El Parlament tramita amb el sí de Junts i la CUP una ILP per a la independència

ERC s’absté en la votació de la Mesa per no «alimentar carrerons sense sortida». El PSC rebutja la decisió i s’acull a l’informe dels lletrats.

El Parlament tramita amb el sí de Junts i la CUP una ILP per a la independència

Carlota Camps

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament va admetre ahir a tràmit una iniciativa legislativa popular (ILP) que demana declarar la independència de Catalunya. Així es va decidir en la reunió de la Mesa, amb els vots favorables de Junts i la CUP. En canvi, ERC va seguir el patró de les últimes votacions similars i es va abstenir, i el PSC hi va votar en contra.

Fonts dels republicans justifiquen la seva abstenció amb l’argument que no volen "alimentar atzucacs" ni "jugar amb les expectatives de la gent", i descarten que aquesta iniciativa sigui una "eina útil" per resoldre el conflicte polític. A més, s’acullen a la llei de les ILP, que regula els àmbits sobre els quals es poden presentar, i avisen que declarar la independència no està entre els supòsits.

Una posició similar a la del PSC, que va rebutjar la proposta emparant-se amb l’informe dels lletrats –de caràcter consultiu– que consideren que la ILP "no compleix les condicions" per ser admesa a tràmit, i per això han registrat una petició de reconsideració a la Mesa. Segons els socialistes, es tracta d’una "iniciativa extemporània" i lamenten que "es persisteixi en errors del passat" quan, al seu parer, els catalans "ja han apostat per girar full a 10 anys que no han sigut bons per a Catalunya".

En canvi, fonts de Junts al·leguen que al Parlament "s’ha de poder parlar de tot", malgrat que reconeixen que la DUI no està en aquests moments en el seu programa polític, que passa per la desjudicialització del procés amb l’amnistia i la negociació amb el PSOE per a la resolució del conflicte amb mediació internacional. També la CUP opina que no es pot limitar el debat parlamentari i veu "interessant" obrir aquest debat per "continuar avançant amb el procés".

Cs prepara una denúncia penal

A l’altre extrem, Ciutadans ja ha advertit que prendrà mesures legals contra aquesta decisió. Els taronges també han demanat una reconsideració a la Mesa del Parlament i, en cas que sigui tombada –com previsiblement passarà a causa de la majoria actual–, recorreran al Tribunal Constitucional i presentaran una denúncia penal contra els membres de l’òrgan rector que han votat a favor de la iniciativa pels delictes de "prevaricació i desobediència".

A més, el líder de Cs a la Cambra, Carlos Carrizosa, ha acusat el PSC d’estar "propiciant una sensació d’impunitat" amb la llei d’amnistia i s’ha aventurat a donar per fet que Puigdemont "ja ha trucat a la Moncloa" per demanar que, si s’obre un cas judicial contra la Mesa per aquesta ILP, també se’ls exoneri. L’extrema dreta de Vox també preveu accions legals en el mateix sentit.

Notícies relacionades

Des de Madrid, el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, va qualificar la situació d’"extremadament greu" i en va responsabilitzar directament Pedro Sánchez per haver pactat amb Junts: "Per culpa de Sánchez avui tenim una nova declaració d’intencions de l’independentisme a Catalunya". A més, va apuntar que aquesta iniciativa servirà per "envalentir el pròfug Puigdemont", informa Miguel Ángel Rodríguez.

La ILP en qüestió és promoguda per Solidaritat Catalana per la Independència (SI) i va ser registrada al Parlament el 2 de febrer. Ara la iniciativa ha de passar per la comissió de control de les ILP i començarà la recollida de firmes.