La llei d’amnistia exclourà el lucre i els casos més greus de terrorisme
El PSOE, ERC i Junts deixen fora els delictes qualificats per la directiva europea i els supediten al respecte del Conveni de Drets Humans
El nou text de la llei d’amnistia, que es va acabar de pactar dimecres, deixa clar que tant el terrorisme com l’alta traïció queden fora del seu àmbit, i per tant, no poden ser objecte de la mesura de gràcia. Però només en la seva versió més greu. Es tracta de dos delictes que poden afectar Carles Puigdemont en els casos de Tsunami Democràtic i la presumpta trama russa del procés. La norma, el dictamen de la qual es va aprovar ahir a la Comissió de Justícia i rebrà el vistiplau del ple del Congrés la setmana que ve, també exclou la malversació si hi ha hagut enriquiment.
L’amnistia, per tant, no s’aplicarà a "els actes que per la seva finalitat puguin ser qualificats de terrorisme, segons la directiva (UE) 2017/541 del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de març del 2017, relativa a la lluita contra el terrorisme i, al seu torn, hagin causat de forma intencionada greus violacions de drets humans, en particular les regulades als articles 2 i 3 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, i en el dret internacional humanitari", assenyala l’esmena transaccional acordada per socialistes, republicans i postconvergents. És a dir, les accions doloses que hagin provocat morts i les tortures. Amb aquest redactat, segons els tres partits, queda clar que tant l’expresident de la Generalitat com la secretària general d’ERC, Marta Rovira, també investigada per terrorisme en el cas Tsunami, es beneficiaran de la norma.
"Totes les persones involucrades en el procés independentista seran amnistiades", va deixar clar ahir el ministre de Justícia, Félix Bolaños, el principal negociador de l’acord per la part socialista. El preàmbul de la norma, que també ha sigut modificat, al·ludeix a la mateixa idea. "La consecució de l’objectiu d’aquesta norma passa per finalitzar l’execució de les condemnes i els processos judicials que afecten totes les persones, sense excepció, que van participar en el procés independentista", explica.
Però aquí discrepen les visions dels tres partits que han forjat el pacte. Socialistes i republicans afirmen que en realitat no ha canviat res sobre el terrorisme respecte a la versió que Junts va rebutjar al gener. Ja llavors s’al·ludia a l’exclusió d’aquest delicte dins de l’amnistia, amb menció expressa als mateixos articles del conveni europeu, "sempre que, de forma manifesta i amb intenció directa, hagin causat violacions greus de drets humans". Fonts d’ERC ironitzen: "Gran gir de 360 graus". El PSOE, que amb l’aprovació de la mesura de gràcia recupera impuls en un moment especialment delicat, evita carregar les tintes. I Junts es defensa, remarquen la importància "política" d’eliminar en aquest apartat qualsevol menció al Codi Penal, que estableix criteris més amplis per apreciar terrorisme. "Al basar-ho tot en la legislació europea, li traiem la joguina a la justícia espanyola", diuen.
Novembre del 2011
Notícies relacionadesEl canvi normatiu, que avança l’àmbit d’aplicació de la llei a l’1 de novembre del 2011 (en lloc de gener del 2012) perquè es pugui aplicar als processos davant el Tribunal de Comptes, també al·ludeix a l’alta traïció. Aquí la modificació és de més calat. La versió prèvia de la llei només al·ludia al Codi Penal. Ara assenyala que en queden exclosos "els actes tipificats com a delictes de traïció i contra la pau o la independència de l’Estat i relatius a la Defensa Nacional del Títol XXIII del Llibre II del Codi Penal, sempre que s’hagi produït tant una amenaça efectiva i real com un ús efectiu de la força en contra de la integritat territorial o la independència política d’Espanya en els termes establerts a la Carta de les Nacions Unides". Així, es torna a basar tot en l’ordenament jurídic internacional, explicitant que l’alta traïció podrà ser objecte de la mesura de gràcia quan no hi hagi hagut una "amenaça efectiva i real" i un "ús efectiu de la força".
La llei també inclou la malversació entre els delictes amnistiables, si no hi ha hagut enriquiment: "No es considerarà enriquiment l’aplicació de fons públics a les finalitats previstes en els apartats a i b [la promoció de la independència i el referèndum d’autodeterminació] quan, independentment de la seva adequació a l’ordenament jurídic, no hagi tingut el propòsit d’obtenir un benefici personal de caràcter patrimonial".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia