Rússia va enviar almenys set espies a BCN per al procés

Els membres del GRU, el servei d’intel·ligència militar, van volar a la capital catalana en diverses ocasions entre març del 2014 i desembre del 2019

Rússia va enviar almenys set espies a BCN per al procés

J. G. Albalat

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rússia va enviar a Barcelona, entre març del 2014 i desembre del 2019, almenys set membres dels serveis d’intel·ligència militar del país (GRU, per les seves sigles en rus), segons les dades obtingudes en una investigació periodística conjunta d’EL PERIÓDICO i El Confidencial. Entre els integrants d’aquest grup d’agents es troba el general Denís Serguéiev, àlies Serguei Fedotov, que es va desplaçar a la capital catalana en tres ocasions, la primera l’11 de maig del 2016. Informes dels serveis secrets occidentals el vinculen amb el fallit intent d’enverinament, el març del 2018, de l’exespia rus Serguei Skripal i de la seva filla Iulia al Regne Unit.

Els membres del GRU que es van traslladar a Barcelona durant aquelles dates són integrants de la Unitat 29155, una de les més actives, que s’encarrega de les operacions encobertes de Rússia a l’estranger. La investigació periodística ha comprovat que el 2 de març del 2014 va viatjar a la capital catalana Maksim Rodionov, àlies Maksim Valeriévitx Smirnov, i va tornar a Moscou uns dies després, l’11 de març.

Va aterrar al Prat procedent de l’aeroport internacional de Domodedovo, a 35 quilòmetres de Moscou, en el vol 331 de la companyia russa Transaero Airlines. Aquell viatge es va produir quan s’estava promovent la consulta del 9-N i s’ultimaven els preparatius per celebrar el referèndum. El 27 de setembre del 2012, el Parlament havia aprovat una resolució demanant celebrar una consulta sobiranista.

Successió de viatges

Nascut a Atbasar (Kazakhstan) el 1983, Rodionov va servir a l’Exèrcit rus abans d’unir-se a la Tercera Brigada d’elit Spetsnaz (forces especials) a la ciutat de Tolyatti, a l’oest de Rússia. Més tard va ser reclutat per a la Unitat 29155, on se li va assignar l’àlter ego Maksim Smirnov, suposadament un aspirant a realitzador de documentals, segons el portal d’investigació The Insider.

Rodionov va tornar a Barcelona el 22 de juliol del 2016. Va embarcar en el vol 2638 de la companyia Aeroflot, que va sortir de l’aeroport internacional de Moscou-Xeremétievo amb destí al Prat. No es descarta que viatgés amb un altre company, tot i que aquesta suposició no s’ha pogut confirmar. El 2014 també va viatjar a Barcelona un altre agent de la intel·ligència militar russa, Anton Vladimiróvitx Skvortsov, que va volar en un avió de la companyia Ural Airlines. I l’1 de maig del 2016 va viatjar-hi un altre company seu, Aman Iússurov, en un vol d’Aeroflot. Va tornar a Rússia el 14 del mateix mes.

El veterà general

Durant la seva estada a Barcelona, Iússurov va coincidir amb Denís Serguéiev- Fedotov, el veterà del GRU amb rang de general. Aquest últim agent va viatjar en el vol 2638 d’Aeroflot des de Moscou-Xeremétievo a Barcelona el maig del 2016, però no va ser l’únic desplaçament que va fer a Catalunya. Segons dades publicades per El País el 2019 i obtingudes al costat de la xarxa d’investigació Bellingcat i Civica Media, va tornar a volar el 5 de novembre del 2016 des de Moscou, en vol directe, amb la identitat falsa de Fedotov. Va tornar a la capital russa sis dies més tard, l’11 de novembre, tot i que no des de Catalunya, sinó des de la ciutat suïssa de Ginebra.

Onze mesos després, el 29 de setembre del 2017, només dos dies abans del referèndum unilateral de l’1-O, Serguéiev-Fedotov va aterrar de nou a Barcelona. Segons la informació obtinguda per Bellingcat a partir del posicionament del telèfon que suposadament va utilitzar, l’agent va estar a la capital catalana 19 hores i va sortir amb tren cap a Suïssa el matí del 30 de setembre, la vigília de l’1-O. Dos suposats agents més, Aleksei Kalinin i Mikhaïl Oprixko, també de la unitat 29155, van volar a la capital catalana el desembre del 2016 i el desembre del 2017, respectivament, segons Bellingcat. Oprixko ho va fer ja després de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Membres molt actius

Kalinin està considerat un dels membres més actius del GRU i el seu rastre ha sigut detectat no només a Europa, sinó també a la Xina, Turquia, Israel i Dubai. El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón va investigar la presència de Serguéiev-Fedotov a Catalunya en els mesos previs a l’1-O i els seus suposats contactes amb persones vinculades a l’independentisme. Les indagacions van ser encarregades a la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional, però el magistrat va acabar arxivant el procediment per falta d’indicis sobre l’existència de delicte.

La sospita és que els viatges d’agents russos no van cessar. No es descarta que n’hi hagués més el 2017, abans i després de la declaració unilateral d’independència (DUI). Anys després, el 2019 va viatjar a Barcelona Maria Vladimirovna Russinova, una dona a qui es relaciona amb Andrei Vladimiróvitx Averianov, considerat el cap de la Unitat 29155 del GRU i màxim responsable de les seves missions encobertes. Aquesta dona va viatjar en el vol 2512 d’Aeroflot que va aterrar al Prat el 17 de desembre del 2019. Algunes fonts asseguren que anava amb un altre rus, tot i que se’n desconeix la identitat.

L’elit de l’espionatge

Notícies relacionades

El GRU és un desconegut per al gran públic, que encara identifica les paraules "intel·ligència" i "espionatge" a Rússia amb l’extinta KGB. El seu nom complet és Departament Central d’Intel·ligència de l’Estat Major de les Forces Armades de Rússia i té com a tasca, segons el portal GlobalSecurity.org, la recopilació d’informació sensible per a l’Exèrcit.

Aquest grup compta amb una àmplia plantilla d’agents desplegats en ambaixades, així com unitats de reconeixement per a temps de guerra, i el nombre d’efectius és "superior" al de tots els serveis d’intel·ligència d’EUA adscrits a l’Exèrcit. El seu camp d’acció va més enllà de les fronteres russes i s’ha convertit en l’agència d’intel·ligència exterior de Rússia més gran, per sobre del Servei d’Intel·ligència Exterior (SVR), una de les organitzacions en què es va dividir el KGB arran de la dissolució de la Unió Soviètica.