Aragonès revaloritza les ajudes socials i afegeix pressió per aprovar els comptes

El Govern estableix per decret augmentar el 5,4% l’índex per revisar els subsidis

Aragonès revaloritza les ajudes socials i afegeix pressió per aprovar els comptes
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Govern de Pere Aragonès va aprovar ahir el decret per incrementar un 5,4% l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC). Es tracta de l’índex de referència per revisar els subsidis de la Generalitat com el de la renda garantida de ciutadania (RGC) o el bo de lloguer jove, entre d’altres. Així, aquest indicador augmentarà fins als 755,82 euros mensuals, que equivalen a 9.069,83 euros anuals. Amb aquesta decisió, l’Executiu català revaloritza les ajudes socials per via de decret i sense esperar a tancar els pressupostos.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser l’encarregat de firmar el decret juntament amb la consellera d’Economia, Natàlia Mas, i el de Drets Socials, Carles Campuzano. Es va decidir tramitar-lo via decret perquè la Generalitat continua sense tenir lliure el camí per aprovar els comptes públics d’aquest any. És el segon any consecutiu que Aragonès apuja l’IRSC: l’any passat ja ho va fer en un 8%.

En la tradicional compareixença dels dimarts després de la reunió del Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va defensar que amb aquesta mesura es visualitza el "compromís ferm" de la Generalitat en la lluita contra la pobresa i la cohesió social. La revalorització de les ajudes socials va ser pactada pel Govern amb els sindicats i les patronals al desembre i ahir es va fer efectiva.

Però, més enllà de les conseqüències socials que pugui tenir la decisió, el decret també té una lectura política. Aragonès mira d’afegir pressió als partits de l’oposició perquè li aprovin els pressupostos. El missatge que envia és que, tingui comptes o no, ell ja ha complert augmentant les ajudes socials. Si l’oposició li aprova els pressupostos, es podrà apuntar també la mesura; si no ho fa, se l’apuntarà només ell. La missiva va sobretot dirigida al PSC i als Comuns, els socis prioritaris.

Aval del Parlament

El decret entrarà en vigor quan es publiqui oficialment, però, per no quedar derogat al cap d’uns dies, ha de rebre l’aval del Parlament en un mes. El Govern creu que no tindrà problemes per ratificar-lo, perquè difícilment l’oposició tombarà una norma amb millores socials.

Notícies relacionades

Sobre les negociacions dels pressupostos, la Generalitat continua defensant que "avancen bé" malgrat que ja fa setmanes que no s’entreveu cap novetat. "Estem convençuts que Catalunya tindrà pressupostos en vigor aquest 2024", es va limitar a sostenir Plaja. El Govern té previstes aquesta setmana noves reunions amb els grups parlamentaris i espera poder desencallar-los en "pocs dies", com va dir recentment la consellera Mas. No obstant, l’oposició continua sent menys optimista. Els socialistes i els Comuns insisteixen que el primer pas que ha de fer Aragonès és explicar per què no s’ha complert tot el que es va pactar el 2023 i fixar un calendari per saldar el que hi ha pendent. El partit de Salvador Illa manté un contacte fluid amb el Departament d’Economia, però amb un ull posat en el que passa amb els comptes de Pedro Sánchez i amb la llei d’amnistia.

La presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va tornar a insistir que és impossible tenir tancat un pacte abans de finals de febrer. A més d’acusar el Govern i el PSC de voler fer un "intercanvi de cromos" amb els comptes de l’Estat i el govern municipal de Barcelona, per als Comuns continua sent determinant que Aragonès descarti el Hard Rock. Una condició també sine qua non per a la CUP, així com aclarir si ERC està en contra o no de l’ampliació de l’aeroport del Prat i del quart cinturó.