El Govern i els Comuns assumeixen que hauran de cedir en el Hard Rock

Les dues parts intensifiquen les converses durant els últims dies per mirar de desencallar l’aprovació dels pressupostos, si bé continuen enrocades pel desacord sobre el projecte

El Govern i els Comuns assumeixen que hauran de cedir en el Hard Rock

Mariona Puig / ACN

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La política catalana està acostumada a viure al límit del calendari i amb els pressupostos de la Generalitat no serà diferent. La primera votació decisiva sobre els comptes, la seva admissió a tràmit per part del Parlament, està prevista per a dimecres que ve cap a les 14.30 hores i les dues parts de la negociació ja es preparen per a un desenllaç de vertigen. El Govern i els Comuns han intensificat les converses en els últims dies, però continuen enrocats pel desacord amb el projecte turístic del Hard Rock.

Fa setmanes que l’esquema del conflicte és el mateix: els Comuns exigeixen la paràlisi completa del complex d’oci, mentre que el Govern ho descarta, més per un motiu legal –tem una reclamació dels promotors– que per creure en el projecte. Un conflicte en què cadascú se situa en un extrem, un conflicte de blanc o negre en què aparentment no hi ha grisos. Així ho van escenificar el president Pere Aragonès i la líder dels morats, Jéssica Albiach, dimecres passat al Parlament. No obstant, les dues parts ja estan disposades a buscar aquest gris.

Resolució del Parlament

La primera pista d’aterratge per acostar un acord van tractar d’oferir-la els Comuns el mateix dimecres a la tarda després de reunir-se amb el Govern al Parlament. La seva proposta és aplicar una "moratòria" al pla urbanístic, és a dir, no paralitzar-lo per sempre, sinó almenys durant un temps. Per exemple, durant el temps que persisteixi la situació de sequera. Per argumentar-ho, recorden que hi ha una resolució recent del Parlament que avala "parar qualsevol modificació urbanística al sector turístic que suposi mobilitzar recursos hídrics per sobre dels 100 litres per persona i dia" mentre hi hagi escassetat d’aigua. El Hard Rock encaixaria. "S’hauran de moure", defensen des del partit.

El Govern té cada vegada més assumit que també s’ha de moure cap al gris si no es vol arriscar a perdre els comptes. No obstant, rebutja que la pista d’aterratge sigui frenar el pla urbanístic. Fontsde la Generalitat consideren que això els acostaria "a la prevaricació", més encara si s’al·lega com a motiu l’escassetat d’aigua quan és un projecte pensat per a una zona de Catalunya, el Camp de Tarragona, en què no hi ha un problema d’aigua. "Han reduït el nivell de risc. Allà no tenen sequera, aquest argument no va enlloc", assenyala una veu des del Govern.

La clau està, per tant, en quina proposta intermèdia pot oferir la Generalitat als Comuns que els pugui convèncer. Més encara quan el mateix Aragonès considera que ja va arribar al límit de les seves possibilitats quan fa uns dies va prometre que no es posaria "ni una pedra" del complex aquest 2024. Si el president no pot anar molt més enllà d’això és perquè, si s’oposa amb més rotunditat al Hard Rock, corre el risc de perdre l’únic suport que té ara mateix als pressupostos, el del PSC, defensor històric del projecte. Ell mateix l’hi va dir a Albiach al Parlament: "M’estan demanant una cosa que, si l’accepto, hi haurà un grup que es retirarà [el PSC] i perdrem els pressupostos".

Els Comuns han sigut en els últims anys un dels socis més fiables d’Aragonès. Li van aprovar els pressupostos de la Generalitat el 2020, quan el president era conseller d’Economia, i van tornar a repetir el 2022 i el 2023. També han compartit altres batalles en el mateix bàndol com la reforma de la sedició, els indults i l’amnistia. Amb aquests antecedents, el Govern mai va arribar a pensar que la negociació dels comptes del 2024 es portaria fins al límit.

Notícies relacionades

La carta Yolanda Díaz

Una de les cartes que podria jugar el Palau de la Generalitat per pressionar als Comuns i aconseguir que reconsiderin la seva negativa és fingir amb començar a votar en contra de les iniciatives que Sumar presentin al Congrés. Són els vasos comunicants que han funcionat tota la legislatura: si els Comuns no voten els comptes catalans, ERC tampoc votarà les lleis ni els decrets que el partit de Yolanda Díaz porti a la Cambra alta. Des del Govern, eviten per ara jugar aquesta carta, però en llancen algun avís: "Si no hi ha pressupostos, hi haurà conseqüències".