El cas Pegasus
El CNI va punxar el telèfon d’Aragonès sota l’acusació de dirigir els CDR
L’organisme va argumentar que el president de la Generalitat va actuar des de la «clandestinitat»
El Govern critica que l’afirmació està "fora de la realitat"
Els primers detalls de la intervenció telefònica transcendeixen després de la desclassificació de documents
Fins ara se sabia que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) havia punxat el telèfon del president de la Generalitat, Pere Aragonès, quan era vicepresident i que, per a això, va aconseguir una autorització judicial. Des d’ahir se sap una de les raons que va argumentar davant el jutge per aconseguir l’autorització. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el CNI va demanar la punxada argüint que Aragonès dirigia les accions dels Comitès de Defensa de la República (CDR) i que ho feia des de la "clandestinitat" malgrat que ja era la segona autoritat del Govern. A la Generalitat no donen crèdit. Fonts de l’Executiu català consideren que les justificacions del CNI per intervenir el telèfon estan "fora de tota realitat". "Són invencions. És totalment inversemblant", critiquen.
Quan l’abril del 2022 va esclatar el cas Pegasus d’espionatge a una seixantena d’independentistes, la llavors cap del CNI, Paz Esteban, va acabar uns dies més tard compareixent davant de la Comissió de Secrets Oficials del Congrés. Allà va mirar de justificar que almenys 18 de les 60 persones espiades ho van ser amb autorització judicial. El més cridaner d’aquests noms era el del president. Gairebé dos anys més tard de les explicacions de la ja excap dels serveis d’espionatge –va ser cessada cinc dies més tard d’aquesta compareixença–, surten a la llum què van argumentar davant el jutge.
Un dels arguments de fons és que Aragonès era qui dirigia les accions dels CDR i que ho feia el marge del seu paper institucional. És a dir, hi havia un Aragonès de dia que feia de vicepresident del Govern de Quim Torra, i un Aragonès de nit que exercia de màxim responsable dels activistes. A la sol·licitud al jutge es va especificar que no es demanava la intervenció com a vicepresident, sinó per la "tasca de direcció i coordinació dels CDR".
Aragonès va entrar de vicepresident de la Generalitat el juny del 2018 quan el seu partit, ERC, ja havia començat a virar deixant enrere l’unilateralisme per apostar pel diàleg amb l’Estat. De fet, ell mateix va denunciar davant el jutge que va ser espiat quan negociava amb el PSOE la primera investidura de Pedro Sánchez. Llavors, per a ERC l’activitat dels CDR era més una incomoditat que un motiu de reivindicació. A la tardor del 2018, aquests Comitès de Defensa de la República fins i tot convocaven protestes i realitzaven pintades a la seu d’Esquerra.
Des del Palau de la Generalitat van considerar des del principi que l’escolta telefònica era injustificada però, ara que han conegut l’argumentació davant el jutge, encara ha incrementat més la indignació i la perplexitat. Des del Govern consideren una obvietat que Aragonès no va poder dirigir els CDR i lamenten que els motius dels serveis d’espionatge no tenen fonament.
Els primers detalls de la punxada a Aragonès han començat a transcendir des que un jutge va obligar a desclassificar part de la documentació del cas que obra en poder del CNI. El jutge de Barcelona Santiago García García, que investiga l’espionatge al president, va rebre ahir les tres resolucions del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Lucas que han sigut desclassificades pel Govern de Sánchez. L’arribada d’aquests documents es produeix 24 hores abans que Esteban declari com a imputada.
Parts eliminades
Notícies relacionadesAquesta documentació també la té la Generalitat com a part afectada. Des de la plaça de Sant Jaume no comenten de moment el fons, però sí la forma, ja que consideren que és insuficient. Fonts del Govern consultades per EL PERIÓDICO asseguren que són documents atapeïts de "parts eliminades", tapades per un suposat motiu de confidencialitat. "És impossible poder entendre el sentit de molts paràgrafs. Hi ha pàgines senceres ratllades", asseguren.
Fonts del Govern han defensat el seu paper en aquest assumpte. En primer lloc, argumenten que aquestes operacions del CNI es van iniciar "abans" de l’arribada de Sánchez a la Moncloa i que ni els serveis d’intel·ligència ni el Suprem han d’informar l’Executiu de les seves decisions. En segon lloc, les mateixes fonts confronten el que feia abans el PP respecte al que fa ara el PSOE: "Ara hi ha transparència. Amb el PP hi havia guerra bruta i policies paral·leles". Finalment, defensen que la desclassificació s’ha fet amb "el límit de la seguretat nacional" i a instàncies d’un jutge. Aquest divendres davant aquest jutge està citada Paz Esteban perquè aporti una mica de llum. n
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034