El CGPJ, dividit, aprova l’informe que veu inconstitucional l’amnistia

El ple del Consell recolza amb 9 vots contra 5 l’informe contra la proposició de llei / El president de l’òrgan i un vocal voten en blanc

El CGPJ, dividit, aprova l’informe que veu inconstitucional l’amnistia
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no va sortir del guió i va aprovar amb nou vots dels 16 possibles l’informe redactat pel vocal Wenceslao Olea, contrari a la proposició de llei d’amnistia. L’altra proposta, de la qual es va ocupar Mar Cabrejas, va ser només avalada per cinc vocals, que van redactar un vot particular amb el seu text. El president per substitució de l’òrgan de govern dels jutges, Vicente Guilarte, i el vocal Enrique Lucas, van votar en blanc.

Com està sent en rutina en un Consell amb mandat caducat des de fa més de cinc anys, el ple va estudiar dos informes diametralment oposats. El d’Olea considerava inconstitucional el text sortit del Congrés mentre que el de Cabrejas no, i declarava que pronunciar-se en aquests termes només corresponia al Tribunal Constitucional, un apunt que va fer que Lucas no el subscrigués i que el portés a fer un vot particular.

El vocal va manifestar que no compartia amb Cabrejas, Roser Bach, Álvaro Cuesta, Clara Martínez de Careaga i Pilar Sepúlveda, tots ells membres del CGPJ a proposta del PSOE, la seva "renúncia a un estudi complet de la constitucionalitat de la iniciativa". Va considerar que "la seva elusió és errònia i injustificada, ja que transmet el missatge que l’examen concret de la constitucionalitat de la iniciativa legislativa no sigui plenament jurídic per la sola raó que el seu objecte tingui una dimensió essencialment política sobre la qual existeixin enverinades disputes".

Per la seva banda, Guilarte va justificar el seu vot en blanc explicant que comparteix moltes de les reflexions dels dos informes, però entén que s’hauria d’haver aprofundit en un fet omès en la proposició de llei: l’acord subscrit pel PSOE i Junts, en el qual, entre altres contraprestacions, s’oferia l’amnistia a canvi del suport a la investidura del president del Govern. Considera que aquesta és "la causa real i onerosa de la proposició de llei, substituïda en l’exposició de motius per la pretensió pacificadora de la societat catalana, i que amb aquesta perspectiva ha d’analitzar-se la legalitat de la proposició".

Notícies relacionades

També va recordar que en aquest pacte, juntament amb l’obligació de tramitar l’amnistia, s’incloïa la creació de comissions parlamentàries d’investigació que eventualment puguin responsabilitzar els jutges, però això és contrari a la independència judicial i a la divisió de poders, de manera que el CGPJ va demanar a les Corts que no els citin i va anunciar que no els autoritzaria la seva compareixença.

L’informe d’Olea va sortir endavant amb els vots de José Antonio Ballestero, Nuria Díaz Abad, Gerardo Martínez Tristán, Juan Martínez Moya, Juan Manuel Fernández, Carmen Llombart, José María Macías i Ángeles Carmona, tots ells nomenats al seu dia a proposta del PP. Això va donar peu que el ministre Félix Bolaños fes un tuit en el qual, amb ironia, es va mostrar "molt sorprès" perquè "els vocals elegits pel PP, d’un CGPJ bloquejat pel PP", hagin "emès un informe, a petició del PP, que dona la raó al PP. Per descomptat, ignorant els arguments de la Comissió de Venècia".