La nova legislatura
El PSOE i Junts es reuneixen aquest dissabte a Ginebra amb un verificador
La relació entre el PSOE i Junts per Catalunya, de què depèn el destí de l’acabada d’estrenar legislatura, continua marcada pel sigil. Els recels entre les dues formacions no s’han dissipat després del pacte que va permetre la investidura de Pedro Sánchez. Els socialistes i els postconvergents van acordar llavors mantenir trobades mensuals, amb un verificador internacional assegut a la taula, i la primera tindrà lloc aquest dissabte a Ginebra. Hi acudiran tant l’expresident Carles Puigdemont –amb el secretari general de JxCat, Jordi Turull– com el secretari d’Organització del PSOE i principal interlocutor dels postconvergents, Santos Cerdán.
Els dos partits han intentat mantenir el secret sobre aquesta cita fins al final. En teoria, segons el que van firmar en el seu acord polític, s’havia de produir abans que s’acabés el novembre, però finalment tindrà lloc el 2 de desembre a la ciutat suïssa. El retard és mínim. Ni els socialistes ni els postconvergents li donen gaire importància. El que és rellevant, coincideixen, és que es faci la trobada, i que de les diverses taules de diàleg acceptades pels socialistes (amb ERC i entre l’Executiu central i el Govern català) aquesta sigui la primera a reunir-se.
«Hem quadrat les agendes i hi haurà una reunió de treball, sense més ni més. Vam anunciar que hi hauria reunions d’aquest tipus. No és la primera ni serà l’última. No s’ha de donar més importància», va dir Cerdán aquest dimecres al Congrés dels Diputats, després de l’obertura solemne de la XV legislatura, amb Felip VI com a protagonista. Per deixar clar el seu rebuig a la figura del Rei, els grups independentistes, de Junts a Bildu, passant per ERC i el BNG, van evitar assistir a la cerimònia.
Per la seva banda, tant el Govern com ERC han preferit no polemitzar amb els seus exsocis i inhibir-se de la competició, per molt que el PSOE prioritzi Junts a Esquerra. Des de Corea del Sud, on és de viatge oficial, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha limitat a traslladar el «màxim respecte» per l’estratègia dels postconvergents. «No opinaré sobre les converses entre Junts i el PSOE. És el seu àmbit i ho respecto plenament», ha dit en declaracions a la premsa des de la ciutat coreana de Busan, informa Quim Bertomeu.
Referèndum i impostos
Fonts socialistes no esperen grans avanços en la cita d’aquest dissabte amb els postconvergents a Ginebra. Es tracta, assenyalen des de la cúpula del partit de Sánchez, de continuar avançant en una relació que segueix marcada per la desconfiança, però sense la qual el mandat de Sánchez serà impossible. «Ni Junts es refia de nosaltres, ni nosaltres d’ells», va reconèixer fa un parell de setmanes el ministre de Justícia i de la Presidència, Félix Bolaños, per justificar l’existència d’un verificador internacional de qui de moment es desconeix la identitat.
«El PSOE i Junts reconeixen les seves profundes discrepàncies i són conscients de la complexitat i els obstacles del procés que es disposen a emprendre. [...] Alhora, constaten que es pot arribar a acords importants sense renunciar a les respectives posicions», assenyala l’acord polític firmat pel PSOE i Junts el 9 de novembre passat. «Per a la consecució d’aquests acords, i ateses les profundes discrepàncies sobre la forma final de la resolució del conflicte, a més de les desconfiances mútues reconegudes per tots dos, el PSOE i Junts han acordat dotar-se d’un mecanisme entre les dues organitzacions, internacional, que tingui les funcions d’acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació i dels acords entre les dues formacions a què s’arribi», continua el document.
El pacte també explicita els temes que abordaran socialistes i postconvergents en aquesta primera reunió. Puigdemont i els seus col·laboradors proposaran la celebració d’un referèndum d’autodeterminació emparat en l’article 92 de la Constitució, així com una modificació legal que «faciliti la cessió del 100% de tots els tributs que es paguen a Catalunya». El PSOE, que rebutja les dues iniciatives, defensarà l’«ampli desenvolupament» de l’Estatut del 2006 i «mesures que permetin l’autonomia financera i l’accés al mercat» de la comunitat autònoma.
Les dues parts, no obstant, estan d’acord en la necessitat d’abordar un «pla per facilitar i promoure la tornada a Catalunya de la seu social de les empreses que van canviar la seva ubicació a altres territoris en els últims anys», a conseqüència del procés. Amb aquest objectiu al cap, Sánchez ha nomenat ministre d’Indústria Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona.
L’avís de Puigdemont
La cita arriba després d’un seriós avís al PSOE per part de Puigdemont. L’expresident de la Generalitat va advertir aquest dimarts Sánchez que si «no hi ha prou avanços» en els acords amb Junts, s’obriria la possibilitat que els seus cinc diputats votin amb el PP en iniciatives parlamentàries. Per exemple, en el terreny econòmic i en política internacional, on hi ha sintonia ideològica entre conservadors i postconvergents.
«Podríem votar amb el PP per fer caure els Pressupostos o per una resolució sobre Israel, en què la nostra posició en realitat està més alineada amb el PP», va dir l’expresident de la Generalitat a ‘Politico’. Segons aquest mitjà, Puigdemont també va transmetre al líder dels conservadors a l’Eurocambra, l’alemany Manfred Weber, que no seria descartable que Junts votés fins i tot a favor d’una moció de censura encapçalada pel partit d’Alberto Núñez Feijóo.
Notícies relacionadesDes de Junts asseguren que Puigdemont en cap cas va formular una proposta «formal» i menys encara va establir cap «negociació» amb els populars. Les mateixes fonts asseguren que un acord entre Junts i el PP és «política ficció mentre es mantingui l’actual actitud amb Catalunya i de connivència amb Vox» i insisteixen en el seu «compromís de sostenir» el Govern sempre que es compleixin els acords.
També des de la tranquil·litat va acollir el PSOE aquests missatges de Brussel·les. Els socialistes no contemplen en cap cas que els postconvergents s’aliïn amb el PP i Vox per fer caure Sánchez i confien a avançar en el camí iniciat amb la investidura i la llei d’amnistia, que ara iniciarà la seva tramitació parlamentària. «Puigdemont necessita exhibir que està en una posició de força», consideren des del PSOE. Però el clima amb Junts, assenyalen, continua sent «bo».
Amnistia Catalunya Política Catalunya Carles Puigdemont PSOE Pedro Sánchez Independència de Catalunya Junts per Catalunya
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça