Ports de l’Estat, la porta de la trama Koldo

Els investigats van utilitzar una empresa inactiva com a societat instrumental

Ports de l’Estat,  la porta de la trama Koldo

C. Gallardo / T. Calleja / A. Vázquez

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Tomas Calleja
Tomas Calleja

Arquitecte de solucions Cloud @ Goodly de Paradigma Digital.

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El modus operandi dels integrants de la presumpta trama de corrupció en la compra de mascaretes desarticulada en el cas Koldo no és gens original, ja que repeteix un patró utilitzat per altres grups criminals per a l’obtenció d’abundants comissions a compte dels diners públics. Els empresaris investigats van utilitzar una empresa inactiva com a societat instrumental (Solucions de Gestió i Suport a Empreses S.L.) que van ressuscitar mitjançant l’adjudicació de contractes milionaris sense publicitat en plena pandèmia –més de 53 milions d’euros– aconseguits gràcies a intermediaris que tenien contacte directe amb el poder polític.

En aquest cas, la porta d’entrada va ser Ports de l’Estat, un organisme dependent del Ministeri de Transports al front del qual es trobava llavors José Luis Ábalos. El seu assessor i home de confiança Koldo García, a més de ser conseller a Renfe, era vocal del Consell Rector d’aquest organisme, que va ser el que va firmar el primer i més abundant dels contractes investigats, per un total de 24,2 milions amb l’objectiu de comprar de mascaretes profilàctiques.

Adif i Canàries

A partir d’aquí, l’empresa el control de la qual ostentava realment Juan Carlos Cueto, malgrat no figurar als papers, va aconseguir adjudicacions amb Adif, dependent de Transports, per valor de 12,5 milions i d’allà va saltar al Ministeri de l’Interior (contracte per 3,4 milions) i dues comunitats governades pel PSOE: amb el Servei Canari de Salut va obtenir contractes per 12 milions i amb el Govern balear, de 3,7 milions més.

El llavors president de Ports de l’Estat, Francisco Toledo, va assegurar a El Periódico de España, del grup Prensa Ibérica, que el contracte amb l’empresa esmentada es va formalitzar arran d’una ordre ministerial del 20 de març del 2020 que ordenava a l’entitat comprar 8 milions de mascaretes. El departament de contractació de Puertos va executar la decisió i només es va presentar una oferta, la citada, a què es va adjudicar: "Va ser un procediment impecable i ens van servir el producte a plena satisfacció. Si algú se’n va aprofitar, mereix una repulsa total".

Així mateix, Toledo va afegir que mai va tractar amb Koldo García, que només va assistir una vegada al Consell Rector de Ports durant la seva presidència, i va recordar que la Guàrdia Civil no ha actuat en cap moment contra l’ens, sinó només contra la trama, informa Jordi Cuenca.

Creada el 2017

Notícies relacionades

La querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció detalla tota l’operativa fins a arribar als contractes esmentats, aconseguits per una empresa constituïda el 2017 i que "després d’un període d’inactivitat als anys 2018 i 2019" va començar a tenir importants ingressos com a conseqüència de l’adjudicació dels contractes de subministrament de material sanitari obligats per la covid. El 2020 va superar els 54 milions d’euros en ingressos, i el 2021 va tornar a recaure fins als 845.0000 euros.

La propietat de l’empresa està vinculada a un dels detinguts en l’operació, que es va saldar amb compareixences davant el jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, davant el qual cap dels implicats va obrir la boca. Però segons els investigadors, l’empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas estava realment controlada pel grup de la família Cueto.