Crisi hídrica

Tocat, però no enfonsat

Més enllà de les propostes dels partits per fer front a la sequera, el ple monogràfic sobre el tema celebrat aquesta setmana al Parlament va mostrar la debilitat parlamentària del Govern, i també les seves opcions de supervivència. Aragonès va poder extreure’n algunes lliçons.

Tocat, però no enfonsat

Quim Bertomeu Carlota Camps

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ple monogràfic sobre la sequera d’aquesta setmana al Parlament no només va servir per formular propostes per combatre l’escassetat d’aigua o per relaxar les restriccions de la Generalitat, sinó també per radiografiar el moment polític català. La foto que surt de la Cambra catalana és la d’un Govern amb debilitat parlamentària que pateix en cada votació, però que, malgrat tot, va sortir viu de la cita i conserva encara la possibilitat d’aprovar la llei més important del curs, la dels pressupostos.

Això sí, si vol complir el mandat de la Cambra, el president Pere Aragonès haurà de modificar en les pròximes setmanes algunes de les mesures contra la sequera. El sector turístic va ser el que, de la mà del PSC i Junts, va sortir més beneficiat de la cita parlamentària. El que ningú va voler afrontar, per impopular, és què s’haurà de fer si persisteix la falta de pluja.

Votacions perdudes.

Quan Junts va sortir del Govern l’octubre del 2022, Aragonès no va incorporar cap partit al seu Executiu i amb això va guanyar en cohesió interna, però va perdre en estabilitat parlamentària. En aquest ple s’ha tornat a demostrar: de les 24 propostes que ERC va sotmetre a votació, n’hi van tombar el 40%. Ara a la Cambra opera una sociovergència que castiga la falta de suports del Govern. Això es tradueix que, mentre els republicans pateixen en cada votació, el PSC ha aconseguit aprovar totes les seves resolucions (25) i Junts també totes, menys una. Perquè aquest esquema sigui possible, socialistes i postconvergents s’intercanvien els vots la majoria de cops.

Però, a més dels números, la debilitat parlamentària també es reflecteix en el contingut d’algunes propostes que ERC no va poder evitar que prosperessin. La més simbòlica va ser una en què el Parlament va constatar la "mala gestió" i la "falta de previsió" de la Generalitat davant la sequera.

Correccions al pla de sequera.

L’aliança entre PSC i Junts també es va articular per exigir al Govern alguns canvis en el pla de sequera. Els més destacats són els que afecten hotels i gimnasos. Ara els establiments turístics només poden omplir les piscines si utilitzen aigua de mar, no dessalinitzada, i només si tenen mecanismes per evacuar-la fora del clavegueram. El text aprovat per la Cambra proposa que els hotelers puguin utilitzar aigua de mar tractada i exigeix a l’Executiu que impulsi "línies de suport i col·laboració" per sostenir-lo.

En el cas dels centres esportius, el ple va demanar buscar alternatives al tancament total de les dutxes, previst per a les fases 2 i 3 de l’emergència. Els republicans es van abstenir en aquesta votació, que s’hauria aprovat de tota manera, al·legant que el Govern –al qual competeixen aquests canvis– ja estudia una flexibilització per als sectors més afectats per les restriccions hídriques. També es va aprovar estudiar una relaxació de les limitacions d’aigua que afecten els agricultors i ramaders, una proposta recolzada per diversos grups, entre ells també ERC.

Avís als pressupostos.

El ple de sequera també va operar com un bon termòmetre per tenir pistes de l’estat de la negociació dels pressupostos d’aquest any. El Govern no té els suports tancats, però encara pot aspirar a aconseguir-los. Això sí, cada vegada està més clar, tot i que ningú ho admeti en públic, que els seus únics socis potencials són el PSC i els Comuns. La CUP i Junts ja s’han despenjat de l’operació. El Parlament també va escenificar que el futur del casino Hard Rock és el principal escull per tenir comptes. I en aquest aspecte el ple no només no va clarificar-ne el camí, sinó que el va complicar aprovant resolucions contradictòries. D’una banda, una que avalava continuar impulsant el projecte malgrat la sequera. De l’altra, una que reclamava frenar-lo com al mínim temporalment pel seu ús extensiu d’aigua.

El president va utilitzar el seu discurs inicial per anunciar que havia consignat en els comptes 1.045 milions per combatre la sequera. Una manera de pressionar l’oposició amb l’argument que, si no hi ha comptes, no hi ha recursos per a l’escassetat d’aigua.

Notícies relacionades

No als transvasaments.

El Govern sí que va aconseguir tallar d’arrel el debat sobre el transvasament de l’Ebre –i allunyar la possibilitat que l’Agència Catalana de l’Aigua va arribar a posar sobre la taula–, tot i que no va poder fer-ho de la manera que esperava. Els republicans portaven a votació una proposta que rebutjava qualsevol nova captació d’aigua d’aquest riu, però el seu text també feia una referència errònia al transvasament del riu Ter–del qual actualment s’extreu aigua per a l’àrea de Barcelona, però que està en via de reduir-se– que va generar polèmica. ERC ho va atribuir a un error humà i van intentar canviar el text amb una correcció que la Mesa no va acceptar.

Temes:

Sequera Govern