Una investigació d’

Moix, el guardià de la disciplina, la fiscal García Cerdá i la imparcialitat

El promotor de l’acció disciplinària del Ministeri Fiscal instrueix l’expedient disciplinari contra una subordinada que el va desafiar en el cas Lezo amb èxit el 2017 en el camí cap a la seva caiguda

 

  / EFE / JUANJO MARTÍN

5
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

"A la Fiscalia General de l’Estat (FGE) no consta que Manuel Moix, promotor de l’acció disciplinària, s’abstingui a l’expedient disciplinari obert a la fiscal Carmen García Cerdá", va assenyalar la directora de comunicació de la FGE a EL PERIÓDICO. En efecte, Moix ja està en acció. Havia citat a prestar declaració l’expedientada, però ha decidit, segons fonts judicials, ajornar la cita per rebre més informació.

Carmen García Cerdá ha estat al capdavant, i hi continua estant, de diverses investigacions rellevants a la Fiscalia Anticorrupció: Púnica, Lezo, per citar-ne només algunes amb repercussió pública, i també d’altres menys conegudes, per ser top secret, però no per això menys importants, com el despatx Equipo Económico fundat per Cristóbal Montoro i dirigit per ex alts càrrecs del Ministeri d’Hisenda.

En aquest últim cas, García Cerdá ha expressat el seu interès a continuar fent diligències en aquesta causa, a la qual cosa el seu cap, el fiscal en cap Alejandro Luzón, s’ha oposat. El número 2 de la Fiscalia, Antonio Romeral, fins i tot ha portat davant el Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona posicions contràries a les de García Cerdá, que va invocar la clàusula de desobediència (article 27 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal) perquè els punts de vista contraris es debatessin en una junta de fiscals.

Pròrroga del secret

Luzón va aconseguir el 26 de setembre del 2023 el suport d’una àmplia majoria, 15 fiscals, a favor del seu punt de vista, contrari a obrir noves diligències, i cinc fiscals van recolzar García Cerdá. La causa té quatre imputats i es manté secreta, es diu aviat, des del 2018. El titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona, Rubén Rus Vela, va tornar a prorrogar el secret el gener passat.

Però vet aquí que el fiscal en cap Luzón, informat d’una presumpta ordre de diligències –que tenia prohibida fer– de García Cerdá, ha posat en coneixement de la Inspecció Fiscal la situació i s’ha obert un expedient disciplinari per falta molt greu contra la fiscal per contravenir l’ordre d’abstenir-se d’ordenar més diligències.

L’expedient disciplinari és instruït ara pel fiscal de sala Manuel Moix, promotor de l’acció disciplinària, nou càrrec creat el maig del 2022 durant el mandat de Dolores Delgado a la FGE. Moix va ser nomenat l’octubre del 2022 pel successor de Delgado, l’actual fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortíz.

La fiscal García Cerdá va ser subordinada de Moix el 2017, quan aquest últim va ser nomenat fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció el març d’aquell any. Tot just arribar, Moix es va oposar, a mitjans d’abril del 2017, a avalar una entrada i registre a la seu del Canal de Isabel II, com a part de les investigacions de l’operació Lezo (dirigida contra el llavors expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González). Però tant García Cerdá com el fiscal Carlos Yañez, responsables de la investigació, van invocar el seu desacord i l’aplicació de l’article 27 de l’EOMF. Moix va haver de convocar una junta de fiscals el 18 d’abril i sotmetre la discrepància. Tots els fiscals de la Fiscalia Anticorrupció presents, menys un que va votar en contra i un altre que es va abstenir, van recolzar l’entrada i registre. Moix, que tenia el suport del fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va patir una derrota estrepitosa. El registre es va portar a terme. El 21 d’abril, González ingressava a la presó.

"Depuració" interna

Moix va arribar a la Fiscalia Anticorrupció amb el pla d’emprendre una "depuració" interna. En aquells dies d’abril havia decidit separar García Cerdá i Yañez del cas Lezo. La junta del 18 d’abril va accelerar els seus plans. En un projecte de decret, Moix eximia els dos fiscals de les seves responsabilitats "davant la urgència per designar altres fiscals en l’administració del present procediment". Arran d’una filtració sobre la seva participació en un compte familiar a Panamà, Moix va presentar la seva dimissió l’1 de juny del 2017. Segons les fonts consultades, sempre va considerar que es tractava d’una jugada interna a la Fiscalia per apartar-lo.

Amb tot, els prolegòmens de l’aterratge de Moix ja havien sigut turbulents. La intervenció de telèfons i de despatxos amb autorització judicial va permetre el 19 de gener del 2017 als fiscals conèixer que Ignacio González tenia informació sobre el pròxim nomenament de Moix com a fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció davant la jubilació del fiscal Antonio Salinas, una possibilitat que veien amb gran simpatia i esperança.

"Aquest és un home seriós, aquest és un home que sap el que ha de fer. Era el fiscal en cap de Madrid, que és un home bo, es diu Moix", li va dir a Eduardo Zaplana.

També en gravacions confiscades a José Manuel Villarejo, el comissari jubilat manifestava alegria pel nomenament quan un empresari amic d’Andorra, Alberto Pedraza, l’hi va anunciar:

- ¿Entra Moix? Que bonic, home. Això és luxe asiàtic.

Referències a Moix

El fiscal Carlos Yañez, en funció de l’article 25 de l’EOMF ("els membres del Ministeri Fiscal posaran en coneixement del Fiscal General de l’Estat els fets relatius a la seva missió que per la seva importància o transcendència hagi de conèixer...") va enviar al FGE, José Manuel Maza, un sobre amb les transcripcions de les converses d’Ignacio González en què apareixien les referències a Moix el 14 de febrer del 2017. Però Maza va treure rellevància a aquestes.

El llavors president de la Unió Progressista de Fiscals (UPF) i actual fiscal general de l’Estat Álvaro García Ortíz, va sol·licitar una entrevista amb Maza per advertir-lo sobre el risc del nomenament de Moix. En l’entrevista Maza va ocultar que coneixia l’informe enviat per Yañez.

Notícies relacionades

"No va ser una conversa de grupet, va ser una reunió llarga i al final de la reunió, transmetem això al fiscal general de l’Estat. El fiscal general de l’Estat ens va fer arribar la seva sorpresa, va dir que li semblava greu el que li estàvem explicant. Ens sembla normal que el fiscal general de l’Estat tingués accés a aquesta informació delicada, però ens quedem amb cara d’estupefacció ara que sabem que ja ho sabia. Nosaltres estàvem molt inquiets per si podia ser una insídia el que traslladàvem al fiscal general. Jo crec que Moix era un candidat predeterminat, després de parlar amb el fiscal general i altres companys. El nom de Moix està contaminat, si no l’hagués nomenat, la meitat de les coses que estan passant no estarien passant", va explicar García Ortiz.

Ves per on, el mateix García Ortíz, ara FGE, ha anomenat a Moix promotor de l’acció disciplinària, que s’encarrega d’instruir l’expedient de Carmen García Cerdá. Ni la Fiscalia, segons ha assenyalat la portaveu a aquest diari, ni Moix, per les seves primeres accions, creuen que hi hagi una possible vulneració a l’aparença d’imparcialitat la seva administració del cas. Tampoc la fiscal en cap inspectora, Antonia Tonia Martín Sanz Gaite, sembla creure-ho.