Visita del Monarca a Barcelona
El Rei demana «respecte» per a les sentències i la independència dels jutges
Felip VI reclama al Poder Judicial «un especial sentit del deure» i evitar «qualsevol indici d’impuls o interès personal»
El president del CGPJ exigeix "autoexigència d’exemplaritat"
Felip VI va defensar ahir, en l’acte d’entrega de despatxos als nous jutges celebrat a Barcelona, que "la independència" de la justícia és "l’essència de l’Estat de dret", que "tots han de preservar-la i respectar-la", alhora que va reclamar "respecte a les resolucions judicials dictades pels òrgans judicials i la igualtat de tots davant la llei", condicions "indispensables en una democràcia".
Les paraules del Monarca van ressonar a l’Auditori del Fòrum en un moment de màxima tensió entre la classe política i el poder judicial per les resolucions vinculades a Tsunami Democràtic i a la presumpta trama russa del procés.
Felip VI va assegurar que la independència del poder judicial "com a institució imprescindible per a l’adequat funcionament demostra democràcia, així com la de cada jutge en exercici de la seva funció jurisdiccional". I va voler recordar als nous jutges de la 72a promoció de l’Escola Judicial, establerta a Vallvidrera (Barcelona), que "a l’hora d’impartir justícia, ha de convertir-se la independència" "en un normal comportament i un model ètic de conducta". També va recalcar que "sense justícia, i sobretot, sense una justícia independent, no existiria veritablement el concepte d’una comunitat política democràtica". Jutges, va assenyalar, "independents, inamovibles, responsables i sotmesos únicament a l’imperi de la llei".
Un record als guàrdia civils
El Rei va advertir als togats que s’incorporen a la carrera judicial que s’han de conduir "amb un especial sentit del deure", evitant "qualsevol indici d’impuls o interès personal". "És l’interès general de la societat i el de la institució de la qual ja formeu part els que han de prevaler, sempre i sota qualsevol circumstància", va dir. "El servei públic exigeix sacrifici, però també proporciona la satisfacció i l’honor de contribuir a l’enfortiment del nostre país i a la convivència democràtica en pau i en llibertat", va afirmar també el Rei que, en aquells instants, va tenir un record als guàrdies civils Miguel Ángel González Gómez i David Pérez Carrasco, assassinats a Barbate. "Vull destacar, a més, l’imprescindible paper de les nostres forces i cossos de seguretat en la protecció de la convivència democràtica en pau i en llibertat" i en "la preservació de l’Estat de dret".
"Deixin-nos en pau"
Per la seva banda, el president Pere Aragonès, a través d’X, va criticar el discurs del Rei: "La veritable independència judicial és la que no es deixa portar per odis i fòbies, habitualment contra Catalunya. Quan s’aprovi la llei d’amnistia, la justícia l’ha d’aplicar. No hi ha democràcia sense separació efectiva de poders ni amb jutges més preocupats per fer política".
El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, per la seva banda, va garantir als nous jutges que l’òrgan que presideix "es mantindrà vigilant davant qualsevol atac a la vostra independència, provingui d’on provingui, i actuarà sempre en defensa d’aquesta". I els va advertir que hauran d’actuar sempre des de la independència, "íntimament vinculada amb un sentit ètic de la funció i amb una autoexigència d’exemplaritat vital que de vegades pot implicar una renúncia, però que resulta imprescindible per reforçar el respecte a la institució" de la qual ara formen part. I va assegurar que les decisions judicials no poden ser revisades "a instàncies alienes a les jurisdiccionals". "Deixin-nos en pau", va tornar a repetir.
"La independència és, bàsicament, l’aïllament respecte a la influència d’altres poders de l’Estat. I la independència, garantia dels ciutadans, és bidireccional: ni jo influeixo en l’activitat política, tot i que alguna vegada tingueu la temptació de fer-ho, ni vull que influeixin en la meva", va afegir.
Notícies relacionadesL’associació Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) va denunciar l’absència de dones a la taula presidencial. En un comunicat, van assegurar que l’Escola Judicial i el CGPJ van mostrar un "nul compromís amb les polítiques d’igualtat" com a organitzadors de l’acte, tenint en compte que en aquesta promoció hi ha 119 jutgesses i 41 jutges, i que el 60% de la carrera són ja dones.
Efectivament, a la taula presidencial es van asseure al costat de Felip VI el president del CGPJ, Vicente Guilarte; el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños; el fiscal general, Álvaro García Ortíz; el president del Suprem, Francisco Marín; el del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos; i el director de l’Escola Judicial, Jorge Jiménez.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034