EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

¿Què és la Comissió de Venècia?

L'òrgan consultiu del Consell d'Europa deixa clar que el referèndum ha d'estar previst a la Constitució

zentauroepp38567263 venecia170531180412

zentauroepp38567263 venecia170531180412 / FRANCOIS LENOIR

2
Es llegeix en minuts
JÚLIA REGUÉ / BARCELONA

Partits i entitats sobiranistes han apel·lat constantment en els últims mesos a la Comissió de Venècia. El president de la GeneralitatCarles Puigdemont, ha enviat aquesta setmana fins i tot una carta a aquest òrgan del Consell d'Europa per buscar "assessorament, reconeixement i aval" al referèndum.

Encara que el seu nom original és Comissió Europea per a la Democràcia pel Dret, és més coneguda pel nom de la ciutat italiana que l'acull presencialment quatre vegades a l'any, Venècia. La comissió és un òrgan consultiu i no deliberatiu sobre dret, eleccions i referèndums creat el 1990 després de la caiguda del mur de Berlín davant la necessitat de prestar suport i assessoria a les noves democràcies d'Europa Central i de l'Est en el disseny de les seves noves constitucions. Però les seves funcions s'han ampliat per a fer front a les noves necessitats dels Estats membres.

¿En què consisteix la seva activitat?

La seva tasca primordial és aconsellar els països en assumptes constitucionals per millorar el funcionament de les seves institucions democràtiques i protegir els drets humans. Concretament, presta assessorament per a la preparació de les constitucions, esmenes constitucionals i legislació paraconstitucional, així com la legislació sobre les minories o legislació electoral.

¿Qui la compon?

La Comissió de Venècia compta amb 61 Estats membres: 47 membres del Consell d'Europa i 14 països més, entre ells Algèria, el Brasil, Xile, Corea del Sud, Costa Rica, els Estats Units, Israel, el Kazakhstan, Kosovo, el Kirguizistan, el Marroc, Mèxic, el Perú i Tunísia.

A més, està integrada per experts independents, formats en el camp del dret constitucional, nomenats per quatre anys pels Estats membres. Els representants són acadèmics reconeguts en l'àmbit del dret, magistrats i ministres, o fins i tot legisladors. Es reuneixen quatre vegades a l'any, els mesos de març, juliol, octubre i desembre, per aprovar els seus dictàmens i compartir informació sobre evolucions constitucionals.

¿Qui pot recórrer als seus serveis?

La Comissió només pot emetre opinions a petició de governs i parlaments estatals i, de fet, els Estatuts de la Comissió precisen que, dins del seu mandat, només es pot activar la petició del Comitè de Ministres del Consell d'Europa, on està representat el Govern espanyol; de la seva Assemblea Parlamentària; del Congrés de les Autoritats Locals i Regionals; del secretari general del Consell d'Europa; d'un Estat membre dels 47 que integren el Consell d'Europa o d'una organització com la Unió Europea (UE), l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) o les Nacions Unides.

¿Com gestiona les peticions?

Notícies relacionades

Quan la comissió rep una petició, crea un grup de treball d'informants per abordar-la de forma conjunta amb les autoritats estatals i actors clau de referència en la temàtica. Analitzada la problemàtica, els experts preparen un esborrany amb recomanacions. Aquest esbós es debat i es vota en una de les reunions plenàries, amb la presència de representants del país que demana assessorament. Una vegada aprovat, es publica la recomanació i s'envia formalment al sol·licitant.

¿La comissió avala els referèndums unilaterals?

La comissió advoca per la democràcia constitucional, per la qual cosa el referèndum ha d'estar previst en l'ordenament jurídic vigent. En aquest sentit, el 'Codi de Bones Pràctiques sobre referèndums' deixa clar que "el principi de sobirania del poble permet que aquest prengui decisions només d'acord amb la llei". "La pràctica dels referèndums", assenyala, "ha de ser permesa només quan es trobi estipulat a la Constitució o en una llei d'acord amb aquesta".