García Cerdá vol que el fiscal general aparti Moix del seu expedient
La sol·licitud busca que l’excap d’Anticorrupció no intervingui en l’acció disciplinària per una suposada irregularitat en la investigació del despatx de Montoro.
La fiscal Carmen García Cerdá ha sol·licitat al fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortíz, que ordeni al promotor de l’acció disciplinària, Manuel Moix, que no intervingui com està fent en l’expedient disciplinari obert arran de les diligències iniciades per la Inspecció Fiscal, a càrrec de María Antonia Sanz Gaite.
L’expedient per falta molt greu que instrueix Moix té la seva motivació en una presumpta ordre que hauria impartit la fiscal, integrant de la Fiscalia Anticorrupció, en la investigació d’un presumpte lobby del despatx fundat per l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro denominat Equipo Económico, una ordre que l’afectada va negar haver donat.
Segons vam anticipar, Carmen García Cerdá es va enfrontar a Moix l’abril del 2017, tot just ser nomenat fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, quan aquest va voler impedir l’entrada i registre a la seu del Canal d’Isabel II de Madrid en el curs de la investigació de l’expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, o cas Lezo.
Un sol vot a favor
Carmen García Cerdá i el seu company Carlos Yañez, en desacord amb el nou FGE, van decidir invocar l’article 27 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal i la diferència es va sotmetre a la junta de fiscals d’Anticorrupció. Moix va aconseguir un sol vot a favor i una abstenció davant la majoria dels fiscals que van donar suport a García Cerdá i a Yañez. Posteriorment, la notícia que Moix era soci d’una empresa familiar a Panamà, propietària d’un xalet a Madrid, va precipitar la seva caiguda l’1 de juny del 2017. Moix sempre va afirmar en privat que aquesta informació procedia de la Fiscalia Anticorrupció.
L’article 28 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal assenyala que els fiscals no poden ser recusats, però obre la via per obrar si hi ha circumstàncies que afectin l’aparença d’imparcialitat. "Els membres del ministeri fiscal no podran ser recusats. S’abstindran d’intervenir en els plets o causes quan els afectin algunes de les causes d’abstenció establertes per als jutges i magistrats en la llei orgànica del Poder Judicial, quan els siguin d’aplicació. Les parts intervinents en els referits plets o causes podran acudir al superior jeràrquic del fiscal que es tracti informant que, en aquests supòsits, s’ordeni la seva no intervenció en el procés", assenyala.
La via de la recusació
No obstant, el reglament del ministeri fiscal del 2022 contempla en el seu article 172 l’abstenció i la recusació. L’article assenyala : "El deure d’abstenció i el dret de recusació podrà exercitar-se en qualsevol moment de la tramitació del procediment. Es plantejaran per escrit motivat davant la persona titular de la Fiscalia General de l’Estat, que després de sentir el fiscal promotor de l’acció disciplinària o el secretari, resoldrà en el terme de tres dies. En cas de resultar estimada l’abstenció o recusació, el substitut del fiscal promotor de l’acció disciplinària passarà a exercir el càrrec de fiscal promotor de l’acció disciplinària en les esmentades actuacions. En cas de ser estimada la del secretari, el fiscal promotor efectuarà un nou nomenament".
Per tant, la recusació es converteix en el cas dels fiscals d’una exposició al fiscal General de l’Estat, superior jeràrquic en aquest cas del promotor de l’acció disciplinària, perquè ordeni, en el seu cas, a Moix que s’abstingui d’intervenir.
Fonts oficials de la Fiscalia General de l’Estat, consultades la setmana passada per EL PERIÓDICO, van assenyalar que en la FGE "no consta que Manuel Moix s’hagi d’abstenir en l’expedient disciplinari obert a Carmen García Cerdá". En efecte, Moix havia citat a declarar fa unes setmanes la fiscal però ha ajornat la citació. Ara la fiscal García Cerdá ha decidit demanar al fiscal general de l’Estat que ordeni a Moix abstenir-se.
Escoltes telefòniques
Notícies relacionadesEs dona la circumstància que en aquells dies d’abril del 2017, l’actual fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortíz, en la seva qualitat de president de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), es va entrevistar amb el llavors fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, per compartir informació sobre escoltes telefòniques en les quals l’investigat Ignacio González rebia amb entusiasme i esperança el pròxim nomenament de Moix com a fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció. Maza, tot i que no va admetre conèixer les gravacions, va ser informat pel fiscal Carlos Yañez el 14 de febrer, diversos mesos abans, de la trobada de Maza amb García Ortiz. El llavors president de la UPF va lamentar que no es fes cas de les seves advertències i es nomenés finalment Moix.
Segons l’article 28 citat, la decisió de García Ortiz sobre Moix a l’expedient no pot ser recorreguda. En cas que finalment el fiscal general de l’Estat decideixi apartar Moix, el substituiria el fiscal de l’Audiència Nacional, Manuel Campoy.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034