tres ciutadans (62,6%) rebutgen l’aliança entre Sánchez i el partit de Carles Puigdemont. Només un 20,6% dels entrevistats estan a favor d’aquest acord.

Notícies relacionades

Els compromisos acordats, amb la llei d’amnistia i el mediador com a punta de llança, també provoquen més valoracions negatives (39,3%) que positives (30,8%) entre els mateixos votants socialistes. L’electorat de Junts ratifica àmpliament l’acord (71,8%), però gairebé tres de cada 10 votants s’hi manifesten en contra (28,2%).

Tot i que els catalans i els bascos són una mica més benèvols que la resta d’autonomies amb el pacte PSOE-Junts, els percentatges de rebuig són elevats a les dues comunitats. A Catalunya hi ha un 38,3% de suport, un 36,3% d’oposició i un 22% de ‘ni bé ni malament’. Al País Basc, el suport és del 39,7% i el rebuig és del 41,6%. A la resta d’Espanya predomina el clamor en contra de l’aliança amb Puigdemont, tot i que més matisat a Galícia, on el 48,5% hi estan en contra i el 31,8%, a favor.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP.

-Tècnica d’investigació: Entrevistes telefòniques.

-Àmbit de l’estudi: Espanya

-Població objectiu: Majors d’edat amb dret a vot.

-Dimensió de la mostra: 1.002 entrevistes.

-Tipus de mostreig: Proporcional per autonomies i dimensió de municipi. Selecció de la persona per entrevistar segons quotes creuades de sexe i edat.

-Marge d’error: ± 3,1% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

-Treball de camp: Del 21 al dijous, 23 novembre del 2023.