Epígrafe
Aragonès refreda unes eleccions anticipades i veu els pressupostos a prop
El president admet que la negociació amb els possibles socis va a diferents ritmes
«No teníem una legislatura completada des de fa 15 anys», afirma el cap del Govern
Un dels avantatges amb què compta el president de la Generalitat és el de disposar del botó vermell per decidir si avança o no les eleccions al Parlament. És una competència exclusiva que ningú li pot arrabassar. No obstant, ahir Pere Aragonès va refredar la possibilitat d’avançar els comicis i va assegurar que la seva intenció és esgotar la legislatura. "La meva intenció, i en aquests moments no tinc cap element per canviar la decisió, és que les eleccions siguin quan toquen, el febrer del 2025", va dir ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio.
Si volgués, el president tindria incentius per avançar-les. Per exemple, per convocar els catalans a les urnes abans que entressin en vigor les restriccions més dures que es preveuen per combatre la sequera. Seria una manera d’estalviar-se el desgast que aquestes restriccions podrien suposar al Govern. Malgrat això, el president es va mostrar disposat a resistir i jugar una altra carta, la de l’estabilitat. Si aconsegueix esgotar la legislatura, serà el primer Govern a aconseguir-ho en més d’una dècada. Ell mateix es va encarregar de recordar-ho: "No teníem una legislatura completada des de fa 15 anys".
Per poder acabar el mandat serà clau que pugui aprovar els pressupostos catalans del 2024. Si ho aconsegueix, serien els tercers que aconsegueix de manera consecutiva i es convertiria en una altra fita per a la Generalitat en l’última dècada. En definitiva, un altre èxit per vendre a la campanya electoral. Aragonès es va mostrar confiat que tindrà prou suports: "Crec que tindrem pressupostos". Situa com a socis potencials el PSC, els Comuns, Junts i la CUP, tot i que admet que els ritmes de la negociació no són iguals amb tots.
Així, en el seu últim any de mandat, el president haurà d’elegir entre dos camins. El d’avançar les eleccions i situar-les quan cregui que més l’afavoreixen, o el de resistir al desgast a què el sotmetrà l’oposició, esgotar la legislatura i vendre als catalans que ha liderat un Govern prou fort i àgil per aguantar els quatre anys. I amb aliances variades. Ahir es va inclinar pel segon camí –"no soc d’anar donant cops de volant", va dir–, tot i que l’hivern i la primavera poden ser molt llargs.
La d’ahir va ser la seva primera entrevista com a president des que dissabte va ser avalat pel seu partit per repetir com a candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat. Una decisió per aturar el debat que començava a assentar-se sobre si també havia d’aspirar a aquesta candidatura el líder del partit, Oriol Junqueras. Pere Aragonès va agrair el suport del partit i va tenir també gestos per a Junqueras reivindicant que la seva carrera política no està acabada: "Escriurà noves pàgines de la història del país".
Relacions amb el PSC
Notícies relacionadesTot i que Aragonès hagi obert la negociació dels pressupostos a quatre bandes, sembla evident que el PSC serà un dels socis per a aquests comptes. En primer lloc, perquè el president ha reivindicat haver complert una de les exigències que els socialistes li van fixar en la negociació de l’any passat: el tram de la B-40 entre Terrassa i Sabadell. "El conveni es firmarà pròximament", va recordar. També va destacar haver pactat amb els socialistes estudiar la reforma de l’aeroport de Barcelona-el Prat.
Aquest acostament planteja un interrogant: si podrien pactar govern a l’Ajuntament de Barcelona o governar junts en la pròxima Generalitat. Sobre Barcelona, va dir que una decisió així ha de competir a la militància d’ERC. Sobre el tripartit entre ERC, el PSC i Comuns no el veu amb bons ulls. El seu objectiu és que el pròxim Govern tingui la màxima representació d’ERC possible.