García Ortiz prefereix que la junta rebutgi imputar Puigdemont a demanar-ho ell
La Fiscalia de l’Audiència Nacional s’ha manifestat en contra de qualificar les mobilitzacions del 2019 com a presumpte delicte de terrorisme
La junta de fiscals de la secció primera del Penal del Tribunal Suprem –un total de 13 membres– examina avui l’exposició raonada del jutge Manuel García Castellón, que demana a la Sala Segona la imputació de l’eurodiputat Carles Puigdemont en les accions de Tsunami Democràtic del 2019, que qualifica de possible terrorisme, a fi d’elevar l’informe sobre això a l’anomenada Sala d’Admissió, presidida per Manuel Marchena, que ho ha sol·licitat.
El fiscal Álvaro Redondo, que va assumir la ponència per la baixa de la seva companya María Ángeles Garrido i va elaborar un esborrany en el qual proposava acceptar el punt de vista del jutge García Castellón, presenta ara un esborrany en el qual modifica la seva posició i proposa rebutjar-ho. Fonts judicials assenyalen a EL PERIÓDICO que o bé Redondo ja havia variat la seva postura abans de reunir-se amb el seu superior jeràrquic o a partir de la conversa va decidir modificar la seva posició. En qualsevol cas, el fiscal general de l’Estat estava en condicions jeràrquiques i tecnicolegals per exposar el punt de vista de la junta de fiscals sobre l’assumpte. I fins i tot ordenar el compliment de la seva orientació.
La Fiscalia de l’Audiència Nacional, per exemple, està en contra de la imputació de Puigdemont i de qualificar les mobilitzacions del 2019 com a presumpte delicte de terrorisme i ha recorregut les decisions del jutge García Castellón. També aquesta posició que manté des de fa uns mesos va ser precedida per una altra en la qual el fiscal Joaquín González-Herrero des de l’agost proposava investigar Puigdemont per terrorisme. El problema és que González-Herrero va actuar en substitució del fiscal encarregat, de vacances.
Posicions oposades
Un dels dos caps de la secció primera del Penal del Suprem –Fidel Cadena, el fiscal del judici del procés– va anunciar dimarts passat en la reunió setmanal dels 13 fiscals que seria la junta d’avui la que prendria la decisió d’informar sobre si acceptar o rebutjar la imputació de Puigdemont –i un altre aforat– per un presumpte delicte de terrorisme.
Notícies relacionadesCadena va informar asèpticament, segons va poder saber EL PERIÓDICO, sense insinuar la més mínima opinió sobre el tema. En dos casos, citats per aquest diari, Cadena ha portat endavant posicions oposades a la instrucció d’investigacions per la Sala Segona del Suprem (casos Baltasar Garzón el 2012 i María Victoria Rosell el 2016, tots dos arxivats). Tenint en compte la seva actitud en el judici del procés –va ser un dels quatre fiscals que va demanar condemnar per rebel·lió i continua pensant que així va hauria hagut de passar–, se’l suposa favorable a imputar indiciàriament Puigdemont en el cas de Tsunami. Però el cert és que no ha donat cap pista del que creu oportú.
L’anunci de Cadena en la junta del 30 de gener sobre que seria la junta del dimarts 6 de febrer la que adoptaria la posició va sorprendre alguns fiscals consultats, que recorden que en moltíssims casos ha sigut l’antic tinent fiscal, Luis Navajas, qui per delegació de la fiscalia general de l’Estat, assumia la decisió.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia