"Canvia el nom de la conselleria, no les prioritats"

El president defensa la tasca del Govern davant l’actual emergència per sequera i treu pit de la negociació amb els agricultors, amb qui ha aconseguit arribar a un acord aquesta setmana per aixecar els talls de carreteres.

2
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament, en el ple monogràfic sobre la sequera, va reclamar al Govern relaxar les mesures en gimnasos i hotels. ¿Què farà?

Continuarem treballant amb el sector. Quan cal aplicar restriccions, cal ser quirúrgic i aplicar les que realment són efectives per reduir el consum d’aigua i evitar les que no tenen impacte. Hem de ser conscients que el conjunt de la societat haurà de fer esforços en els pròxims mesos per preservar l’aigua que arriba als domicilis i als serveis essencials, com hospitals i escoles. En el marc del treball tècnic que està desenvolupant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), trobarem la manera de complir el que ens demana el Parlament. Espero poder concretar-ho el mes vinent.

¿Arribarà un dia en què a Barcelona no surti aigua de l’aixeta?

No. Produïm prou aigua perquè això no passi, però sí que ens podríem acabar trobant un dia que les restriccions siguin molt més intenses que ara. Però produïm aigua en dessalinitzadores, aconseguim aigua regenerada. Avui, més de la meitat de l’aigua del Ter-Llobregat prové de dessalinitzadores o de regeneració i, abans de la sequera, el 85% provenia dels embassaments. Hem fet un gran esforç.

¿Què cal fer perquè, si plou, no es pari aquest pla?

Em comprometo que no passarà el que va passar el 2009, 2010 i 2011, quan es van desprogramar inversions. I ho puc fer perquè hem sanejat els comptes de la Generalitat. D’un 37% del deute amb relació al PIB de Catalunya passarem a un 29% amb els pressupostos i, quan es posi en marxa la condonació d’una part del FLA, al 23%. Els compromisos als quals arribo són els que compleixo.

¿L’ACA és un instrument eficaç? Té 540 milions en inversions compromeses no executades i, alhora, demana apujar el cànon de l’aigua.

Està composta per professionals d’altíssim nivell i sort n’hem tingut, perquè aplica el pla especial de sequera des del rigor, l’anticipació i la professionalitat. Aquests 540 milions d’euros estan compromesos i es gastaran en els pròxims mesos.

¿Relaxarà les restriccions d’aigua als agricultors?

Hi ha moltes casuístiques diferents sobre com podem flexibilitzar les conseqüències de les restriccions sobre l’agricultura i la ramaderia, però, evidentment, l’aigua per a la supervivència dels animals i els arbres de cultius llenyosos està garantida.

Han acordat canviar el nom de la conselleria.

Notícies relacionades

Un dels acords és incorporar la denominació d’Agricultura, Ramaderia i Pesca a l’àmbit del departament. Forma part del reconeixement de la importància de l’agricultura. A la pràctica, ja estem fent tot el que fa un Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

¿Implica això un canvi de les prioritats?

No. Situar en un mateix departament les polítiques de lluita contra el canvi climàtic i les de suport als agricultors i pescadors ens ha permès gestionar la situació molt millor que si fossin departaments separats. Si no, assistiríem probablement a posicions diferents dins d’un mateix Govern, entre els que gestionen l’ACA i els que gestionen agricultura.